Exclusiv HotNews.ro

Proiect de HG: Autoritatile publice ar putea primi amenzi de pana la 20.000 lei daca nu adera la platforma eRomania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Marţi, 7 septembrie 2010, 19:40 Economie | Telecom


 documente
(07 Sep 2010) DOC, 59KB
Toate autoritatile administratiei publice ar trebui sa se inregistreze in platforma eRomania si sa puna la dispozitie formularele utilizate in relatia cu cetatenii si companiile pentru folosirea lor in format electronic, in caz contrar fiind pasibile de amenzi de la 2.000 lei pana la 20.000 lei, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern obtinut de HotNews.ro. Surse din Ministerul Comunicatiilor sustin ca documentul a plecat pe circuitul de avizare si ca va fi adoptat, probabil, in urmatoarele zile. Actul apare in contextul unor declaratii contradictorii din partea ministerelor Muncii si Comunicatiilor legate de posibilitatea depunerii si platilor online a contributiilor din drepturi de autor din luna septembrie a acestui an.

 • Depunerea declaratiilor si chiar plata online pentru contributiile pentru venituri din drepturi de autor, promisa pentru 25 septembrie

Haosul iscat luna trecuta la depunerea declaratiilor si plata contributiilor sociale pentru drepturi de autor si PFA a fost urmat de asigurari din partea autoritatilor ca in perioada urmatoare se vor lua masuri pentru ca aceasta situatie sa nu se mai intample.

Promisiunile facute de Mihai Seitan si Gabriel Sandu cu o luna inainte de remaniere

Mihai Seitan, fostul ministru al Muncii, declara pe 26 august ca "avem in vedere ca, in cooperare cu Ministerul Comunicatiilor, prin portalul e-Romania, sa putem introduce un sistem pentru posibilitatea platilor online. Termenul luat in calcul e 25 septembrie".

Mai mult, Gabriel Sandu, fostul ministru al Comunicatiilor, intarea in aceeasi zi printr-o declaratie catre Gandul ca portalul eRomania va fi accesibil oricarui cetatean, incepand cu 20-25 septembrie. Atat Mihai Seitan cat si Gabriel Sandu s-au numarat printre cei sase ministri care au fost remaniati saptamana trecuta din Guvern.

 • Doua platforme pentru depunerea online a declaratiilor de contributii sociale, anuntate de Ministerul Comunicatiilor

De notat ca in doua zile (1 septembrie si 2 septembrie), in plin proces de remaniere guvernamentala, Ministerul Comunicatiilor a transmis nu mai putin de noua comunicate de presa.

Ghiseul National

Unul dintre acestea, transmis pe 1 septembrie, mentiona ca "MCSI a finalizat implementarea Ghiseului National prin care vor avea loc, prin mijloace exclusiv electronice, toate interactiunile dintre cetatean si administratie".

Se mai preciza ca "in momentul de fata Ghiseul National este populat cu formulare apartinand unei largi diversitati de institutii, dupa cum ar fi: ministere, primarii, prefecturi, unitati de invatamant, agentii, case si autoritati nationale" dar ca "pana la data de 25 septembrie, Ghiseul National va fi populat cu toate cererile si formularele tipizate disponibile la nivel national, iar toate institutiile publice vor putea relationa cu cetatenii prin aceasta alternativa 100% electronica pusa la dispozitie gratuit de MCSI prin platforma eRomania".

Contactat in aceeasi zi de HotNews.ro, Toma Campeanu, sef al proiectului eRomania, declara ca "din 25 septembrie, prin aceasta solutie (care momentan nu este deschisa publicului) va fi rezolvata cel putin problema depunerii declaratiilor pentru contributiile sociale ale celor cu venituri din activitati independente" si ca aplicatia a fost facuta, fara costuri suplimentare, prin forte proprii in cadrul celor doua centre nationale subordonate MCSI. Campeanu mentiona ca accesul in sistem va putea fi facut pentru inceput printr-un "certificat digital" sau prin "cod de utilizator si parola".

 • Un sistem pentru o declaratie unica electronica privind contributiile sociale, pentru firme

A doua zi, un alt comunicat de la Ministerul Comunicatiilor anunta ca MCSI si ANAF "coopereaza in vederea depunerii electronice a declaratiilor contribuabililor mari si mijlocii" si ca "vor pregati sistemul pentru depunerea electronica a declaratiei unice privind contributiile sociale".

