Internetul wireless in trenurile de calatori de lung parcurs nu poate fi accesat in toate zonele, in conditiile in care nici un furnizor de internet nu poate asigura continuu semnal, dar CFR Calatori si mai multi operatori de telefonie mobila au demarat masuratori pentru a evalua situatia, a declarat recent pentru HotNews.ro Anca Boagiu, ministrul Transporturilor. In functie de rezultatele cercetarilor (..) si de alocatiile bugetare CFR Calatori va oferi clientilor sai si acest tip de serviciu, a mai spus ministrul. HotNews.ro a cerut detalii privind companiile de telefonie mobila cu care au existat discutii si eventualele actiuni si concluzii la care s-a ajuns.

Discutii pentru internet wireless in trenFoto: AGERPRES

"Exploatarea/utilizarea serviciului de internet wireless la trenurile de calatori de lung parcurs, in conditiile in care niciun provider de internet nu poate asigura continuu semnal, a condus la disfunctionalitati in functionarea acestuia si implicit a sistemelor de calcul, fapt ce a nemultumit atat calatorii cat si CFR Calatori. Din dorinta de a rezolva aceasta problema, in scopul asigurarii unui serviciu de buna calitate, in prezent S.N.T.F.C 'CFR Calatori' S.A. impreuna cu mai multe societati de telefonie mobila au demarat o actiune de masurare a semnalului pe mai multe relatii de circulatie de interes maxim si de evaluare a situatiei existente. In functie de rezultatele cercetarilor, de solutiile si posibilitatile tehnice ale specialistilor fata de problemele ivite in exploatare si in functie de alocatiile bugetare CFR Calatori va oferi clientilor sai si acest tip de serviciu", a declarat intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro, Anca Boagiu, ministrul Transporturilor (MT).

  • CFR Calatori a discutat cu Vodafone si Orange, pentru internet wireless in tren

Care sunt companiile de telefonie mobila cu care CFR Calatori a pornit discutiile si masuratorile de semnal? Contactati de HotNews.ro, oficialii ministerului Transporturilor au revenit cu detalii.

Situatia din prezent arata ca "pe suportul infrastructurii asigurate de societatile de telefonie mobila pentru servicii de banda larga, nu exista conditii tehnice pentru serviciul de internet wireless la trenurile de calatori decat in zona statiilor CFR, a soselelor si in zona centrelor urbane mari", spun reprezentatii ministerului.

Primele discutii pentru posibile servicii de internet wireless in tren au avut loc cu Vodafone, inca de acum doi ani.

"In anul 2008, pentru evaluarea posibilitatii asigurarii acestui serviciu in conditii optime precum si a studierii posibilitatii de transmitere de date cu caracter tehnic, CFR Calatori a colaborat cu compania Vodafone. Au fost realizate de catre specialistii Vodafone masuratori ale serviciilor de comunicatii mobile oferite de aceasta retea pe distanta Bucuresti Nord - Cluj Napoca.Din evaluarile acestei actiuni s-a constatat ca serviciul de internet poate fi accesat numai pe anumite zone unde exista semnal (lucru sesizat si la telefoanele mobile), fapt ce creeaza intreruperi dese in accesarea serviciului de internet", au precizat oficialii MT.

In acest an, Orange impreuna cu CFR Calatori "a efectuat o campanie de masurare a serviciilor de comunicatii mobile pe anumite trenuri si rute pana la frontiera de stat a Romaniei, in vederea obtinerii unei evaluari concrete privind calitatea semnalului", spun acestia.

Actiunea a avut loc in perioada 4-13 iunie 2010. "In urma acestei actiuni, compania Orange va analiza oportunitatea dezvoltarii si imbunatatirii parametrilor de calitate ai serviciilor oferite de reteaua proprie pe rutele CFR", au mai precizat reprezentantii Ministerului Transporturilor.

  • Ce interes au Vodafone si Orange pentru a asigura acoperire de internet in zona rutelor feroviare?

Nu in cele din urma, oficialii din minister au mai mentionat ca "in functie de concluziile si interesul pe care il au companiile de telefonie mobila, in sensul ca ar putea acoperi din punct de vedere tehnnic (respectiv existenta semnalului) magistralele feorivare pe toata lungimea acestora, CFR Calatori va putea oferi clientilor sai serviciul de internet wireless".

Au vreun interes operatorii de telefonie mobila in a asigura acoperire pentru serviciile de internet wireless pe rutele feroviare? Contactati de HotNews.ro, oficialii Orange nu au dorit sa faca nici un comentariu pe acest subiect. De cealalta parte, reprezentantii Vodafone au mentionat ca acest segment este unul din principalele obiective de investitii ale companiei.

"Acoperirea principalelor rute de cale ferata din Romania cu servicii de voce si date este unul din obiectivele noastre de acoperire, inca din 2005, si de atunci se fac eforturi continue in aceasta directie, atat pentru acoperirea unor portiuni noi de traseu, cat si pentru imbunatatirea acoperirii existente. Astfel, prin lansarea serviciilor 3G in banda de 900 MHz, in aprilie anul acesta, Vodafone a reusit sa asigure cea mai mare acoperire a serviciilor de Internet broadband, pentru 90% din populatia tarii, inclusiv in zonele izolate", au declarat oficialii Vodafone.