Piata serviciilor postale a scazut cu 33% anul trecut din punctul de vedere al traficului total postal, scadere cauzata in principal de diminuarea cu peste 40% a traficului postal intern inregistrat de Posta Romana (CNPR), a anuntat luni autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). In 2009, potrivit datelor autoritatii, s-au inregistrat in total peste 460 milioane de trimiteri postale, rezultand o medie de 21,46 de trimiteri postale pe locuitor, cu peste 10 trimiteri pe locuitor mai putin decat in anul anterior, cand s-a inregistrat o medie de 31,98 de trimiteri postale pe locuitor.

Conform raportului autoritatii, un procent de 93,77% din traficul postal total aferent anului trecut este reprezentat de traficul intern care a inregistrat o scadere de peste 35% pana la valoarea de 431.909.187 de trimiteri in conditiile in care traficul intern realizat de CNPR a scazut cu 40,82%, iar cel realizat de ceilalti furnizori a crescut cu 29,67%.

Desi traficul international a crescut in anul 2009 cu aproape 62%, acesta nu a putut influenta prea mult scaderea pietei postale intrucat ponderea acestuia in volumul total de trafic postal este relativ mica de numai 6,23%.

Traficul postal total este format din traficul trimiterilor din posta de scrisori (servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, trimiteri constand in imprimate, pachete mici si trimiteri de publicitate prin posta, cu limita maxima de greutate 2 kg.), traficul de colete si traficul aferent serviciilor postale Express (servicii postale care presupun, in mod cumulativ: eliberarea de catre furnizor expeditorului a unui document care atesta data si ora depunerii, precum si, de regula, plata tarifului; predarea trimiterii postale la adresa destinatarului, personal catre acesta sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala; raspunderea furnizorului pentru predarea cu intarziere a trimiterii postale; predarea rapida a trimiterii postale).

In toate cele trei categorii de trafic s-au inregistrat scaderi la nivel intern si cresteri la nivel international. CNPR detine o cota majoritara pe segmentele postei de scrisori si pe cel al serviciilor express de aproximativ 89%, respectiv 64%, in timp ce colectarea si distributia coletelor a fost realizata in proportie de peste 88% de catre ceilalti furnizori postali.

Mai multe detalii, aici.