Operatorii de telefonie mobila din UE au stabilit preturi apropiate de plafoanele reglementate si mentin marje nejustificat de ridicate pentru serviciile de roaming. Aceasta este concluzia Comisiei Europene care a lansat o consultare publica pentru revizuirea normelor europene privind serviciile de roaming, care ar trebui sa se intample pana la sfarsitul lui iunie 2011. Obiectivul la nivelul UE este ca diferenta dintre tarifele de roaming si cele nationale sa se apropie de zero pana in 2015.

Regulamentul UE privind serviciile de roaming a stabilit un plafon pentru preturile de consum in cazul apelurilor de voce in roaming si in cazul mesajelor text in interiorul UE, dar inca nu exista o piata unica competitiva a serviciilor de roaming, sustine Executivul european.

"Diferentele enorme intre tarifele nationale si cele de roaming nu-si au locul pe o piata unica veritabila. Trebuie sa abordam sursa problemelor actuale, si anume lipsa concurentei, si sa gasim o solutie durabila. Dar suntem deschisi in privinta solutiei exacte care ar da roade", a declarat joi Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene, responsabila cu Agenda digitala.

Obiectivul stabilit la nivel european prin Agenda digitala pentru Europa este ca diferenta dintre tarifele de roaming si cele nationale sa se apropie de zero pana in 2015.

  • Regulamentul UE privind serviciile de roaming trebuie revizuit pana la sfarsitul lui iunie 2011

Comisia trebuie sa incheie revizuirea normelor referitoare la serviciile de roaming in UE si sa prezinte un raport Parlamentului European si Consiliului pana la 30 iunie 2011.

Drept urmare, Executivul european a lansat miercuri o consultare publica care va constitui baza acestui nou regulament, menit sa rezolve problemele din acest segment de piata. Intentia este de a afla in ce masura au functionat actualele norme dar si de a gasi solutii pentru atingerea obiectivelor din Agenda Digitala. Consultarea este deschisa pana la 11 februarie 2011.