​Microsoft a prezentat noua generatie a sistemului de operare Windows pentru telefoanele mobile: Windows Phone 7, sistem cu care compania spera sa-si creasca per total cota de piata de la nivelul de maxim 7-8% din prezent. Microsoft spune ca e cel mai bun Windows de pana acum si ca totul e centrat pe retele de socializare si pe simplitatea si rapiditatea cu care poti afla informatii. Compania a prezentat si primele noua smartphone-uri pe care va rula acest sistem. Presa internationala nu crede ca Microsoft poate schimba masiv clasamentele in care Nokia are peste 30% din piata, Apple iPhone peste 20%, iar RIM si Android, peste 15%.

Steve Ballmer a prezentat cel mai nou Windows pentru telefoanele mobileFoto: Reuters

Steve Ballmer, CEO Microsoft, a prezentat primele noua telefoane care vor rula noul sistem de operare in 30 de tari, iar primii producatori care lanseaza telefoane cu noul OS sunt HTC, Samsung si LG. In pietele mari telefoanele vor fi in magazine incepand cu 21 octombrie, pana la Craciun vor ajunge in mai multe tari, iar un nou "val" de telefoane va sosi in 2011. Printre modelele care ajung anul acesta in Europa se numara: HTC HD7, Samsung OMNIA 7 si LG Optimus 7.

Microsoft va lansa Windows Phone 7 si in Romania, la un eveniment de presa ce se va tine marti, la pranz. Compania spune ca sistemul prezinta o abordare complet diferita a software-ului pentru telefoanele mobile. La capitolul noutati trebuie mentionata introducerea "hub-urilor", care reunesc continut corelat de pe web, aplicatii si servicii intr-o singura pagina, pentru a simplifica sarcinile obisnuite.

Microsoft a lansat acum zece ani prima editie a Windows Mobile, iar atunci domina piata, insa venirea puternica a Apple iPhone si in ultimii doi ani a Google Android a modificat mult ierarhia. Acum, Microsoft are cam 7-8% din piata sistemelor de operare pentru smartphone-uri, piata pe care Nokia Symbian are cam 30-40%, Apple iPhone circa 20%, iar RIM si Android, peste 15%. Cotele de piata pentru primele patru companii difera mult in functie de sursa (Gartner sau StatCounter), iar cea a Microsoft este data ca fiind in jurul a 5-8%.

Conform datelor Gartner, pe plan mondial se vor vinde peste 250 de milioane de telefoane cu sistem de operare anul acesta, iar peste patru ani se va ajunge spre 700 milioane de exemplare, astfel ca piata are un potential enorm. Totusi, presa internationala, desi admite ca avem de-a face cu cel mai bun Windows Mobile de pana acum, e sceptica in a crede ca Microsoft va revolutiona sistemele de operare astfel incat sa schimbe puternic clasamentele in care nu sta prea bine.

Microsoft va investi circa 400 de milioane dolari pentru marketingul si promovarea noului sistem, iar unii analisti spun ca e ultima sansa ca Microsoft sa-si prinda din urma concurentii din segment.