Controalele efectuate de Curtea de Conturi la SNR (Radiocom) si Posta Romana (CNPR), companii cu capital majoritar de stat, au scos la iveala ilegalitati privind efectuarea cheltuielilor cu bani publici care au adus statului prejudicii de peste 3,4 milioane lei in 2009, arata raportul institutiei. Decontarea unor cheltuieli supradimensionate, in cazul SNR sau lipsa din gestiune a sute de mii de kilograme de hartie receptionata la Posta Romana, sucursala Fabrica de Timbre, sunt cateva din neregulile depistate.

Fabrica de TimbreFoto: Captura Fabricadetimbre.ro

Controalele Curtii de Conturi la entitatile din domeniul comunicatiilor au constatat prejudicii si venituri suplimentare (datorate catre bugetul de stat) pentru 2009 in valoare de peste 69,4 milioane lei, se arata in raportul publicat pe site-ul institutiei. Din totalul sumelor constatate a fost virata la bugetul de stat suma de 53,7 milioane lei (77,4%), reprezentand dividende cuvenite statului prin participatia de 46% din actiuni detinuta la Romtelecom.

Pentru 2009, Curtea de Conturi a efectuat actiuni de control tematic la SNR (Radiocom) si Posta Romana (CNPR) depistand ilegalitati care au generat prejudicii dar si venituri suplimentare care, in mod normal, ar fi trebuit incasate.

Ce nereguli in efectuarea cheltuielilor s-au facut in SNR si Posta Romana-Fabrica de Timbre:

  • plati nelegale prin acceptarea la plata si decontarea unor situatii de lucrari cuprinzand elemente de cheltuieli supradimensionate (preturi, cantitati, cote de cheltuieli si contributii majorate nejustificat in suma de 36.000 lei (SNR, Sucursala Bucuresti)
  • neurmarirea si neincasarea creantelor in suma estimativa de 959.000 lei (SNR)
  • sucursalele SNR din Bucuresti si Timisoara nu au calculat, evidentiat si incasat suma de 191.000 lei reprezentand valoarea penalitatilor de intarziere datorate de locatari, urmare neefectuarii platii chiriei la termenele stabilite prin contractele de inchiriere
  • lipsa din gestiune a cantitatii de 305.775 kg hartie receptionata pe baza notelor de intrare receptie si neprimita la data intocmirii acestora, platita si data in consum, valoarea prejudiciului fiind estimata la suma de 2.227.000 lei (CN Posta Romana SA - Fabrica de Timbre).

Ilegalitati in urma carora s-au descoperit venituri suplimentare datorate bugetului de stat:

  • Sucursala SNR Timisoara nu a calculat, evidentiat si virat la bugetul de stat majorarile de intarziere in suma de 54.000 lei, ca urmare a neachitarii TVA aferenta unor venituri incasate si inregistrate eronat in contul 'Subventii guvernamentale'
  • necalcularea, neevidentierea si neincasarea sumei de 1.177.000 lei reprezentand valoarea penalitatilor de intarziere aferente nerespectarii graficului de livrare conform prevederilor contractuale (Posta Romana - Fabrica de Timbre).

Raportul Curtii de Conturi mai precizeaza faptul ca "in vederea valorificarii constatarilor, consemnate in procesul verbal intocmit la Compania Nationala Posta Romana - Fabrica de Timbre s-a propus transmiterea acestuia organelor de cercetare penala competente".