Romtelecom a raportat o pierdere operationala de 41,5 milioane euro in al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu o pierdere operationala de 1,5 milioane euro in acelasi trimestru din 2009, pe fondul cresterii costurilor cu pachetele compensatorii in cazul disponibilizarilor voluntare, dar si a scaderii veniturilor, se arata in raportul prezentat joi de grupul elen OTE. Presedintele Romtelecom, Yorgos Ioannidis, mentioneaza insa ca in pofida atitudinii tot mai precaute a clientilor, datorata dificultatilor economice, compania a inregistrat cresteri in privinta numarului total de unitati generatoare de venit (abonamente), precum si pe segmentele de televiziune si internet.

  • Veniturile Romtelecom au scazut cu 11,1% in trimestrul doi din 2010. EBITDA s-a redus cu aproape 60%

Conform datelor grupului OTE, in al doilea trimestru al acestui an, veniturile Romtelecom (exceptand veniturile obtinute din alte activitati decat cele de telecomunicatii) au depasit 178,7 milioane euro, in scadere cu 11,1% fata de acelasi trimestru din 2009. Profitul operational inainte de plata dobanzilor, taxelor si a deprecierii si amortizarii (EBITDA) s-a redus cu 59,7%, la 24,4 milioane euro, in timp ce pierderea operationala (EBIT) in trimestrul mentionat a depasit 41,5 milioane euro.

"Rezultatele financiare pentru al doilea trimestru sunt influentate de atitudinea tot mai precauta a clientilor, datorata dificultatilor economice cu care se confrunta. In aceste conditii nefavorabile, am inregistrat totusi o crestere a numarului total de unitati generatoare de venit (abonamente, RGUs) de pana la aproximativ 4,5 milioane, un rezultat combinat al cresterii numarului clientilor de televiziune cu 19,8% fata de trimestrul al doilea 2009 si al conexiunilor de internet de banda larga cu 21,5% in aceeasi perioada, precum si al reducerii cu 7,5% a numarului de linii fixe fata de al doilea trimestru al anului trecut", a precizat Yorgos Ioannidis, director general Romtelecom.

Seful Romtelecom a mai anuntat ca la jumatatea anului numarul clientilor IPTV depasise 12.000 de utilizatori.

  • Pachete compensatorii de 16,6 milioane euro pentru 645 de angajati care au plecat voluntar. Inca 127 de angajati vor parasi Romtelecom pana la sfarsitul lui septembrie

Scaderea profitului trimestrial s-a datorat reducerii veniturilor, dar si a demararii unei scheme de plecari voluntare din companie care a marit cheltuielile operationale prin cresterea costurilor cu pachetele compensatorii.

"Ca urmare a schemei de plecari voluntare din companie, cheltuielile operationale fara depreciere si amortizare au crescut cu 11,8% in trimestrul doi 2010 fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa cresterea semnificativa a costurilor cu pachetele compensatorii, de 16,6 milioane de euro, corespunzand celor 645 de pozitii care au fost eliminate. In plus, 127 de angajati si-au exprimat intentia de a parasi compania pana la finalul lunii septembrie 2010. Aceasta, impreuna cu o scadere a veniturilor de 11,1% in trimestrul al doilea al lui 2010 fata de perioada similara a anului trecut, au afectat profitul operational pentru acest trimestru (...)", a mai spus Ioannidis.