Compania canadiana RIM - producator al telefoanelor Blackberry - a oferit solutii autoritatilor indiene, evitand astfel cel putin pentru urmatoarele doua luni suspendarea serviciilor de mesagerie in tara asiatica, scrie Bloomberg. Autoritatile indiene dadusera ca temen limita data de 31 uagust pentru ca RIM sa ofere solutii prin care India sa poata monitoriza comunicarea dintre utilizatori, iar canadienii au venit cu astfel de solutii pe care autoritatile le vor testa in urmatorele doua luni.

Blackberry pare a ceda presiunilor indieneFoto: Reuters

RIM a obtinut o pasuire de doua luni, insa presa indiana scrie ca de fapt canadienii au cedat, acceptand sa instaleze un server in India si sa dea autoritatilor dreptul de a monitoriza comunicarea dintre utilizatori, dupa ce companiei i s-a reprosat ca foloseste un sistem de criptare puternic ce incurajeaza teroristii sa comunice fara a putea fi depistati.

Bloomberg scrie ca RIM a venit cu solutii si tocmai de aceea, autoritatile de la New Delhi au decis sa mai acorde doua luni pasuire pana la suspendarea serviciilor de mesagerie. Autoritatile vor testa solutii puse la dispozitie de RIM si se pare ca producatorul telefoanelor Blackberry ar fi cedat si accepta sa instaleze un server in India.

Bloomberg noteaza, citand analisti, ca daca RIM a cedat, acest lucru constituie un precedent periculos ce poate fi exploatat si de alte tari care au "luat la ochi" RIM si ii cer sa le dea acces la comunicarea dintre utilizatori.

RIM are circa un milion de utilizatori in India si 41 de milioane pe plan mondial.