Ionut Damian, presedintele Centrului National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), centrul care urmeaza sa opereze sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) a fost inlocuit din functie joi cu Marian Ion, a confirmat pentru HotNews.ro chiar Ionut Damian. Anterior, surse din piata declarasera pentru HotNews.ro ca acesta a fost schimbat in urma episodului de miercuri din sedinta de Guvern cand presedintele Basescu l-a amenintat in gluma pe ministrul Comunicatiilor ca ii va lua cardul de credit daca informatizarea sistemului national de plata online a taxelor nu este finalizata in martie. Damian a mai spus ca plecarea sa de la sefia CNMSI nu are nici o legatura cu SNEP si ca a fost o decizie bilaterala.

  • "Am fost eliberat din functie, iar in locul meu a fost pus Marian Ion. Plecarea mea de la sefia CNMSI nu are nici o legatura cu Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP). A fost o decizie bilaterala, care nu s-a bazat pe o problema de performanta sau competenta. Consider ca am terminat ce mi-am propus si ce aveam de facut. Voi continua sa fiu consilier in cadrul MCSI si mi-am luat angajamentul in fata ministrului ca voi sprijini structura si echipa pentru a finaliza toate proiectele in curs, inclusiv lansarea in productie a SNEP. Voi continua sa sprijin planurile legate de supercomputing, pentru scaderea costurilor de infrastructura tehnica si implementarea directiei strategice europene de e-guvernare prin tehnologiile cloud-computing", a precizat Ionut Damian.

Anterior surse apropiate ministerului Comunicatiilor au declarat pentru HotNews.ro ca acesta a fost inlocuit joi din functie cu Marian Ion, unul din consilierii ministrului Vreme, in urma unui episod petrecut cu o zi in urma in sedinta de Guvern. Mai precis, presedintele Basescu i-a spus ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, ca asteapta de la el ca informatizarea sistemului de plata a taxelor si impozitelor sa fie finalizata in martie, iar aceasta sa nu reprezinte o conditie impusa de FMI. Basescu l-a amenintat in gluma ca in caz contrar ii va lua cardul de credit.

Sistemul national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP) nu poate fi accesat in prezent de catre cetateni, chiar daca Ministerul Comunicatiilor a anuntat in doua randuri in 2010 ca acesta este implementat si functional in totalitate si ca va fi operational 100% incepand cu luna ianuarie 2011.

Sistemul ar urma sa fie operat de catre Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI).