Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a finalizat implementarea pe serverele proprii a Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), acesta fiind pregatit pentru inregistrarea institutiilor publice, potrivit unui comunicat al autoritatii. Conform reprezentantilor Ministerului Comunicatiilor, contribuabilii vor putea folosi acest serviciu pe masura inregistrarii institutiilor statului, colectoare de taxe si impozite, in sistem.

Prin SNEP, cetatenii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar. Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) poate fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro.

"In cadrul Centrului National de Management pentru Societatea Informationla (CNMSI), institutie subordonata MCSI, s-a constituit, prin ordin de minstru, un departament, care se va ocupa de migrarea, respectiv inrolarea institutiilor publice in sistem", se mai arata in comunicat.

Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP conform calendarului prevazut in Hotararea de Guvern privind aprobarea realizarii Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor.

Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii, iar in cea de-a doua etapa se vor inregistra municipiile si orasele cu populatie de pana la 150.000 locuitori in termen de cinci luni de la finalizarea primei etape, dar nu mai tarziu de un an de la data intrarii in vigoare a hotararii.

Etapa a treia prevede inregistrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape, in termen de sase luni de la incheierea celei de-a doua etape, dar nu mai tarziu de 18 luni de la data intrarii in vigoare a hotararii.

"In cazul in care o institutie publica isi exprima intentia de a se inregistra mai repede in sistem, exista posibilitatea ca, de comun acord cu MCSI, procedurile de inregistrare sa fie accelerate", se mai spune in comunicatul MCSI.