Curtea Europeana de Justitie a respins marti recursul facut de Deutsche Telekom (DT) fata de amenda de 12,6 milioane euro impusa de Comisia Europeana pentru abuz de pozitie dominanta pe piata telefoniei fixe din Germania, hotarand ca sanctiunea a fost justificata. DT a fost amendata in 2003, pe motiv ca in pofida liberalizarii pietei, a abuzat de pozitia dominanta pe piata germana si a impus preturi pentru serviciile de acces al concurentilor la retea ('servicii intermediare de acces la bucla locala') care erau superioare preturilor cu amanuntul pentru proprii abonati.

Conform informatiilor CEJ, anterior liberalizarii totale a pietelor de telecomunicatii din Germania, la 1 august 1996, Deutsche Telekom beneficia de un monopol legal asupra prestarii de servicii de telecomunicatii catre abonati la reteaua fixa. In urma plangerilor companiilor concurente, Comisia Europeana a analizat situatia si a decis la 21 mai 2003, ca, incepand cu 1998, Deutsche Telekom a abuzat de pozitia sa dominanta pe pietele pentru accesul direct la reteaua sa de telefonie fixa.

"Acest abuz ar consta in facturarea unor preturi pentru serviciile de acces al concurentilor la retea ('servicii intermediare de acces la bucla locala') care erau superioare preturilor cu amanuntul facturate pentru serviciile de acces catre abonatii Deutsche Telekom. Aceasta tarifare obliga concurentii sa factureze abonatilor lor preturi superioare celor pe care Deutsche Telekom le factura propriilor abonati. Prin urmare, Comisia a aplicat Deutsche Telekom o amenda in cuantum de 12,6 milioane de euro", se arata in comunicatul CEJ.

DT a contestat aceasta amenda in fata Tribunalului de Prima Instanta, solicitand anularea acestei decizii a Comisiei sau, in subsidiar, reducerea amenzii aplicate. Tribunalul a respins insa actiunea in aprilie 2008, "considerand, in esenta, ca in mod intemeiat Comisia i-a impus aceasta amenda intrucat Deutsche Telekom a aplicat o practica tarifara inechitabila care a determinat comprimarea marjelor".

Drept urmare, DT a facut recurs la CEJ impotriva acestei hotarari a Tribunalului, iar prin hotararea pronuntata joi, Curtea a respins recursul si a mentinut amenda de 12,6 milioane euro, considerand ca sanctiunea a fost justificata.