"Declaratia unica se lanseaza pentru depunerea declaratiei aferente lunii ianuarie 2011, cu data limita de depunere 25 februarie 2011; drept urmare, aceasta declaratie unica va fi disponibila angajatorilor incepand cu data de 1 februarie 2011; La data intrarii in productie a declaratiei unice se va renunta la celelalte declaratii nominale pentru Casele de asigurari sociale", se mai arata in comunicat.

 • O platforma nationala de plati electronice, promisa spre prezentare publica la 15 septembrie

Mai mult, in aceeasi zi, un alt comunicat de la Comunicatii informeaza ca: "MCSI si Transfond pregatesc implementarea Platformei Nationale de Plati Electronice, componenta a eRomania, prin care se vor putea plati impozitele si taxele centrale si locale, amenzile, tarifele, contributiile si orice alte datorii catre diferite institutii publice".

 • Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI: Nici un proiect nu se suprapune

Marius Fecioru, secretar de stat in MCSI spune ca este vorba de doua platforme diferite de depunere a declaratiilor.

"Cel de acum (n.r aplicatia promisa pentru 25 septembrie) se adreseaza persoanelor fizice autorizate sau celor cu un contract de prestari servicii sau DDA-uri iar unificarea declaratiilor se adreseaza tuturor angajatorilor din Romania. Primul are ca scop accesul cat mai facil al populatiei catre administratie (sa nu fie nevoiti sa vina la ghiseu), iar al doilea doreste simplificarea proceselor administrative pentru persoanele juridice (angajatori). Nici un proiect nu se suprapune", a declarat Fecioru.

Cat despre platforma nationala de plati electronice, Marius Fecioru a mai spus ca acesta este un proiect demarat de MCSI incepand cu luna februarie a acestui an, impreuna cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APER). Se va adresa tuturor cetatenilor si va permite oricarei administratii publice locale sau centrale sa faciliteze plata taxelor, dar acesta va fi disponibil abia cu 1 ianuarie 2011".

 • Institutiile din administratia publica trebuie obligate sa adere la platforma eRomania. Amenzile sunt cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei

Ce au in comun toate aceste initiative? Despre toate se mentioneaza ca sunt componente ale eRomania, controversatul proiect de creare a unui sistem informatic national cu toate informatiile si serviciile electronice furnizate de institutiile administratiei publice.

Surse MCSI sustin ca, desi accesul publicului nu este permis inca, "platforma "Ghiseul National" este functionala deja, ca in fiecare zi se pot adauga 3-5 formulare tip in ea fara probleme si ca va fi inclusa in portalul eRomania. Toata treaba este ca institutiile sa adere la sistem".

Mai mult, spun sursele MCSI, "pentru a rezolva acest aspect si autoritatile sa transmita toate tipizatele pentru a fi introduse in sistem si a fi folosita aceasta platforma, Ministerul Comunicatiilor a initiat un proiect de Hotarare de Guvern (HG). Acest HG a fost lansat pe circuitul de avizare pe 18 august, in prezent fiind deja puncte de vedere emise de anumite ministere. Aprobarea acestui act normativ in sedinta de Guvern se va face probabil in prima jumatate a lunii septembrie".

Prin acest act normativ se mai urmareste ca toate institutiile publice de plata a taxelor si impozitelor sa se interconecteze cu aceasta platforma astfel incat omul sa vada dintr-un singur loc ce are de plata. Pentru nerespectarea obligatiilor care se vor impune prin aceasta Hotarare de Guvern, proiectul de act normativ prevede amenzi cuprinse intre 2.000 lei si 20.000 lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

957 vizualizari

 • +1 (3 voturi)    
  // (Marţi, 7 septembrie 2010, 20:22)

  dan [anonim]

