Dupa ce in prima zi a fost marcata de lansarea telefonului PlayStation si a noii generatii de aparate Samsung Galaxy, cea de-a doua zi a targului telecom Mobile World Congress (MWC) de la Barcelona a adus prima tableta de la HTC, primele cartele SIM cu functii Facebook integrate si noi detalii despre viitorul platformei Microsoft Windows Phone.

Foto:

Microsoft a anuntat ieri in cadrul unei conferinte de presa ca sistemul de operare Windows Phone (WP) va primi doua update-uri importante in acest an, unul in luna martie, care va aduce functie Copy-Paste, si unul programat pentru sfarsitul anului, care va permite terminalelor cu acest sistem de operare sa ruleze mai multe aplicatii simultan. Reprezentantii companiei au vorbit si despre importanta parteneriatului cu Nokia si despre integrarea sistemului de operare in ecosistemul de produse al Microsoft. Odata cu cel de-al doilea update, telefoanele cu WP vor avea integrat si serviciul Twitter direct in interfata, intr-un mod similar implementarii Facebook din prezent.

HTC a prezentat mai multe telefoane bazate pe Google Android, printre care si cele doua “telefoane Facebook” despre care presa de specialitate a scris in urma cu o luna. Desi nu vor fi lansate sub brand-ul celei mai mari retele de socializare din lume, modelele Salsa si Chacha vor avea un buton special pentru Facebook si functii avansate de social networking integrate direct in sistemul de operare. Unul dintre telefoane va fi similar ca forma unui Blackberry, avand o tastatura completa sub ecran. In segmentul de varg, compania taiwaneza a lansat terminalul Incredible S, cu un ecran de 4 inci si Android 2.2. Noul smartphone va fi bazat pe un procesor la 1Ghz si va avea 768MB de memorie RAM. La capitolul multimedia, Incredible S este dotat cu doua camere foto, una frontala de 1,3 megapixeli, destinata videoconferintelor, si una de 8MP care poate filma HD pe spatele aparatului.

Editia de anul acesta a MWC a adus pentru HTC o premiera, si anume lansarea primei tablete cu Android din istoria companiei: HTC Flyer, cu o diagonala de 7 inci si ecran capacitiv hibrid. Noul tip de ecran tactil reprezinta o premiera, putand fi folosit atat cu degetul, cat si cu un stilou special, pe baza de presiune. Display-ul tabletei va avea o rezolutie de 1024x600 pixeli, un procesor single-core la 1,5Ghz si 32GB spatiu de stocare integrat. Sistemul de operare nu va fi editia a treia a Google Android, destinata special tabletelor, ci versiunea 2.4, inca neanuntata oficial. Aparatul va include si doua camere foto-video, cea de pe spate avand o rezolutie de 5 megapixeli. Noul gadget va fi disponibil pe piata dupa jumatatea anului.

Facebook a lansat un nou tip de cartela SIM, care va permite oricarui telefon sa acceseze functiile de baza ale retelei de socializare prin SMS. Destinata tarilor in curs de dezvoltare, noua tehnologie va oferi utilizatorilor posibiltiatea de a comunica intre ei folosind mesaje tip SMS, indiferent de distanta care ii separa, la tarife locale.

LG a prezentat in mod oficial la MWC prima tableta care poate afisa continut tridimensional, numita Optimus Pad. Bazata pe sistemul Android 3.0 Honeycomb, tablet PC-ul va putea afisa continut tridimensional doar daca ecranul este privit printr-o pereche de ochelari speciali. Specificatiile sunt similare competitorilor, si includ un procesor dual-core si un display de 8,9 inci cu o rezolutie de 1280x768 pixeli. Aparatul va putea filma si clipuri video 3D, multumita unui sistem de doua camere stereoscopice pozitionate pe spatele tabletei. Pretul nu a fost anuntat inca, dar se prevede a fi in jurul sumei de 1000$ la lansare.

Intel a prezentat o tableta cu sistemul de operare MeeGo, dezvoltat in colaborare cu Nokia, in ciuda faptului ca firma finlandeza a ales sa foloseasca sistemul concurent de la Microsoft pentru majoritatea telefoanelor inteligente produse. Tableta prezentata foloseste cea mai noua generatie de procesoare cu consum redus de energie de la Intel si nu va fi disponibila pe piata, fiind doar o demonstratie tehnologica.