Autoritatea Nationala Pentru Protectia Datelor (ANSPDCP) avertiza in luna decembrie a anului trecut ca Guvernul nu i-a pus la dispozitie un sediu corespunzator desfasurarii activitatii, conform recomandarilor facute de misiunea de evaluare Schengen. Mai mult, pe 19 ianuarie 2011 expira si contractul de inchiriere pentru respectiva locatie, creandu-se astfel un risc major pentru aderarea Romaniei la spatiul Schengen. In aceeasi luna, institutia a primit un raspuns de la Guvern in care se spune ca nu sunt disponibile in prezent spatii corespunzatoare. A ramas intre timp autoritatea fara sediu? Este afectat procesul de notificare? Oficialii ANSPDCP spun ca temporar sunt in acelasi sediu si ca nu a fost afectat procesul de notificare.

Situatie incerta la ANSPDCPFoto: Hotnews
  • "Precizam ca rezolvarea problemei sediului depaseste competenta legala a Autoritatii nationale de supraveghere, iar Guvernul nu a pus la dispozitie un sediu corespunzator desfasurarii activitatii de protectie a datelor personale. Astfel, se creeaza un risc major cu privire la aderarea Romaniei la spatiul Schengen si la buna functionare a Autoritatii nationale de supraveghere. Totodata, vom fi in imposibilitatea de a anunta organismelor europene, inclusiv Consiliului si Comisiei Europene, o adresa de corespondenta a institutiei noastre", atentiona pe 6 decembrie Georgeta Basarabescu, presedintele autoritatii.

HotNews.ro a intrebat oficialii autoritatii la acel moment daca procesul notificarilor este afectat in vreun fel, iar raspunsul a fost negativ.

Ulterior, in aceeasi luna autoritatea pentru protectia datelor personale a dat un nou comunicat cu rezultatul demersurilor privind sediul institutiei. Intr-un raspuns primit de la Secretariatul General al Guvernului, institutia este instiintata:

"Avand in vedere ca nu avem in prezent spatii disponibile care sa corespunda destinaitei de sediu al Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal, nu putem raspunde favorabil cererii dumneavoastra".

In urma cu trei zile, Costin Cocioaba concluziona pe blogul sau, refresh.ro, in baza acestor documente ca "A.N.S.P.D.C.P. nu mai are sediu din 19 ianuarie 2011, un amanunt destul de important pentru companiile care notifica Autoritatea Nationala in vederea colectarii de date cu caracter personal si asteapta un raspuns din partea acesteia (majoritatea sunt pozitive)".

  • "Si spun important deoarece chiar si in cazul in care notificarea se realizeaza online, prima pagina a formularului de notificare (semnata si stampilata) trebuie sa ajunga fizic la sediul ANSPDCP, in cel mult 30 de zile. In caz contrar, notificarea este stearsa automat din sistemul electronic de evidenta", preciza acesta facand trimitere la ghidul de notificare al autoritatii.

Contactati de HotNews.ro, oficialii ANSPDCP au mentionat ca cel putin temporar au ramas in acelasi sediu astfel ca pana acum procesul notificarilor nu a fost afectat.

"Temporar sediul autoritatii a ramas la aceeasi locatie pana la distribuirea de catre Guvern a unui sediu corespunzator. Transmiterea se face online si trimitand si prima pagina prin posta la aceeasi adresa. Depunerea notificarilor nu a fost afectata pana acum", a declarat pentru HotNews.ro Alina Savoiu, purtatorul de cuvant al institutiei.