​Fiecare primarie care se va inregistra in sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro) va plati bancii care va permite platile electronice, o singura data, un comision de maxim 300 de euro pentru verificarea conformitatii transferului de date, se arata intr-un ordin guvernamental privind normele metodologice de implementare ale acestui sistem in Romania. In plus, banca va castiga din comisionul perceput la fiecare tranzactie online, care potrivit normelor nu va depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 de lei. Ministrul Comunicatiilor a anuntat joia trecuta ca acest sistem national de plata online cu cardul va fi operational 100% in maxim doua saptamani, dar ca sistemul va putea fi folosit pentru inceput la numai cinci primarii din tara.

In afara de comisioanele bancare mentionate mai sus, in Ordinul privind normele metodologice semnat de ministrul Comunicatiilor, al Administratiei si Internelor si al Finantelor, se mai precizeaza ca "singurul alt tip de comision ofertat si acceptat va fi (...) cel aferent transferurilor efectuate de institutiile de credit acceptatoare de plati electronice, iar nivelul acestuia nu va depasi nivelul comisionului standard practicat de institutiile de credit pentru decontarea ordinelor de plata de mica si mare valoare in relatia cu alte institutii de credit".

  • Comisionul la plata online cu cardul prin Ghiseul.ro nu poate fi mai mare de 30 de lei

Conform Hotararii de Guvern privind implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP), institutiile publice responsabile de incasarea taxelor si impozitelor sunt obligate sa se inregistreze in acest sistem, conform unui anumit calendar. Costurile de utilizare depind de rezultatele achizitiilor publice ce vor fi derulate de catre fiecare institutie publica in parte pentru negocierea comisionului de tranzactionare.

Comisionul va varia deci de la caz la caz, dar normele metodologice precizeaza ca acesta "nu va depasi 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 lei in situatia in care prin aplicarea procentului de 2% rezulta o suma mai mare de 30 de lei".

Dezvoltarea si implementarea SNEP s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman. Prin acest sistem care va fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

  • Primariile care detin alte platforme de plata online vor asigura interconectarea cu Ghiseul.ro

Ordinul cu normele metodologice de implementare a SNEP precizeaza si ce se intampla cu primariile care detin deja sisteme de plata online a taxelor si impozitelor. Acestea vor trebui sa asigure interconectarea cu Ghiseul.ro.

  • "Institutiile publice care detin un sistem informatic de gestionare a obligatiilor bugetare asigura interconectarea sistemului informatic propriu de gestiune a contribuabililor si debitelor acestora cu SNEP, in conditii de siguranta si securitate conform Normelor Tehnice privind Sistemul National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor utilizand Cardul Bancar aprobate prin Ordinul ministrului comunicatiilor si societatii informationale".

In acest sens, Centrul National de Management pentru Societatea Informationala (CNMSI), institutie care opereaza acest sistem, este obligat sa puna la dispozitia institutiilor publice interesate, cu titlu gratuit, toate informatiile necesare pentru interconectarea cu SNEP a sistemelor informatice ale institutiilor publice beneficiare, inclusiv exemple de cod sursa pentru dezvoltarea modulului de interconectare cu SNEP a sistemelor informatice ale institutiilor publice.

Platforma nationala de plata online a taxelor ar fi trebuit sa fie lansata pe 1 ianuarie 2011, conform promisiunilor facute de ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, in luna octombrie a anului trecut.La sfarsitul lunii decembrie insa, Ministerul Comunicatiilor a dat un comunicat in care mentiona ca sistemul este functional 100%, dar ca va fi si operational abia incepand cu luna ianuarie 2011.

Intrebat joia trecuta cand va deveni operational Ghiseul.ro, Valerian Vreme a spus ca in maxim doua saptamani, dar cu numai cinci primarii inscrise in sistem.