Piata de comunicatii electronice si servicii postale a atins valoarea estimata de 4,42 miliarde euro la sfarsitul anului trecut, in scadere cu 12,5% fata de anul anterior, conform informatiilor centralizate si anuntate luni de autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM) pe baza situatiilor financiare anuale transmise de operatori. Chiar daca la nivel valoric piata a scazut, in ceea ce priveste consumul au existat segmente, precum serviciile de internet broadband fix si mobil, unde numarul conexiunilor a crescut cu 12% si respectiv 66% fata de 2008.

Potrivit datelor ANCOM, piata de comunicatii electronice a inregistrat la finalul anului 2009 valoarea de 4,010 miliarde euro, in timp ce piata serviciilor postale a atins valoarea de 414 milioane euro. Cifrele indica o valoare cumulata pe cele doua piete in scadere cu aproximativ 12,50% fata de anul 2008, cand a fost inregistrata o valoare de aproximativ 5 miliarde de euro.

"Este dificil de creionat o imagine exacta a modului in care telecomul romanesc a parcurs anul 2009, primul an in care efectele crizei economice mondiale s-au materializat. Cert este faptul ca este primul an in care multi furnizori de servicii sau retele de comunicatii electronice au preferat sa raporteze cifrele de afaceri si sa nu isi mai auditeze veniturile pentru a transmite catre Autoritate doar veniturile rezultate din servicii sau retele de comunicatii", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

  • Primii cinci operatori telecomm au avut afaceri cat 87% din totalul pietei in 2009

Datele centralizate de autoritate mai indica faptul ca, in 2009, primii 5 operatori care furnizeaza retele sau servicii de comunicatii electronice au inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 3,491 miliarde euro, adica 87% din totalul acestei piete. Datele centralizate de ANCOM au provenit de la un numar total de 2036 furnizori de servicii de comunicatii electronice si servicii postale.

  • A crescut numarul conexiunilor de internet broadband fix si mobil

Chiar daca la nivel valoric piata a scazut, in 2009 piata de comunicatii electronice a avut si segmente unde consumul a inregistrat cresteri. Astfel, la data de 31 decembrie 2009 se inregistrau 2,8 milioane conexiuni de acces la internet in banda larga la puncte fixe, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului 2008, in timp ce numarul conexiunilor de acces la internet in banda larga la puncte mobile atingea cifra de 2,5 milioane, insemnand o crestere de 66% fata de finalul lui 2008.

De asemenea, pentru a incuraja revenirea pe crestere a pietei de comunicatii in acest an, autoritatea de reglementare a anuntat ca nu va mai percepe tariful de monitorizare datorat de operatori.