​EXCLUSIV VIDEO Cum vor autoritatile sa deblocheze fonduri UE de 84 de milioane de euro pentru internet broadband in zonele defavorizate din Romania

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 2 martie 2011, 21:34 Economie | Telecom


7 zone albe in care se va face intrastructura de internet broadband
Foto: MCSI
Din 2007, fonduri europene de 84 de milioane de euro zac nefolosite de Romania. Destinatia lor este infrastructura de internet de banda larga (broadband) in zonele in care populatia nu are nici o posibilitate de acces la internet (zone albe). Mai mult, in vara anului 2009, Ministerul Comunicatiilor, condus la acea vreme de Gabriel Sandu, a vrut directionarea acestor bani catre platforma eRomania, proiectul de informatizare a serviciilor publice la nivel national. In 2010, Comisia Europeana a blocat banii si a cerut o rezolvare rapida. Acum, autoritatile au finalizat proiectul tehnic pentru alocarea banilor in scopul initial.

Interviu cu Eduard Lovin, consilier al ministrului Comunicatiilor:Fonduri europene de aproximativ 84 de milioane de euro prevazute pentru perioada 2007-2013 pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii de internet broadband in zonele defavorizate din Romania au fost blocate de Comisia Europeana. De ce?!

 • "Pe de o parte a fost o incoerenta in trecut, pe de alta parte unii decidenti au vrut la un moment dat sa reorienteze aceste fonduri de la extinderea infrastructurii broadband catre o zona de IT (n.a. catre portalul eRomania) si la finalul anului trecut Comisia Europeana a trimis o scrisoare Guvernului in care si-a exprimat ferm pozitia ca aceste fonduri trebuie sa mearga in dezvoltarea infrastructurii in banda larga", a explicat pentru HotNews.ro Eduard Lovin, consilier al ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme.

Tot la cererea Comisiei Europene, a fost creata prin ordinul ministrului comunicatiilor o echipa de proiect, formata din reprezentanti ai Ministerului Comunicatiilor (MCSI), autoritatii de reglementare in Comunicatii (ANCOM), Ministerului de Finante (MFP), Ministerului Economiei si ai Consiliului Concurentei (CC) pentru a realiza proiectul de dezvoltare a unei infrastructuri de internet in banda larga in zonele defavorizate din Romania.

Eduard Lovin a fost numit coordonatorul acestei echipe, iar astazi, 2 martie, a fost finalizata solutia tehnica ce va fi propusa de autoritatile romane catre Bruxelles in incercarea de a debloca procesul de accesare a acestor fonduri.

Solutia identificata s-a luat in urma consultarilor avute cu reprezentantii primilor 10 operatori de comunicatii din Romania in functie de cifra de afaceri, dar si cu toate asociatiile operatorilor de comunicatii, precum si cu reprezentantii Comisiei Europene.

3648 de localitati defavorizate au fost grupate in 7 zone, pentru care se vor derula 7 proiecte. Retele dezvoltate raman in proprietatea operatorilor

Calendar de implementare
Foto: MCSI
Analiza desfasurata a identificat existenta a 3648 de localitati (zone albe) in Romania fara retele de acces de comunicatii electronice (bucle locale) care sa permita furnizarea de servicii de comunicatii electronice in banda larga la puncte fixe si fara segmente de backhaul capabile sa asigure transmiterea serviciilor de comunicatii electronice in banda larga. Aceste localitati au fost grupate in sapte regiuni de dezvoltare. Este vorba de circa un milion de persoane, care practic nu au nici o posibilitate de acces la internet broadband deoarece nu exista infrastructura necesara.

Pentru crearea infrastructurii broadband necesare in aceste localitati, autoritatile propun atribuirea fondurilor in cadrul a 7 proiecte, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare. In privinta finantarii, se propune o varianta de tipul schema de ajutor de stat in care 'intensitatea ajutorului de stat este de maxim 60%', iar operatorul care va solicita un coeficient mai mic, va primi un punctaj mai mare in grila de evaluare. Reteaua de broadband nou construita va ramane in proprietatea privata a operatorilor.

