Ministerul Comunicatiilor (MCSI) a lansat marti in dezbatere publica un proiect de Hotarare de Guvern care propune liniile generale, in vederea stabilirii unor standarde de calitate si de cost, pentru sistemele de calcul, achizitionate din fonduri publice. Documentul prezinta cerintele tehnice minimale in cazul sistemelor de calcul necesare institutiilor publice cu diverse atributii, dar nu prezinta nici un cost. Contactati de HotNews.ro, oficialii MCSI au spus ca in prezent s-a evidentiat doar ce instrumente de tehnica de calcul ar trebui sa existe in dotarea unei institutii publice.

In cadrul Ministerului Comunicatiilor exista in prezent un grup de lucru care se ocupa de elaborarea standardelor de calitate si de cost, pentru sistemele de calcul. Primul pas al acestui grup, sustin reprezentantii MCSI, a fost elaborarea acestui proiect de Hotarare de Guvern.

Din informatiile oficiale, proiectul urmareste:

  • Stabilirea standardelor de cost si calitate (o configurare minimala pentru sistemele de calcul);
  • Corelarea functiilor de management (planificare, organizare, coordonare si control) cu instrumentele necesare, pentru indeplinirea activitatilor desfasurate intr-o institutie publica. 
  • Analizarea tipurilor de aplicatii software, necesare pentru desfasurarea activitatilor specifice institutiilor publice, precum si a sistemelor de calcul corespunzatoare acestora.

Standardele de calitate si cost se adreseaza:

  • Autoritatilor contractante, pentru verificarea ofertelor depuse de operatorii economici, in vederea adjudecarii contractelor privind achizitia de sisteme de calcul din fonduri publice;
  • Operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor, in vederea castigarii contractelor de sisteme de calcul pentru institutiile publice;
  • Ordonatorilor de credite, pentru finantarea programelor de investitii in conditii de eficienta economica.

Documentul prezinta concis la fiecare functie in parte cerintele tehnice minimale in cazul sistemelor de calcul necesare, dar la capitolul "cost de achizitie" datele sunt vagi:

"La stabilirea standardului de cost pentru sisteme de calcul achizitionate din fonduri publice s-au luat in calcul:

-analiza costurilor unitare pentru sistemele de calcul cu specificatiile mentionate mai sus, pe piata din Romania, in ianuarie 2011;

-includerea costurilor de mentenanta pentru sistemele de calcul achizitionate (garantie de minim 3 ani)", se mentioneaza in document.

Contactati de HotNews.ro pentru o explicatie in acest sens, reprezentantii ministerului au declarat ca: "Proiectul de HG prevede ce instrumente de tehnica de calcul (calculatoare) ar trebuie sa existe in dotarea unei institutii publice, in vederea indeplinirii functiei managementului. In prezent, s-a realizat legatura dintre functia managementului si dotarea tehnica".

Proiectul de HG este atasat acestui articol.