​Intentia de a vinde actiunile Romtelecom s-a luat in cursul acestui an, la nivelul Guvernului, iar acum se respecta prima etapa prevazuta in contractul de privatizare: actionarului majoritar, OTE, i se solicita o oferta de pret. O alta varianta de valorificare a actiunilor este listarea pe Bursa. Nu s-a hotarat insa care va fi aceasta Bursa. Este tot acest proces de vanzare a actiunilor Romtelecom unul ireversibil? Nu. Despre toate acestea, intr-un interviu HotNews.ro cu Marius Fecioru, secretar de stat in Ministerul Comunicatiilor.

Marius FecioruFoto: AGERPRES

HotNews.ro:Vineri statul si-a anuntat intentia de a vinde participatia pe care o detine in cadrul Romtelecom. Personal, v-ati intalnit cu oficialii OTE si Deutsche Telekom. Ce s-a vorbit, cum s-a ajuns aici?

  • Marius Fecioru: Am avut o intalnire cu reprezentantii OTE-DT cu privire la valorificarea pachetului de actiuni pe care la acest moment statul roman il detine la Romtelecom. Parcurgem pasii prevazuti in contractul de privatizare. Prima data trebuie sa intrebam ceilalti actionari daca sunt interesati de o cumparare de actiuni. Asteptam pana la sfarsitul anului o oferta concreta din partea lor in acest sens, urmand ca pe masura ce procedura se deruleaza sa constatam ce pasi vom face ulterior. In mod normal se merge pe urmatoarea procedura: asteptam de la ei o oferta, dupa ce vom primi oferta va trebui sa o evaluam sa vedem daca este o oferta conforma si corespunde asteptarilor si pretului corect.

HotNews.ro:Ati estimat care ar fi acest pret corect?

  • Marius Fecioru: Nu putem face o declaratie privind o estimare a pretului. Exista mai multe tipuri de evaluari care sunt necesare in acest sens, cateva aspecte financiare pe care statul roman le cunoaste, insa nu putem spune ca avem toate elementele pentru a stabili pretul. De aceea am si pornit procedura ca atare, am cerut sa ne faca ei o oferta. In cazul in care vom ajunge la concluzia ca oferta nu este multumitoare si ne putem valorifica actiunile mult mai bine, exista cea de-a doua etapa pe care o permite contractul si anume vanzarea la Bursa.

HotNews.ro:Vanzarea catre alt operator este permisa?

  • Marius Fecioru: Exista niste restrictii in sensul acesta in contractul de privatizare, contract agreat si aprobat de Parlamentul Romaniei.

HotNews.ro:Se poate totusi?

  • Marius Fecioru: Nu avem voie sa ne indreptam catre alt operator fara a face procedura prealabila: de anunt al partenerului, ofertarea si apoi Bursa.

HotNews.ro:Listarea la Bursa unde si cand?

  • Marius Fecioru: In ceea ce priveste timpul, fiecare bursa are niste conditii de listare si in functie de bursa aleasa exista pasi parcursi si proceduri indeplinite.

HotNews.ro:Este o intrebare gresita atunci. Unde, la ce bursa intentionati sa listati actiunile Romtelecom?

  • Marius Fecioru: Nu a fost luata o decizie in acest sens pana la acest moment.

HotNews.ro:La nivelul statului roman cand s-a luat decizia de a valorifica actiunile Romtelecom?

  • Marius Fecioru: In decursul acestui an. S-a luat decizia unei valorificari a actiunilor insa doar daca vom ajunge la un rezultat pozitiv vom face lucrurile astea. Vom parcurge toate procedurile pana vom ajunge la lucrurile care sa ne convina si noua si celor de la Finante, adica nu este o decizie a Ministerului Comunicatiilor, este o decizie a Guvernului.

HotNews.ro:Este o hotarare batuta in cuie? Un proces ireversibil?

  • Marius Fecioru: Orice proces este reversibil. Procesul poate sa fie reversibil in momentul in care nu se obtine un pret corect si de bun simt.