Primele retele comerciale LTE (Long Term Evolution), tehnologie ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, ar putea fi implementate in Romania cel mai probabil undeva la sfarsitul lui 2012, dupa ce vor fi eliberate frecvente radio si operatorii de telefonie mobila isi vor arata interesul, declara intr-un interviu pentru HotNews.ro Iulian Costea, director de marketing si strategie al Alcatel-Lucent. Motivul aparitiei acestei tehnologii este ca foarte curand retelele 3G vor fi incarcate cu trafic de date generat de dispozitivele mobile si nu vor mai face fata acestui trafic, considera acesta.

Iulian CosteaFoto: Hotnews

Interviu HotNews.ro:

Un DVD de circa 4,74 GB ce contine un film si care poate fi descarcat acum in aproximativ 90 de minute prin tehnologia 3G HSDPA, ar putea fi descarcat in doar 7 minute prin LTE (Long Term Evolution), tehnologie ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, spun oficialii Alcatel-Lucent.

Compania a prezentat luni in Bucuresti o solutie completa LTE la care a lucrat si o echipa de ingineri romani de la centrul de dezvoltare din Timisoara si care pemite servicii precum video streaming HD, supraveghere video HD, videoconferinta HD cu apel video si apel mobil.

  • "In momentul de fata in lume sunt circa un miliard de calculatoare, doua miliarde de televizoare si peste patru miliarde de dispozitive mobile. O parte dintre aceste dispozitive mobile se conecteaza la internet in acest moment, altele sunt dispozitive mobile simple. Cert este ca in viitorul apropiat aceste dispozitive vor fi din ce in ce mai inteligente si vor migra catre ceea ce numim smartphone. (...) Traficul generat de dispozitivele mobile creste mult mai repede decat traficul generat de obisnuitele calculatoare si probabil ca in urmatorii 5 ani va fi modul dominant de conectare la internet", a declarat luni Iulian Costea, director de marketing si strategie al Alcatel-Lucent.

Motivul aparitiei LTE: Foarte curand retelele 3G nu vor mai face fata traficului de date, spune oficialul Alcatel-Lucent

Tot acest trafic are un impact semnificativ asupra infrastructurilor operatorilor si indirect si asupra utilizatorilor.

  • "Motivul pentru care aceasta tehnologie a aparut in piata este ca foarte curand retelele 3G vor fi incarcate cu trafic de date generat de dispozitivele mobile si nu vor mai face fata acestui trafic. Aceasta tehnologie pe langa faptul ca asigura o solutie tehnica de a rezolva aceasta problema, da operatorilor posibilitatea sa vina pe piata cu servicii mult mai eficiente in termeni de cost", a declarat intr-un interviu pentru HotNews.ro Iulian Costea.

Ce costuri ar avea operatorii de telefonie mobila in implementarea unei solutii LTE?

"In general pentru Romania discutam de investitii in zona zecilor de milioane de euro", sustine oficialul Alcatel-Lucent.

Retele comerciale LTE in Romania, nu mai devreme de sfarsitul lui 2012

Ce piedici ar mai fi pentru implementarea LTE in Romania? Una dintre bariere tine de eliberarea spectrului de frecvente pentru astfel de licente.

  • "ANCOM a declarat ca va pune la vanzare aceste licente undeva in 2012. Pana la acel moment cu siguranta nu putem vorbi de o dezvoltare LTE in Romania. Vorbim de frecventele 2,6 GHz si 800 MHz. De la acel moment, totul depinde de strategia de dezvoltare a operatorilor din Romania. De cele mai multe ori, motivul pentru care un operator se decide sa investeasca intr-o astfel de tehnologie este acela ca, sa spunem, capacitatile infrastructurilor sunt depasite. In momentul de fata probabil ca mai devreme de anul 2012, in nici un caz aceste capacitati nu vor fi depasite. Deci raspunzand cu un orizont de timp, probabil ca undeva pe la sfarsitul anului 2012 vom vedea implementate primele retele comerciale in Romania", a precizat Iulian Costea.

Prezentarea solutiei LTE a Alcatel-Lucent: