Aplicatia online oficiala pentru compararea ofertelor de telefonie fixa, mobila si internet din tara va fi implementata in perioada 2011-2012, potrivit planului de actiuni pentru anul viitor al autoritatii de reglementare in Comunicatii, postat in dezbatere publica joi. Dezvoltarea acestei aplicatii este in sarcina acestei autoritati, care estimase anterior ca va face acest lucru prin fonduri europene pana la sfarsitul lui 2011. De ce prelungirea pana in 2012? Proiectul de finantare, initiat de autoritate si trimis spre evaluare la Ministerul Comunicatiilor din octombrie 2009, se afla inca in analiza.

"In incercarea de a diminua cheltuielile cu realizarea aplicatiei, ANCOM a elaborat si a depus documentatia aferenta in vederea obtinerii finantarii europene pentru proiectul cu titlul 'Aplicatie on-line pentru compararea ofertelor de comunicatii destinate utilizatorilor finali'", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

In planul de actiuni pe 2011 al autoritatii pe care o conduce se mentineaza ca implementarea acestui proiect se va face in perioada "2011-2012". In planul de actiuni pentru 2010, implementarea acestei aplicatii era estimata pentru trimestrul al treilea din 2011.

La sfarsitul anului trecut, intr-un interviu acordat HotNews.ro, Catalin Marinescu preciza ca in luna octombrie 2009 s-au facut demersurile pentru o cerere de finantare de circa 450.000 euro si estima ca "spre sfarsitul lui 2011, acest comparator va fi operational".

  • Proiectul de finantare, spre analiza la MCSI din octombrie 2009

Care este explicatia acestei prelungiri?

"Proiectul, avand cod SMIS 14183, a fost depus spre evaluare la Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) la sfarsitul lunii octombrie 2009, aflandu-se inca in analiza la MCSI. Intrucat ANCOM nu a primit raspunsul final privind aprobarea cererii de finantare din fonduri europene pentru acest proiect la momentul intocmirii proiectului de Plan de actiuni pentru anul 2011 si pentru ca ANCOM, potrivit deciziei 77/2009, are ca obligatie dezvoltarea acestei aplicatii, aceasta actiune a fost mentinuta in Planul de actiuni al Autoritatii pentru anul urmator, termenele fiind modificate in consecinta", a mai precizat Catalin Marinescu.

  • Despre comparatorul oficial de tarife telecom

Aplicatia online in cauza va putea efectua pe baza unui set de optiuni introduse de utilizator, analize comparative ale planurilor tarifare telecom existente pe piata.

"Solutia propusa va permite consumatorilor sa compare tarifele ofertelor lansate de diversi furnizori de produse si servicii de telefonie fixa, telefonie mobila si acces la Internet in banda larga. Comparatiile vor lua in calcul modul de utilizare precizat de fiecare utilizator. In vederea obtinerii unei aplicatii usor de accesat de catre utilizatori, solutia poate oferi utilizatorului o comparatie initiala, bazata pe un model de consum 'utilizatorului tipic'. Utilizatorul trebuie sa poata modifica modelul/modelele de consum al/ale 'utilizatorului tipic' in conformitate cu modul de consum propriu", se arata in docuimentul ANCOM.

Obligatia implementarii acestei aplicatii revine autoritatii de reglementare si este parte dintr-o decizie data de arbitrul telecom anul trecut, care impune operatorilor sa furnizeze clientilor un set obligatoriu de informatii de genul celor legate de tarifele si serviciile oferite. Decizia in cauza a fost atacata in instanta de catre operatorii de telefonie mobila.