Consiliul Concurentei va anunta marti "concluziile investigatiilor referitoare la abuzurile de pozitie dominanta savarsite de catre Orange Romania si Vodafone Romania", a anuntat luni autoritatea. Cele doua anchete au fost demarate in 2006, dupa ce firma Netmaster Communications a acuzat Orange, Vodafone si Romtelecom - de practici anticoncurentiale in ceea ce priveste obligatiile de interconectare. In luna decembrie a anului trecut, Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei, a declarat pentru HotNews.ro ca raportul de investigatie in acest caz recomanda sanctionarea Orange si Vodafone, care ar putea fi amendate cu pana la 10% din cifrele de afaceri pe 2010.

Bogdan ChiritoiuFoto: HotNews.ro

Consiliul Concurentei a anuntat luni organizarea unei conferinte de presa in cursul zilei de marti in care va prezenta "concluziile investigatiilor referitoare la abuzurile de pozitie dominanta savarsite de catre companiile Orange Romania si Vodafone Romania". Nu mai este prin urmare vorba de "un posibil abuz de pozitie dominanta", ci de o vinovatie dovedita.

De altfel, Bogdan Chiritoiu, presedintele autoritatii declarase pentru HotNews.ro inca din luna decembrie a anului trecut ca in aceasta luna Orange si Vodafone ar putea fi amendati pentru abuz de pozitie dominanta. Acesta mentiona ca raportul investigatiei din acest caz a fost finalizat si recomanda sanctionarea Orange si Vodafone, dar ca o decizie se va lua numai dupa audierea partilor implicate si deliberarea Plenului.

  • Orange, Vodafone si Romtelecom, investigate pentru posibil abuz de pozitie dominanta din 2006

Operatorul de telefonie fixa NetMaster Communications a apelat in 2006 la Consiliul Concurentei acuzand operatorii majoritari din piata - Orange, Vodafone si Romtelecom - de practici anticoncurentiale in privinta obligatiilor de interconectare. Autoritatea a deschis in acest caz trei investigatii separate, dar a finalizat anchetele doar in cazul celor doi operatori de telefonie mobila.

In cazul Orange si Vodafone, posibilul abuz de pozitie dominanta era legat de interzicerea accesului operatorului Netmaster la serviciul de terminare a apelurilor internationale si a celor nationale (care provin din retelele altor operatori nationali) in retelele celor doi operatori de telefonie mobila. In privinta companiei Romtelecom, posibilul abuz vizeaza refuzul de acordare a accesului in reteaua sa operatorului de telefonie fixa reclamant.

  • Afacerile Orange si Vodafone in 2009, in jurul cifrei de un miliard de euro

Daca cei doi mari operatori de telefonie mobila vor fi sanctionati, cuantumul amenzii ar putea ajunge pana la 10% din cifrele de afaceri pe anul anterior sanctiunii (2010, in acest caz). Conform datelor de la Ministerul de Finante, Orange a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de peste 1,04 miliarde euro si un profit net de 270,6 milioane euro. De cealalta parte, Vodafone a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 929,4 milioane euro si un profit net de peste 244,4 milioane euro.