 • "Ratiunea pentru care am ales acest model in care ne adresam catre operatori indiferent ca sunt privati sau de stat, o reprezinta faptul ca avem posibilitatea dublarii acestor fonduri de 84 de milioane de euro atrasi de la Comisia Europeana care sa duca la extinderea infrastructurii de internet in Romania, prin cofinantarea operatorilor (...) Pentru a se mentine un echilibru in piata comunicatiilor si a nu se duce la distorisiuni ale concurentei operatorii pot depune proiecte in oricare din cele 7 zone dar nu pot castiga decat una sau maxim doua zone", a precizat Eduard Lovin.

Pe de alta parte, in momentul in care operatorii ar asigura cofinantare, ar fi direct interesati sa realizeze o investitie eficienta si nu sa risipeasca fondurile din schema de ajutor de stat.

In termeni mai tehnici, solutia presupune urmatoarele etape:

 • Implementarea operatiunii sa se faca prin 7 proiecte, cate unul pentru fiecare regiune de dezvoltare, cu specificatii tehnice, de acoperire, de eligibilitate etc.
 • Realizarea infrastructurii de broadband se va face la nivelul retelei de backhaul si a buclei locale, cu dispozitii clare privind asigurarea accesului liber si efectiv la segmentele de retea finantate din fonduri publice, accesibilitatea tarifelor, asigurarea cerintelor tehnice precum volume si viteze de transfer, neutralitatea tehnologica, posibilitatea de a utiliza infrastructura existenta etc.
 • In ceea ce priveste finantarea, echipa de proiect propune o varianta de tipul schema de ajutor de stat in care 'intensitatea ajutorului de stat este de maxim 60%', iar operatorul care va solicita un coeficient mai mic, va primi un punctaj mai mare in grila de evaluare. Reteaua de broadband nou construita va ramane in proprietate privata a operatorilor.
 • Evaluarea ofertelor se va face pe baza unor criterii obiective precum acoperirea populatiei si a localitatilor din zonele albe; cofinantarea adusa de operatori etc.
 • MCSI va supune consultarii publice toate documentele care vor rezulta ca urmare a desfasurarii procesului de implementare, precum ghiduri in vederea organizarii apelurilor de proiecte, modele de contract etc si va asigura monitorizarea indeplinirii obligatiilor care se vor impune prin contractul de finantare, fiind sprijinit si de alte institutii cu un plus de expertiza tehnica.
 • Mai urmeaza o serie de masuri pe care trebuie sa le ia MCSI (finalizarea unor studii si estimari de costuri), dupa care documentatia privind aceasta propunere este transmisa Comisiei Europene (DG Regio si DG Competition), spre consultare, in forma actuala sau modificata, in cadrul pre-notificarii si apoi spre aprobare, in cadrul notificarii. 
 • Propunerea de calendar este orientativa si propune termene maximale,  implementarea efectiva a diferitelor etape depinzand de deciziile care urmeaza a fi adoptate in continuare, de durata elaborarii/finalizarii studiilor, de eventualele modificari ale cadrului legal in domeniu si de durata analizei pe care Comisia Europeana o va derula in vederea stabilirii compatibilitatii Schemei de ajutor de stat cu prevederile Orientarilor comunitare pentru aplicarea normelor privind ajutorul de stat in cazul dezvoltarii rapide a retelelor in banda larga. 
 • Publicarea pe site-urile MCSI si OIPSI a listei cu localitatile reprezentand zonele albe, in vederea actualizarii ei permanente pana la momentul depunerii ofertelor in cadrul apelului de proiecte.
Calendarul cu termenele maximale estimate pentru implementarea acestei solutii prevede ca semnarea contractelor de finantare sa se faca cel tarziu pana in luna octombrie a anului 2012, iar implementarea celor 7 proiecte sa dureze maxim 24 de luni.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6399 vizualizari

