Nokia a confirmat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta la Barcelona, la targul de telecomunicatii Mobile World Congress, ca scopul principal al companiei este sa creeze un al treilea pol de putere in lumea sistemelor de operare mobile. CEO-ul companiei finlandeze, Stephen Elop, a afirmat ca decizia de a adopta Windows Mobile vine din dorinta de a oferi diversitate, o adoptare a Google Android fiind pentru companie “o infrangere”.

Foto:

El a subliniat importanta parteneriatului strategic cu Microsoft si oportunitatile de dezvoltare ale platformei Windows Phone 7 (WP7). Un reprezentant al companiei a confirmat ca primul aparat cu noul sistem de operare va fi dispnibil anul acesta, la fel ca primul aparat cu MeeGo, un alt sistem de operare dezvoltat in parteneriat cu Intel, noteaza blogul Engadget. Elop a declarat ca “prima prioritate a Nokia este victoria asupra Google Android”, CEO-ul confirmand ca Nokia va avea acces privilegiat in procesul de decizie privind viitorul sistemului de operare mobil de la Microsoft. In timpul prezentarii, reprezentantii companiei au confirmat veridicitatea fotografiilor cu prototipuri de terminale WP7 prezentate ieri de HotNews.ro.

Samsung a prezentat duminica in mod oficial succesorul tabletei Galaxy Tab, care se va numi Galaxy Tab 10,1, de la diagonala de 10,1 inci a noului gadget. Tableta va functiona pe platforma Google Android 3.0 Honeycomb si va fi bazata pe un procesor cu doua nuclee nVidia Tegra 2. Tab 10.1 va avea o rezolutie a display-ului de 1280x800 pixeli, doua camere foto-video, una de 2MP frontala si una de 8MP pe spatele aparatului si va fi disponibila in doua variante, cu 16 sau 32Gb spatiu de stocare.

Ambele variante vor rula o versiune nepersonalizata de Android, fapt ce va asigura ca vor primi toate update-urile sistemului de operare de indata ce sunt lansate si vor putea accesa internetul prin 3G+ si WiFi. Samsung nu a anuntat inca data de la care Tab 10.1 va fi disponibila pe piata si nici pretul de lansare.

Cel de-al doilea membru al familie Galaxy este smartphone-ul Galaxy S II, urmasul celui mai popular telefon inteligent din portofoliul companiei coreene. Noul terminal va avea o diagonala de 4,3 inci, un ecran Super AMOLED Plus cu o rezolutie de 800x480 de pixeli si va fi capabil sa filmeze in format Full HD (1080P) si sa fotografieze la opt megapixeli. Telefonul este bazat pe un procesor dual-core la 1Ghz produs de Samsung si va avea la dispozitie 1GB de memorie RAM si 16GB spatiu de stocare.

Galaxy S II va rula cea mai noua varianta de Android pentru telefoane inteligente (2.3 Gingerbread), iar interfata va fi personalizata folosind tema Samsung TouchWiz 4.0. In ceea ce priveste conectivitatea, noul telefon va include Bluetooth 3.0, 3G+ pana la viteze de 24,4 Mbps download si un modul NFC (Near Field Communications, n.r.) care ii va permite sa fie folosit ca portofel electronic. Pentru moment, Galaxy S II este cel mai subtire telefon din lume, fiind cu 0,2mm mai subtire decat precedentul detinator al titlului, SonyEricsson Xperia Arc. Pretul si disponibilitatea nu au fost inca anuntate.

SonyEricsson (SE) a prezentat la MWC cele mai noi telefoane din gama Xperia, bazate pe sistemul de opeare Android. Cunoscut deja din reclame, Xperia Play va fi primul telefon din ecosistemul PlayStation si va fi dotat cu butoane speciale pentru jocuri si cu o suprafata tactila menita sa inlocuiasca joystick-urile. Play va avea un ecran de 4,2 inci cu o rezolutie de 854x480 de pixeli, va rula Android 2.3 si va include o aplicatie speciala pentru acces la jocurile PlayStation.

Telefonul va avea doua camere foto-video, una frontala pentru video-conferinte si una pe spatele aparatului, cu o rezolutie de 5MP. Sistemul va fi bazat pe un procesor la 1Ghz, iar spatiul de stocare va putea fi extins pana la 32GB prin intermediul unui card microSD. Xperia Play va fi disponibil incepand cu luna martie.

SE a lansat si un nou varf de gama al seriei Xperia, modelul Neo, care va fi orientat spre multimedia. Xperia Neo va avea aceleasi specificatii cu modelul Play, cu deosebirea ca display-ul are o diagonala mai mica, de 3,7 inci, iar camera de pe spatele telefonului va avea o rezolutie de 8MP. In plus, noul telefon va putea fi conectat la orice televizor HD prin intermediul unui port HDMI si va putea fi controlat prin intermediul unei telecomenzi. Pe segmentul business, SE a lansat un telefon cu tastatura QWERTY si functii avansate pentru oamenii de afaceri, numit Xperia Pro.

Ambele modele, Neo si Pro, vor rula Android 2.3 si vor fi bazate pe procesoare Snapdragon la 1Ghz. Ambele terminale vor suporta Adobe Flash, vor putea filma HD la o rezolutie de 720P si vor avea suport pentru video-conferinte prin intermediul unei camere frontale de 2MP. Disponibilitatea si pretul nu au fost inca anuntate.