  acesta hg este o aberatie. ministerul asta al comunicatiilor - bla-bla devine cel mai tare minister, un gen de directia a v-a a securităȚii, care controleaza pe toata lumea si aplica sanctiuni. dar ce ma mira e ca multe lucruri se adreseaza municipiilor si oraselor. ma intre comunele, nu fac parte din romania. sunt numeroase comune, care mai mult personal decat orase de alea mici de pana in 10.000 locuitori. si termenele stabilite, de 10, 30, 60 zile. am sentimentul ca oamenii astia in goana de asi asigura locurile de munca se gandesc sa le dea celorlalti sarcini sisifice. dar daca trece acest hg va fi chiar interesant. guvernul uita ca reprezentantii lui in teritoriu - prefectii, si alte descentralizate au niste site-uri lipsite de informatii clare si se arunca la nivelul autoritatilor locale. sunt curios cate solicitari la nivel national au fost efectuate prin mijloace electronice, si cate in scris. o persoana ar trebui sa stea permanent pe site-urile guvernamentale si sa caute si sa citeasca toate comunicatele. apoi mai vedem cine va aduce si la indeplinire ce apare in aceste comunicate. acum la 10 ani de cand au luat mana de pe programul de stabilire, urmarire a impozitelor si taxelor locale, de exemplu, cand fiecare uat a cumparat o aplicatie, vin baietii si cer ca toate sa poata fi citite de e-tax. dar daca gandesc atat de bine de ce nu au facut un program national care sa faca toate astea - impozite, taxe, registre agricole, etc. se trezesc acum cand fiecare are ceva si va trebui sa mai dea bani pentru interconectare. este o mare //. la nivel de municipiii au fost incheiate contracte cu banci si se pot accesa on-line impozitele si taxele, dar de multe ori costurile au fost mai mari decat rezultatele. acest hg si tot ceea ce cuprinde si urmareste este de a da bani cuiva pentru ceva ce nu va functiona. folosesc o comparatie simpla - este egal cu cartile de alegator, se dau de vreo 10 ani si nu vor ajunge sa fie singurele utilizat in alegeri niciodata.(editat de HotNews.ro)
  • -2 (2 voturi)    
   ref. carti de alegator (Miercuri, 8 septembrie 2010, 8:12)

   dan [anonim] i-a raspuns lui dan

   Nu trebuie sa comparam cartile de alegatori care se dau cu un proiect ce modernizare a administratie si de reformare a statului care este e-Romania. Acest proiect din ce inteleg eu nu da nimic ci permite accesul celor ce doresc la ghisee virtuale. Pentru inceput cei mai deschisi la mine vor folosi aceasta facilitate. Urmeaza constientizarea avantajelor si parasirea ghiseului traditional- acela mic si aglomerat unde trebuie sa te apleci umil sa ii zimbesti tu functionarului desi tu il platesti pe el si nu invers-
   Este un proiect extrem de ambitios care are de luptat cu mentalitatile acestui popor. cu siguranta nu vor fi depopulate toate ghiseele insa numai asa se pot reduce costurile si numai asa putem ajunge sa nu ne mai luam zi libera de la serviciu pentru a ne face buletin sau a obtine un cazier.
 • -1 (1 vot)    
  initiative laudabile (Miercuri, 8 septembrie 2010, 8:01)

  dan [anonim]

  In sfarsit incep sa cred. Lucrurile parca au o alta fata si o oarecare coerenta. Referitor la informatia "pe surse" este corect ca sa exise o masura de impunere a integrarii intr-un sistem national. Poporul acesta din pacate nu face nimic decat de frica. Frica de bani, bata sau bataie. Daca ce s-a declarat referitor la taxe se concretizeaza- acea platforma de plata construita cu asociatii profesionale va permite aducrea administratiei intr-o alta ona in care cetateanul nu ma trebuie sa dea ochii cu functionarul pentru a platii taxe si impozite. Marea greseala ce s-a facut pana acuma referitor la acest subiect a fost ca fiecare primarie a abordat subiectul punctual cu o singura banca pentru a respecta si principiile de achizitie impuse de ordonanta 34. Subiectul trebuie abordat global la nivelul intregii tari- unitar pentru toti cetatenii si toate banciile , inclusiv pentru toate instrumentele de plata. Numai asa se poate ajunge la un serviciu corect, complet si competitiv pentru ca mecanismul de reglare si coercitie va fi C O N C U R E N T A. Acesta este cel mai bun mecanism pentru ca de exemplu comisionul platii sa fie cat mai mic. Pentru cine nu stie si la cumparaturi comisionul de palata cu cardul nu este 0, in realitate este platit de vanzator si se regaseste in costuri. La fel va fi si pentru administratie. Comisionul ori il plateste cetateanul in mod direct ori il plateste administratia- adtica tot cetateanul in mod indirect.
  nu exist gratis nicaieri in lume si daca exist este mult prea scump.
 • 0 (0 voturi)    
  Autoritatile publice ar putea primi amenzi (Miercuri, 8 septembrie 2010, 13:34)

  boogiewoogie [utilizator]

  adica, amenzi platite tot din bugetul lor (taxele locuitorilor)?
 • 0 (0 voturi)    
  astept (Miercuri, 8 septembrie 2010, 20:17)

  stefan2008 [utilizator]

  Cand va functiona toata treaba on-line, atunci voi mai plati eu taxe in Romania.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by