Romfilatelia, societate comerciala la care Posta Romana (CNPR) este unicul actionar, va deveni doar o filiala a Postei Romane, in urma unui proces de fuziune prin absorbtie, conform unui proiect de Hotarare de Guvern publicat pe site-ul ministerului Comunicatiilor. Printre motivele invocate se numara pierderile Romfilatelia si reducerea costurilor celor doua societati in contextul apropierii momentului liberalizarii serviciilor postale incepand cu data de 1 ianuarie 2013.

Romfilatelia, absorbita de Posta RomanaFoto: Captura Romfilatelia.ro
  • "Tinand cont de pierderile inregistrate de Romfilatelia si imposibilitatea acesteia de a se sustine financiar pe o piata liberalizata, avand in vedere situatia economica a CNPR, strategia de modernizare si restructurare aprobata prin Hotararea de Guvern nr. 572/2010, prin care se urmareste repozitionarea acesteia pe piata precum si eficientizarea activitatii acesteia, in vederea reducerii costurilor administrative a celor doua societati (...) s-a considerat necesar ca acesta activitate sa fie inclusa in cea a Postei Romane", se arata in nota de fundamentare la acest proiect de Hotarare de Guvern.

In privinta schimbarilor preconizate la Romfilatelia in urma acestei fuziuni se numara "eficientizarea activitatii, reducerea costurilor si utilizarea la maximum a personalului existent, posibilitatea dezvoltarii activitatilor sub un management eficient, in vederea pregatirii societatii pentru liberalizarea serviciilor postale ce va avea loc incepand cu 1 ianuarie 2013".

Profitul net al Romfilatelia a scazut cu peste 70% pana la 121.000 de lei in 2009

Datele de la Ministerul de Finante arata ca in 2009, Romfilatelia a inregistrat un profit net de 121.025 lei, in scadere cu 73,4% fata de 2008, in timp ce cifra de afaceri a companiei a depasit 8,79 milioane lei, in scadere cu 8,1% fata de anul anterior.

Posta Romana (CNPR), societate comerciala cu capital majoritar de stat, are ca actionari statul roman, reprezentat de Ministerul Comunicatiilor (75% din actiuni) si Fondul Proprietatea (25% din actiuni). Compania are peste 35.000 de angajati, iar datele de la ministerul Finantelor arata ca in 2009 compania a inregistrat o cifra de afaceri de peste 1,43 miliarde lei si o pierdere neta de peste 180 milioane lei.

In luna iunie a anului trecut, autoritatile au aprobat prin Hotarare de Guvern strategia de restructurare a Postei Romane. In urma masurilor de redresare financiara formulate in acest document, Posta Romana ar trebui sa ajunga la un profit brut de peste 50 milioane de lei in 2014.