Raportul de investigatie privind un posibil abuz de pozitie dominanta din partea Orange, Vodafone si Romtelecom, ancheta demarata in 2006 in urma unei reclamatii facute de firma de telefonie fixa NetMaster este in faza avansata, iar cazul s-ar putea incheia cel mai probabil in acest an, a declarat sambata Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei. Daca vor exista sanctiuni, fiecare din cei trei operatori risca amenzi care nu pot fi mai mici decat minim 0,5% din cifra de afaceri din anul precedent sanctionarii.

"Dosarul este terminat, vom mai face o ultima analiza si apoi il vom trimite catre operatori", a precizat Bogdan Chiritoiu, in cadrul unui seminar privind investigatiile utile in monitorizarea pietelor.

Daca vor exista sanctiuni in acest caz, acestea vor fi substantiale in conditiile in care potrivit legii, amenzile nu pot fi mai mici decat minim 0,5% din cifra de afaceri din anul precedent sanctionarii.

Operatorul de telefonie fixa NetMaster Communications a apelat in 2006 la Consiliul Concurentei acuzand operatorii majoritari din piata - Orange, Vodafone si Romtelecom - de practici anticoncurentiale in ceea ce priveste obligatiile de interconectare.

La momentul respectiv, Consiliul Concurentei mentiona ca in cazul Orange si Vodafone, posibilul abuz de pozitie dominanta se refera la interzicerea accesului operatorului reclamant la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale (care provin din retelele altor operatori nationali) in retelele celor doi operatori de telefonie mobila.

In privinta companiei Romtelecom, posibilul abuz vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.