In primele luni ale anului 2011 europenii vor putea achizitiona un incarcator de telefon mobil standard pentru toate telefoanele adaptate pentru transferul de date - inclusiv pentru smartphone-uri - vandute in toate cele 27 de state membre ale UE, a anuntat marti Comisia Europeana. Incarcatorul comun, primit deja de vicepresedintele CE, Antonio Tajani, se bazeaza pe tehnologia care utilizeaza un conector micro USB si a aparut in urma unei initiative a Executivului European si a unui memorandum de intelegere semnat in decembrie 2010 de 14 producatori de telefoane mobile care impreuna reprezinta peste 90% din terminalele vandute in Europa.

Incarcator comun de telefoane mobileFoto: Comisia Europeana

Circa 500 de milioane de telefoane mobile se folosesc in prezent in cadrul celor 27 de state membre UE, conform datelor Comisiei Europene, numar care creste continuu. In acelasi timp, incarcatoarele de telefon difera in functie de producator si de modelul terminalului, in piata existand in prezent 30 de tipuri diferite de incarcatoare.

O alta problema este si cea de mediu: "in aproape fiecare casa gasim o intreaga colectie de incarcatoare vechi - care in prezent genereaza in UE mai mult de 51.000 de tone de deseuri electronice pe an", sustine Comisia.

In urma unei solicitari a CE, 14 producatori mondiali de telefoane mobile au semnat un memorandum de intelegere, pentru a armoniza incarcatoarele pentru telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date vandute in UE. Aceste firme sunt: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola Mobility, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion (RIM), Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile (ALCATEL mobile phones), Texas Instruments si Atmel.

Ca urmare a publicarii standardelor in decembrie 2010, producatorii de telefoane mobile pot in prezent sa inceapa introducerea modificarilor de design si de testare necesare pentru incarcatoare, garantand faptul ca telefoanele compatibile sunt sigure si interoperabile.

In urma unui mandat primit din partea Comisiei Europene, organismele europene de standardizare CEN-CENELEC si ETSI au publicat standarde armonizate pe care telefoanele mobile adaptate pentru transferuri de date compatibile cu noul incarcator comun trebuie sa le respecte incepand cu 2011. Solutia referitoare la incarcatorul comun se bazeaza pe tehnologia care utilizeaza un conector micro USB. Pentru telefoanele care nu dispun de o interfata micro USB, se permite utilizarea unui adaptor, in conformitate cu memorandumul de intelegere.

UPDATE: Nu toate incarcatoarele cu conector micro USB sunt considerate incarcatoare universale

Comisia Europeana subliniaza ca unii producatori furnizeaza deja incarcatoare cu conector micro USB, dar acele incarcatoare au fost produse pentru anumite telefoane mobile si nu sunt adecvate pentru incarcarea tuturor tipurilor de terminale mobile cu conector micro USB.

"Dezvoltarea Standardelor Europene (inclusiv IEC/EN62684) a fost necesara pentru a se asigura compatibilitatea si functionalitatea noii generatii de incarcatoare cu micro USB si doar noile incarcatoare care se conformeaza cu noile standarde europene sunt considerate ca facand parte din categoria 'incarcator universal'".

Cei 14 producatori au convenit sa introduca noile incarcatoare comune pentru telefoane mobile pe piata europeana in cursul anului 2011.

Cititi si Povestea aparitiei incarcatorului universal de telefoane mobile si Raspunsuri la intrebari frecvente in legatura cu noul incarcator universal