Numarul total de abonati la serviciile TV a scazut in prima jumatate a acestui an cu circa 100.000, pana la 5,73 milioane abonati, reducere manifestata pentru prima data de la introducerea tehnologiei DTH in Romania si pe piata serviciilor TV prin satelit, nu doar prin cablu, conform estimarilor prezentate marti de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Catalin Marinescu, presedintele autoritatii, sustine ca de vina nu este doar contextul economic dificil. Potrivit acestuia o explicatie ar putea fi si evaziunea pe piata de cablu, unde operatorii raporteaza mai putini abonati pentru a plati mai putin pe licente, potrivit plangerilor furnizorilor de continut.

Catalin Marinescu, presedinte ANCOMFoto: ANCOM

Furnizorii de cablu platesc furnizorilor de continut (programe) o licenta in functie de numarul de abonati pe care il au.

"Numarul de abonati a scazut. Poate si pentru ca probabil erau utilizatori ai mai multor servicii si au renuntat datorita situatiei economice focalizandu-se pe un singur serviciu, dar poate ca au scazut si pentru ca la un moment dat operatorii au preferat sa declare mai putini utilizatori poate si din anumite interese economice. (...) Ma refer aici la evazionisti si stim cu totii despre ce vorbim pentru ca furnizorii de continut se plang la noi, care nu avem atributii in acest sens, ca operatorii de cablu declara mai putini abonati decat au in mod real tocmai pentru a plati licente mai mici. Asta poate fi una din explicatiile pentru care numarul de abonati a scazut", a declarat marti Catalin Marinescu in cadrul Conventiei de Comunicatii prin Cablu.

Catalin Marinesu a mai precizat ca le-a spus furnizorilor de continut ca autoritatea pe care o conduce nu are atributii in acest sens, si ca poate mai degraba ar trebui intrebat Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

  • Radu Teodorel, director in cadrul CNA: In general operatorii mici de cablu nu raporteaza toti abonatii

Radu Teodorel, director al directiei control si digitalizare in Consiliul National al Audiovizualului (CNA) sustine ca nu este in atributiile CNA de a monitoriza care este numarul exact de abonati.

"Noi nu avem o situatie a numarului de abonati, ci doar procentual, cat la suta din gospodarii sunt acoperite prin cablu. Ceea ce pot sa va zic din experienta este ca sunt situatii, in general la societatile mici, unde nu sunt raportati toti abonatii. (...) Parerea mea este ca numarul de abonati a scazut pentru ca multi nu mai au posibilitatea sa plateasca abonamentul. Cred ca daca ar fi o oferta mai buna si din punct de vedere tehnic, pentru ca avem multe reclamatii in acest sens de la utilizatori, dar si la un pret care sa fie in contextul crizei economice probabil ca numarul de abonati ar fi acelasi sau ar creste", a precizat pentru HotNews.ro Radu Teodorel.

  • Prima scadere a numarului de abonati la serviciile TV prin satelit

Conform datelor preliminare colectate de autoritatea de reglementare in comunicatii de la furnizorii de servicii de retransmisie a programelor audiovizuale, numarul total de abonati la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale a scazut in prima jumatate a anului 2010 cu aproape 100.000, pana la 5,73 milioane abonati, rata de penetrare la nivel de gospodarii ajungand la 78,3% la 30 iunie 2010.

De altfel, pentru prima data, atat rata de penetrare pentru serviciile de tip DTH, cat si rata de penetrare pentru serviciile de retransmisie prin intermediul retelelor de cablu se afla in scadere.

"Numarul total de abonati din Romania la servicii de retransmisie a programelor audiovizuale prin intermediul platformelor DTH a scazut in prima jumatate a anului 2010 la 2,26 milioane abonati, de la 2,33 milioane la sfarsitul anului 2009, fiind pentru prima data de la introducerea acestei tehnologii in Romania cand se inregistreaza o astfel de scadere", a spus Catalin Marinescu.

La jumatatea acestui an, peste 2,6 milioane de abonati receptionau programele audiovizuale in format digital, dintre care 0,35 milioane erau abonati ai retelelor digitale de cablu (in crestere cu peste 10% fata de sfarsitul anului 2009). Datele autoritatii mai arata ca o crestere importanta, de aproximativ 17 ori, s-a inregistrat in cazul numarului de abonati prin intermediul tehnologiei IPTV, insa ponderea acestora in totalul numarului de abonati ramane in continuare la o valoare redusa, de doar 0,2%.