 • +3 (5 voturi)    
  .. (Miercuri, 2 martie 2011, 22:22)

  naoky [anonim]

  macar daca nu au sosele sa plece de acolo sa aiba net sa navigheze virtual :D
  • 0 (0 voturi)    
   ABORDARE GRESITA!! IT&C = procente din PIB (Joi, 3 martie 2011, 9:29)

   mircea [anonim] i-a raspuns lui naoky

   Cred ca este gresita abordarea prin care IT&C-ul este comparat cu alte domenii de dezvoltare si subestimat. Acest domeniu nu mai este de sine statator ci face parte integranta din orice domeniu de activitate. Practic economia si dezvoltarea oricarei tari sunt dependente 100% de IT&C. In procente liderii din zona de consultanta, audit, etc. vehiculeaza influenta IT&C la approx 1-4% din valoarea PIB a unei tari. Ca sa nu mai vorbim de efectele secundare - informatia, gradul de educare al populatiei, etc. Ce ne facem peste 10-20 ani cand lumea se va bate aproape exclusiv prin mijloacele electronice? Ar trebui sa eliminam din aceasta ecuatie factorul politic si sa facem front comun pentru a continua sa punem bazele IT&C-ului romanesc !!
 • +6 (6 voturi)    
  Doamne ajuta sa se faca! (Miercuri, 2 martie 2011, 22:41)

  Radu [anonim]

  bine ca mai sunt si creiere normale in administratie
  • 0 (0 voturi)    
   Creiere normale (Joi, 3 martie 2011, 10:13)

   I.V. [anonim] i-a raspuns lui Radu

   In administratia de la Bruxelles poate, pentru ca administratia noastra a facut tot ce a putut ca sa franeze proiectul si sa "redirectioneze" (de fapt: sa deturneze) fondurile europene alocate proiectului.
   Rezultatul activitatii "creierelor normale in administratia" romaneasca: 4-5 ani de intarziere in aplicarea unui proiect care ar fi contribuit la modernizarea Romaniei!
 • +4 (4 voturi)    
  ce minister. Ce administratie? (Miercuri, 2 martie 2011, 22:55)

  Matei [anonim]

  omul stie pt ca este din domeniu. Lovin e director executiv la ANCOM. Consilierea ministerului cred ca e hobby pentru el. Interviul pare luat in biroul lui la ANCOM. bafta sa mai intre in industrie niste fonduri comunitare ca pana acum Romania mai mult a dat decat a luat inapoi...
 • +1 (3 voturi)    
  sa se faca cu cap (Miercuri, 2 martie 2011, 23:27)

  cosmin [anonim]

  daca tot se face, sa poata fi folosit si IPTV sa nu mai vedem atatea ligheane peste tot, sa permita comunicatii voce si infrastructura sa aiba o rezerva pentru orice alte aplicatii care cu siguranta se vor pune in practica pe viitor
 • +8 (10 voturi)    
  frana (Miercuri, 2 martie 2011, 23:57)

  ady [anonim]

  accesul la informatii e in defavoarea politicienilor..e normal sa nu fie interes..
 • -3 (9 voturi)    
  Din banii astia nu poate sa fure PDL & Compania (Joi, 3 martie 2011, 0:49)

  geo [anonim]

  De aia nu se baga nimeni sa ii investeasca intr-o retea broadband. Cu ce-si mai fac demnitarii vile si conturi in Elvetia ????
 • -6 (12 voturi)    
  intrebare umila (Joi, 3 martie 2011, 1:39)

  MirceaA [utilizator]

  asta este problema zonelor defavorizate? Traficul internet? Ati luat-o razna, fratilor.
  • +4 (4 voturi)    
   Raspuns umil (Joi, 3 martie 2011, 8:50)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

   E vorba de accesul la informatie. De asta unele tari precum Finlanda au declarat accesul la internet ca fiind un drept fundamental al oricarui cetatean.
  • +3 (3 voturi)    
   "votez pentru" (Joi, 3 martie 2011, 8:58)

   socrate67 [anonim] i-a raspuns lui MirceaA

   Regula de aur a democratiei este informatia.Informatiile cu adevarat dinamice si foarte curente le gasesti pe net!Nu la toti deomcratia insemna burta plina!Si oricum fara informatie ramai involuat!!!Da,ne trebuie tot ceea ce e mai nou pentru adevarata dezvoltare!
  • +3 (3 voturi)    
   Digital divide (Joi, 3 martie 2011, 9:04)

