"Te angajezi foarte repede cu doar un singur sms la nr. 1277 cu textul "txt angajare". Ai trimis mesajul, ai semnat contractul, nu se cere experienta, valabil pentru toata tara". Ziarele cu oferte de locuri de munca sunt invadate de astfel de anunturi, in diverse variante, care trimit spre acelasi numar de SMS. Nu se spune insa nicaieri ca trimitand mesajul esti taxat automat cu 3 euro. Pacaleala porneste de pe internet, unde printr-un serviciu al unei firme din Estonia, partenera unei companii locale - Simplus Invest, firma care detine 1277, un singur utilizator poate crea in cateva minute pana la 30 de "info-SMS-uri". Desi oficialii Simplus Invest spun ca s-au luat masuri de suspendare a acestui cont si Orange chiar a blocat accesul la acest numar, schema de "imbogatire rapida" este in continuare valida cel putin prin ceilalti operatori.

Captura_SMS inselatorFoto: Orange Romania
  • Promisiunea unor salarii de 1200 euro/luna, trimitand doar un SMS

"Part-time Job. Anunt valabil pentru toate orasele din Romania. Angajari part-time in marketing si publicitate, cu doar un sms semnezi imediat contractul cu compania nationala MRO Global Grup. Trimite sms la nr. 1277 cu textul "txt angajare" si vei primi imediat rapuns. 1200 E/luna"

"Munca de acasa. Castiga bani si servicii SMS. Iti faci cont, creezi serviciul Gratis in doar 5 minute si incepi sa castigi bani... poti castiga minim 100 E lunar. Pentru detalii trimite sms la nr 1277 cu textul "text fortumo".

Si exemplele pot continua. Anunturi similare se regasesc in ziarele cu locuri de munca atat in varianta print, cat si pe internet, cu mentiunea ca aici se mai precizeaza in anumite locuri ca taxa pe SMS-ul trimis este de 3 euro (plus TVA).

  • Cum functioneaza schema de imbogatire de acasa

1277 este numar scurt cu suprataxa alocat de operatorii de telefonie mobila din Romania catre firma Simplus Invest, care prin acest numar ofera servicii premium SMS inca din anul 2002 pe piata romaneasca. Simplus Invest la randul sau ofera aceste servicii SMS catre canale media sau are acorduri cu firme ce detin platforme de solutii de plata SMS, precum Fortumo, o firma cu sediul in Estonia si care activeaza in peste 40 de tari, inclusiv in Romania.

Orice utilizator ar putea sa intre pe aceasta platforma online si in cateva minute sa-si creeze un cont din care sa lanseze zeci de servicii de informatii prin SMS. Un astfel de serviciu este si cel care are ca mesaj "txt angajare". Tie nu-ti ramane decat sa promovezi acest serviciu, sa-i determini pe oameni sa-l foloseasca. Asa se explica anunturile date in ziar.

Veniturile sunt impartite intre toti acesti actori, utilizatorului final fiindu-i promis 31% din venitul total dar doar dupa ce strange mai intai minim 50 de euro.

Prin termenii de folosire ai serviciului, Fortumo se acopera precizand ca "Tu esti unicul responsabil pentru continutul Serviciului Mobil" si ca "are dreptul sa te factureze pe tine pentru toate sumele, taxele sau cheltuielile rezultate", in cazul in care unei folosiri necorespunzatoare a platformei de servicii SMS.

  • SimPlus Invest sustine ca pacaleala a fost facuta de o persoana fizica, al carei cont a fost suspendat

Contactat de HotNews.ro, Dan Boabes, directorul general al SimPlus Invest a recunoscut ca au existat reclamatii pe aceasta tema si ca s-au luat masuri.

"O persoana fizica s-a dus pe Fortumo si-a facut un cont, urmand ca in urma acceptarii conditiilor sa incaseze o anumita suma de bani pentru fiecare mesaj. Ce s-a gandit respectivul? Cum sa-si promoveze serviciul ca sa primeasca si trafic? Publicand astfel de anunturi. Noi primind feedback din piata ca exista o problema s-a suspendat contul acestui utilizator. Normal anunturile au ramas postate pe site-uri, reluate, probabil preluate si de alte ziare pentru a-si umple paginile", a precizat Dan Boabes.

  • Orange a suspendat posibilitatea trimiterii de SMS-uri catre 1277

Mai mult, Boabes spune ca si Orange a suspendat acest serviciu, in urma cu doua zile, pana la rezolvarea acestei probleme.

"In urma sesizarilor primite de la clienti si a verificarilor pe care le-am efectuat, am decis sa suspendam numarul 1277 activat in reteaua Orange de catre Simplus Invest pentru firma Fortumo, care deruleaza o campanie de popularizare in mediul online de anunturi inselatoare prin neafisarea tariful mesajului in materialele de informare, conform cu obligatiile contractuale asumate", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Orange Romania.

  • Si totusi, schema merge in continuare, iar cei naivi pierd bani

Cu toate acestea, cata vreme anunturile persista in ziare sau pe internet, iar cei naivi pot trimite mesajul in retelele Vodafone sau Cosmote. Serviciul merge mai departe, iar banii sunt incasati si impartiti.

"Stiu, dar nu avem cum sa blocam un anumit serviciu. O sa vorbim cu operatorii sa retina acei bani si sa-i dea clientului pagubit. Fiecare utilizator trebuie sa sune la operatorul de telefonie mobila intr-o astfel de situatie", mai spune Dan Boabes.

Nu ar putea ca tocmai cineva din SimPlus sa dea un astfel de anunt in ziar?

"Nu avem nici un interes sa dam astfel de anunturi si chiar am trimis e-mailuri proprietarilor de site-uri sa scoata aceste anunturi pentru ca ne afecteaza credibilitatea. Nu obtinem nici profit. De ce? Pentru ca in primul rand operatorii pe baza reclamatiilor ne retin aceste sume si in al doilea rand pentru ca scade credibilitatea in acest numar, care devine un brand, cat si in serviciile noastre. Suntem de opt ani in piata, avem 50 de numere scurte active tintim afaceri de sase milioane euro in acest an. Vrem sa facem parcare prin SMS, deci servicii reale si corecte", a mai spus acesta.

  • UPDATE 1: Vodafone a anuntat ca a blocat accesul la 1277

Oficialii Vodafone au precizat joi pentru HotNews.ro ca "a fost blocat accesul la acest numar, de indata ce s-a confirmat ca este vorba de o frauda".

Mentionam ca in urma cu trei zile am trimis un SMS din reteaua Vodafone la acest numar, mesaj care a fost taxat cu 3 euro.

  • Update 2: Cosmote a anuntat ca a suspendat serviciul in cauza

Tot joi, si Cosmote Romania a anuntat suspendarea acestui numar.

"Pentru protectia utilizatorilor, serviciul in discutie apelabil la numarul 1277 a fost suspendat in reteaua Cosmote imediat ce s-a dovedit ca este o frauda", au declarat pentru HotNews.ro oficialii Cosmote Romania.