Consultarile pe marginea proiectului noii legi privind comunicatiile electronice care stabileste cadrul aplicabil la nivel national in acest domeniu au fost prelungite cu o saptamana pana la data de 21 ianuarie 2011, a anuntat joi autoritatea de reglementare in comunicatii. Extinderea s-a facut la solicitarea unor operatori, care au cerut mai mult timp pentru o analiza detaliata si corecta a implicatiilor principalelor modificari din lege.

In ce priveste drepturile utilizatorilor, suplimentar fata de reglementarile actuale, noul act prevede printre altele ca furnizorii sa introduca in contracte si informatii privind orice conditii care limiteaza accesul sau utilizarea anumitor servicii si aplicatii. Modificarile aduse cadrului european in telecomunicatii trebuie transpuse in legislatia nationala pana cel tarziu la data de 25 mai 2011.

Unul dintre principalele obiective ale modificarii cadrului european in materie este promovarea intereselor utilizatorilor, prin asigurarea unui inalt nivel de protectie a datelor cu caracter personal si vietii private si prin asigurarea integritatii si securitatii retelelor si serviciilor de comunicatii electronice.

Ca regula generala, se stabileste ca furnizorii trebuie sa ia toate masurile tehnice si organizatorice necesare pentru a asigura securitatea si integritatea retelelor si a serviciilor oferite, astfel incat sa se asigure un nivel de securitate corespunzator riscului identificat si sa se previna ori sa se minimizeze impactul incidentelor de securitate asupra utilizatorilor si retelelor interconectate. Proiectul de lege poate fi consultat aici,