   Wasile [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

   Da, exact asta este problema. De ce o zonă este defavorizată? Pentru că nu are râuri, munți, dealuri și câmpii? Nu, pentru că oamenii de acolo sunt uni-direcționali, că nu știu, nu pot, nu vor.
   Precum în celebra metaforă cu "dăi unui om un pește, și îți va mulțumi. Dăi o undiță și învață-l să pescuiască, și îți va mulțumi pentru restul vieții"... exact așa este și cu broadband-ul.
   Nu vine nimeni să-și facă firmă acolo, căci nici nu poate să dea un telefon cum trebuie - pică semnalul la mobil. Nu sunt firme, nu sunt nici angajați. Nu sunt angajați, se face agricultură de subzistență. Înțelegi acum de ce este bine să avem și net, și autostrăzi, și cale ferată, și aeroporturi, și tot ce înseamnă infrastructură? Și da, câteodată netul este mai important decât autostrada - depinde ce vrei să produci. Dacă vrei bunuri cu value added mare (precum servicii de tot soiul), e nevoie de net. Dacă vrei ceva de mică valoare adăugată, vinzi porumb cu tractorul pe autostradă.
   • +1 (1 vot)    
    teorie de oras (Joi, 3 martie 2011, 12:54)

    gheo [anonim] i-a raspuns lui Wasile

    sunt baiat de oras, nascut si crescut la oras. si nu ma refer aici la oras mic ci la cel mai mare de-l avem.
    tu vorbesti despre niste lucruri pe care nu le cunosti insa.
    ai idee de ce sunt unele zone defavorizate? nu mai au industrie (din varii motive, prea multe sa le discutam), agricultura e la pamant; deci nu-s surse de venit asa ca nici serviciile nu sunt functionale.
    deci esti intr-un mediu d-asta si alta solutie nu ai decat sa pleci. ceea ce probabil ai facut si tu iar acum te simti ca Einstein ca ai un job la oras si o garsoniera cu chirie.
    dar realitatea este ca daca esti intr-o zona defavorizata, esti probabil locuitor rural. adica taran. ai mostenit, poate, in cazul fericit, 10 ha de pamant.
    ai idee cat costa un tractor? ai idee cat costa accesoriile pentru el? ai idee cat costa samanata ca sa cultivi cu ceva productiv pamantul? cat costa tratamentele aplicate plantelor? cat costa ingrasamantul? cat costa recoltarea? transportul?
    unde vinzi? cand iti primesti banii? pe loc sau la 3 luni?
    daca vine inundatie ce faci? daca e seceta, ai pompa de apa, puturi, teava, filtre, conectori, generator de curent? cat costa toate astea?
    toate cele necesare ca sa faci agricultura pe 10 ha, inclusiv seminte etc, te vor costa cam 40-50.000 euro.
    pamantul intr-o zona foarte buna pentru agricultura cum e depresiunea Brasov valoreaza 2500 euro pe ha
    chiar daca ar valora 5000 euro/ha, banca nu ti-ar da 50.000 euro credit si tu sa garantezi cu terenul. iti ofera maxim 30%
    adica suficient cat sa nu faci nimic cu banii, suficient cat sa incerci dar sa nu reusesti chiar excluzand total riscurile cauzate de inundatii sau seceta.
    asa ca vezi tu mai geniule care esti, oamenii poate ar face dar nu au mijloace.
    multi nu au nici macar tramvaiul ala in care te urci tu fara sa platesti bilet.
    multi copii merg la scoala 8km pe jos ca sa invete carte in timp ce la oras facultatile scot idioti pe banda rulanta...
    • +1 (1 vot)    
     exact (Joi, 3 martie 2011, 16:22)

     MirceaA [utilizator] i-a raspuns lui gheo

     exact asta voiam sa spun si eu, dar au sarit cu gura toti, ca informatia e de baza. O fi, dar nu pentru unii care nu au nici ce manca. Verii mei stau intr-una din aceste zone si n-au bani nici de abonament TV. Muncesc la camp zi-lumina si numai gandul la broadband nu le este.
     • 0 (0 voturi)    
      Nu doar pentru subzistență (Vineri, 4 martie 2011, 12:47)

