SNR (Radiocom) a inceput sa implementeze intr-un ritm accelerat in tara servicii de internet broadband de tip WiMAX (tehnologie ce permite internet wireless la viteze mari pe arii extinse), a declarat pentru HotNews.ro Mihai Groposila, directorul national de vanzari al SNR. Operatorul a lansat comercial vineri in Onesti, orasul actualului ministru al Comunicatiilor, pachete de internet broadband si telefonie fixa prin internet (VOIP) la preturi de la 7 euro/luna (fara TVA), se va axa in special pe zonele mai putin accesate de ceilalti operatori si tinteste circa 10.000 de utilizatori pana la sfarsitul lui 2011. Pana la 1 iunie 2010, SNR trebuia sa acopere cel putin 17 municipii si cel putin 7 orase, prin licenta WiMAX, iar datele autoritatii de reglementare in comunicatii arata ca SNR si-a indeplinit cu intarziere aceste obligatii, alegandu-se inclusiv cu un avertisment.

Foto:

"Onesti este primul oras dintr-un sir de lansari comerciale a serviciilor WiMAX ce se vor derula pe parcursul anului 2011, acesta inscriindu-se in categoria oraselor cu potential economic mai redus, unde acest gen de serviciu poate fi accesat la tarife avantajoase", a declarat pentru HotNews.ro Mihai Groposila, directorul national de vanzari al SNR.

  • Servicii de internet broadband si telefonie fixa VOIP, la preturi de la 7 euro/luna (fara TVA)

Concret, operatorul vinde pachete de internet broadband de tip WiMAX si telefonie fixa (VOIP), atat pentru persoane fizice cat si juridice. Potrivit oficialului SNR, linia de telefonie fixa este inclusa in toate pachetele si "ofera convorbiri nelimitate in reteaua SNR si la tarife avantajoase catre ceilalti operatori de telefonie fixa si mobila".

In cazul persoanelor fizice, operatorul ofera trei abonamente care variaza ca pret in functie de viteza de transfer de date (1 Mbps, 2 Mbps si 4 Mbps), tarifele fiind de 7 euro/luna, 9 euro/luna si respectiv 14 euro/luna (fara TVA). In cazul persoanelor juridice, pretul pachetelor de servicii variaza intre 14 euro/luna si 69 euro/luna (fara TVA).

  • SNR tinteste 10.000 de utilizatori WiMAX pana la sfarsitul lui 2011. Compania va tinti in special zonele preorasenesti si rurale

Potrivit oficialului SNR, tehnologia WiMAX bazata pe unde radio, prezinta avantajul unei investitii mai mici in infrastructura si functionarea in conditii geografice si climaterice nefavorabile (zone izolate si in conditii de inghet, inundatii etc.).

"Solutia WiMAX este o alternativa la solutiile de acces la internet prin ADSL sau fibra optica, ofera viteze comparabile dar, spre deosebire de acestea nu necesita lurari de infrastructura ingropata sau aeriana, singurul echipament instalat la client fiind un terminal de receptie de exterior sau interior. Compania are in vedere prin acest proiect de anvergura, extinderea bazei de clienti si a ariei de adresabilitate in special in zonele preorasenesti si rurale, inclusiv ale administratiei locale (primarii, scoli)", a spus Mihai Groposila.

Acesta sustine ca pana la sfarsitul acestui an vor fi instalate 150 de statii radio de baza in cadrul proiectului WiMAX, iar pana in iunie se va reusi finalizarea proiectului si implementarea a circa 300 de statii de baza care vor oferi practic acoperire pentru intreg teritoriul tarii, conform obligatiilor din licenta castigata in 2008.

"Pana la sfarsitul acestui an estimam ca vom ajunge la circa 2.000-3.000 de utilizatori, iar pana la sfarsitul anului viitor, odata cu finalizarea proiectului WiMAX si implicit a infrastructurii de retea, estimam ca baza de clienti va ajunge la circa 10.000 de utilizatori", a precizat directorul SNR.

  • Circa 40 - 45 milioane de euro vor fi investiti in acest proiect. De unde are SNR acesti bani?

In intreg proiectul WiMAX, SNR va investi pana la 45 milioane de euro. De unde va face rost SNR de aceasta suma?

"Bugetul estimat pentru intreg proiectul estde de 40-45 milioane euro. Am mai facut un credit de refinantare tocmai pentru a grabi implementarea proiectului WiMAX si finalizarea lui in 2011", a declarat Mihai Groposila.

Intr-adevar, ZF a relatat la inceputul acestei luni, preluand o stire Mediafax, ca BCR va acorda Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) un credit de 65 de milioane euro destinat in principal refinantarii altor imprumuturi.

"Sunt oameni in zone izolate unde nu ajunge nici un operator. Pentru o scoala dintr-un sat sa plateasca 14 euro/luna pentru a avea conexiune la internet este, in opinia mea, un pret competitiv", a adaugat Groposila.

  • ANCOM: SNR si-a indeplinit cu intarziere obligatiile de acoperire din licenta

SNR avea niste obligatii de acoperire cu servicii WiMAX, conform licentei dobandite in 2008. Desi Mihai Groposila sustine ca SNR si-a indeplinit aceste obligatii, datele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM) arata ca au existat intarzieri si chiar avertismente.

"In data de 9 iulie 2010 ANCOM a facut un control la SNR pentru a verifica respectarea obligatiilor impuse prin licenta de WIMAX acordata la sfarsitul anului 2008. Pana la 1 iunie 2010, SNR avea obligatia de a acoperi cel putin 17 municipii si cel putin 7 orase, acoperire definita in functie de numarul de statii de baza instalate si functionale intr-o localitate. Pe parcursul controlului, s-a dovedit ca SNR nu a respectat anumite obligatii din licenta de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice si a acordat furnizorului un termen de 45 de zile pentru a reintra in legalitate", a precizat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele autoritatii.

O luna mai tarziu, SNR a notificat autoritatea de reglementare de faptul ca a pus in functiune 41 de statii de baza necesare acoperirii a 17 municipii si 7 orase in conditiile licentei.

"Avand in vedere faptul ca perioada scursa intre data notificarii ANCOM cu privire la intentia instalarii statiilor de baza si data instalarii si punerii in functiune efective a acestora a curs o perioada mai mica de 30 de zile, precum si faptul ca nu au fost respectate anumite obligatii din licenta referitoare la anumite locatii de amplasare a statiilor de baza, SNR a fost sanctionata cu avertisment la data de 14 septembrie 2010", a mai precizat Catalin Marinescu.

Avertismentul este pasul premergator sanctiunii cu amenda, lucru la care nu s-a ajuns deoarece in cele din urma, in urma verificarilor pe teren, s-a constatat ca "SNR si-a indeplinit obligatia prevazuta in licenta referitoare la cerintele de acoperire minimale cu respectarea parametrilor tehnici si operationali stabiliti prin licenta in cele 17 municipii si 7 orase notificate".

Prin licenta atribuita in 2008, a carei taxa este de doua milioane euro, SNR are obligatia de a acoperi minim 50 de municipii si 20 de orase, dreptul de utilizare a frecventelor fiind pana pe 24 iulie 2011. Oficialii SNR au precizat ca au facut deja demersuri pentru a prelungi drepturile de utilizare a acestor frecvente.