Eric Schmidt, seful Google, a prezentat la San Francisco al doilea telefon care va fi vandut sub numele companiei si va dispune de cea mai noua versiune a sistemului de operare Android, versiunea 2.3 cunoscuta sub numele de cod Gingerbread. Noua varianta va ajunge pe piata "in cateva saptamani", iar principala noutate tine de faptul ca telefoanele vor avea un chip NFC care permite utilizatorului sa le foloseasca pe post de carte de credit daca le apropie de un terminal specializat din magazine, scrie The Telegraph.

Schmidt si misteriosul telefon cu Android 2.3Foto: Reuters

Seful Google a facut o demonstratie cu un telefon a carui sigla nu se vedea insa, dar e cel mai posibil vorba de al doilea telefon care va fi vandut sub sigla proprie, dupa Nexus One lansat la inceput de an. Acest telefon produs de HTC costa in medie 2.100 de lei "la liber" in magazinele online romanesti.

Schmidt a spus ca versiunea 2.3 a sistemului de operare Android, cunsocuta sub nume de cod Gingerbread, va fi pe piata in cateva saptamani, iar aplicatia pe care compania a vrut s-o evidentieze tine de prezenta unui mic chip compatibil cu tehnologia Near Field Communicattion (NFC) care transforma telefonul intr-un mijloc de plata in stilul cartilor de credit.

Chip-ul va contine si informatii bancare astfel incat utilizatorul il poate folosi in mgazine pentru a plati cumparaturile prin simpla apropiere a telefonului de un terminal specializat. Eric Schmidt admite ca acest mijloc de plata nu poate inlocui prea curand clasicul card de credit insa sustine ca este un mod mult mai sigur de plata. Totusi, si comerciantii vor trebui sa investeasca pentru a fi compatibili cu sistemul, iar lucrurile nu se vor misca atat de repede. Presa a scris ca al doilea telefon sub marca Google, "Nexus S" ar putea fi produs de Samsung, insa nimic nu e confirmat oficial.

Pe de alta parte, Google amana lansarea primelor laptop-uri cu sistemul de operare Chrome OS despre care se spunea ca vor fi pe piata pana la Craciun. Acum, seful companiei spune sa le asteptam "in cateva luni". El a insistat insa in discursul sau si pe un subiect care ii este foarte drag: aplicatiile de realitate amplificata (augmented reality) pe telefonul mobil. El spune ca telefoanele vor terbui sa fie mereu in legatura cu mediul inconjurator si sa-i dea in mod constant posesorului informatii despre ce ar putea gasi in zona. Astfel de aplicatii exista, dar sunt abia la inceput.

Prima versiune a sistemului Android a fost lansata in februarie 2009, a doua versiune (1.5, nume de cod Cupcake) a aparut in aprilie 2009, iar cinci luni mai tarziu a aparut versiunea 1.6 (nume de cod Donut). Google a lansat SDK-ul pentru Android 2.0 si 2.1 (nume de cod Eclair) in octombrie 2009, respectiv ianuarie 2010, iar versiunea 2.2 (Froyo) a fost prezentata in luna mai anul acesta.