      Wasile [utilizator] i-a raspuns lui MirceaA

      MirceaA, gheo, taică, calm. Nu mă cunoașteți, nu știți de unde sunt, ce fac și ce știu, evitați să judecați oamenii după un fragment exprimat pe un forum oareșcare, și să mai și aruncați cu judecăți de valoare și adresări peiorative.
      Nu toți putem fi proprietari de pâmânt. Nu toți lucrăm pământul propriu. Nu toți putem achizițona tractoare. Nu toți avem resurse financiare și / sau capacitatea de atragere de fonduri. Asta nu înseamnă însă că trebuie să ne resemnăm și să ne băgăm cu capul în pământ. Trebuie să tragem de oriunde putem, pe finanțarea oricui putem. Nu veni cu argumente din astea fataliste de gen "nu semăn nimic, că dacă nu plouă pierd tot". Asta este gândire neproductivă. Hai să nu mai tragem nici apă curentă în sate, că deh, pe câmp nu avem irigații, să nu mai facem drumuri că oricum nu avem tractoare, să numai băgăm broadband că oricum nu avem curent, să nu aducem curent că oricum nu avem calculatoare și alte asemenea. Vezi logica circulată din toate astea? Înțelegi că dintr-un cerc vicios nu se poate ieși decât printr-o influență externă, printr-un impuls din afară?
 • +1 (1 vot)    
  Portalul eRomania e un fel de Autostrada Transilva (Joi, 3 martie 2011, 7:36)

  Adrian [anonim]

  Sa investigheze cineva frauda care se face cu portalul eRomania. Ar fii foarte interesant sa vedem cine mananca milioane de euro pe un portal care nu il foloseste nimeni.
 • 0 (6 voturi)    
  o zi din viata lui Badea Gheorghe (Joi, 3 martie 2011, 7:36)

  Dan [anonim]

  O zi de iarna. Badea Gheorghe din Cucuietii din Deal se trezeste pe la 5 dimineata, se duce la buda din fundul curtii, se sterge cu o foaie de ziar, se spala in ligheanul de la bucatarie turnandu-si apa cu ulcica dupa care intra pe net la calculatorul Pentium III de i l-a lasat nepota-su asta vara sa vada ce prostii au mai spus azi politicienii nostri. Pe urma se duce si mulge vaca, bea un pahar de lapte ca tot nu are altceva si intra iar pe net sa mai saliveze cautand niste retete cu fructe de mare. Dupa care intra pe chat cu barmanul de la crasma din sat sa vada daca a adus posirca din aia de o numesc ei vodca. Pe urma se imbraca, se duce la crasma si se imbata ca porcu', si uite asa i-a mai trecut o zi din viata. Da are net broadband...
 • +3 (3 voturi)    
  Zonele fara canalizare si electrificare... (Joi, 3 martie 2011, 9:19)

  Socrate [anonim]

  Bun programul. Dar pentru zonele sau localitatile lipsite de canalizare , de apa curenta , de electrificare , de drumuri amenajate circulatiei rutiere ( pentru autovehicole si nu numai pentru care ) , oare pe cand un program fezabil ?
  • 0 (0 voturi)    
   Si asta e important (Joi, 3 martie 2011, 9:52)

   bobo21 [utilizator] i-a raspuns lui Socrate

   Ce propui tu e necesar dar e vorba de o investitie de MILIARDE DE EURO (era un articol tot pe aici cum ca in Romania aproape 50% din locuinte n-au acces la un sistem de canalizare).

   Cat despre sate neelectrificate, nu cred ca mai sunt decat catune, de unde e mai ieftin sa muti oamenii dandu-le cate o casa gratis in alt sat decat sa tragi curent pana acolo.
  • +1 (1 vot)    
   Convinge-i tu pe cei de la UE sa transfere banii (Joi, 3 martie 2011, 10:37)

   .... [utilizator] i-a raspuns lui Socrate

   catre proiecte de canalizare. Daca citeai mai atent articolul, banii fusesera blocati pentru ca autoritatile romane au schimbat destinatia lor.
 • +1 (5 voturi)    
  internet (Joi, 3 martie 2011, 9:33)

  wowa [anonim]

  Pai unii nu au nici curent electric!
 • +2 (2 voturi)    
  o noutate (Joi, 3 martie 2011, 10:01)

  cosmin [anonim]

  E bine ca se mai si face ceva


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by