Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va primi prin incredintare directa una din cele sase licente care vor fi acordate pentru tranzitia la televiziunea digitala terestra, potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta, avizat favorabil, joi, de Consiliul National al Audiovizualului, informeaza Mediafax. In baza acestei licente, SRTV va putea opera un multiplex digital prin care se vor difuza exclusiv programele TV publice. Cum? Prin infrastructura proprie sau prin contract de inchiriere cu un operator ce detine reteaua necesara. In prezent, furnizarea programelor TV in format analogic ale Televiziunii Romane este realizata de SNR (Radiocom). Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), sustine ca SNR nu este singurul operator ce ar putea transmite aceste programe.

  • "Obiectivul este acela de a acorda SRTv dreptul de utilizare a frecventelor aferente unui multiplex digital, unul din cele sase multiplexuri cu acoperire nationala alocate Romaniei prin Conventia de la Geneva. Este primul pas in tranzitia la televiziunea digitala, se deblocheaza astfel procesul de atribuire a licentelor, de operare a multiplexurilor. Urmeaza ca prin strategia adoptata prin Hotarare de Guvern sa se stabileasca etapele concrete, termenele si conditiile de acordare. La stabilirea acestei strategii, Consiliul va avea un cuvant de spus, in consultare cu radiodifuzorii", a declarat Rasvan Popescu, presedintele CNA, dupa votul Consiliului, citat de Mediafax.

Proiectul de OUG a primit sapte voturi "pentru" (Gelu Trandafir, Narcisa Iorga, Dan Grigore, Ioan Onisei, Rasvan Popescu, Cristina Trepcea, Constantin Dutu) si unul "impotriva" (Christian Mititelu), potrivit Mediafax.

SRTV isi va putea difuza digital cel putin 7 programe TV in sistem SD (Standard Definition)

Conform proiectului de act normativ, prin intermediul acestei licente se vor furniza exclusiv serviciile de programe publice de televiziune ale SRTV.

  • "Prin intermediul unui multiplex vor putea fi difuzate cel putin sapte programe de televiziune in sistem SDTV (Standard Definition), numarul de programe depinzand de varianta de sistem de televiziune digitala aleasa si de nivelul de calitate dorit pentru fiecare program transmis", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Proiectul mai prevede ca SRTV nu poate ceda licenta de televiziune digitala unui tert. In schimb, celelalte cinci licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pot fi cedate unui tert numai cu acordul prealabil al ANCOM, cu avizul consultativ al CNA si numai cu asumarea de catre noul titular a tuturor obligatiilor care decurg din licenta.

Televiziunea Romana poate inchiria infrastructura de difuzare a acestor programe TV. Nu neaparat de la SNR

Cum va putea SRTV sa opereze acest multiplex? Cine va pune la dispozitie infrastructura de difuzare TV?

  • "SRTV poate sa  utilizeze o infrastructura proprie sau sa incheie un contract pentru difuzarea serviciilor publice de programe audiovizuale de televiziune cu un operator nou sau cu unul existent care va putea oferi o infrastructura adecvata cerintelor de acoperire solicitate", sustine Catalin Marinescu.

In nota de fundamentare la acest proiect se mentioneaza ca pana la sfarsitul anului 2012, SRTv va trebui sa ofere prin acest multiplex de televiziune o acoperire cu servicii TV publice in format digital de minimum 80% din populatie si 70% din teritoriu, termenul intermediar pentru aceasta acoperire fiind in data de 31 martie 2012, termen la care societatea amintita ar trebui sa realizeze o acoperire de minimum 60% din populatie si 50% din teritoriu.

Pe de alta parte, in prezent, furnizarea programelor TV in format analogic ale Televiziunii Romane este realizata de SNR (Radiocom). Nu inseamna asta ca SNR va fi singurul operator capabil din punct de vedere tehnic sa faca acest lucru?

  • "Nu se poate afirma acest lucru, deoarece SNR nu detine o infrastructura adecvata implementarii acestui tip de serviciu in momentul de fata, fiind necesar ca infrastructura detinuta de SNR sa fie adaptata modalitatii in care au fost planificate multiplexele de televiziune digitala. Exista in Romania, si nu numai, si alti operatori media care detin o experienta vasta si retele terestre de televiziune cu acoperire destul de mare si care ar putea sa-si dezvolte o infrastructura care sa corespunda cu cerintele strategiei actuale", a spus pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

Incredintarea directa catre SRTv a unei astfel de licente este permisa de legislatia UE si nu afecteaza concurenta

Competitia nu este afectata prin acordarea directa a acestei licente catre Televiziunea Romana, acest lucru fiind permis de legislatia UE, se mentioneaza in nota de fundamentare la acest proiect de act normativ.

  • "Masura propusa priveste doar furnizarea serviciilor publice de televiziune, obiectiv de interes general si nu afecteaza in niciun fel furnizarea serviciilor de programe audiovizuale de televiziune ce cad sub sfera radiodifuzorilor privati. (...). De altfel, in aproape toate statele europene radiodifuzorul public de televiziune opereaza cel putin un multiplex de televiziune, acordat prin incredintare directa chiar in tari ce au lansat de timpuriu televiziunea digitala cum ar fi Franta, Germania, Austria, Marea Britanie, Italia, dar si in altele state care au lansat mai tarziu serviciul ca Cipru si Slovenia", se arata in nota de fundamentare.

Cand va primi SRTV aceasta licenta? Cand vor fi acordate urmatoarele licente?

Televiziunea Romana poate primi aceasta licenta, a mai mentionat seful ANCOM, imediat ce pachetul legislativ compus din acest proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului si proiectul de hotarare a Guvernului privind aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra va fi in vigoare.

  • "De la acelasi moment, pentru lansarea licitatiilor pentru celelalte multiplexe trebuie sa mai fie parcursi urmatorii pasi: adoptarea unei Hotarari a Guvernului pentru stabilirea modului de desfasurarea a licitatiei si a taxei de licenta, redactarea caietului de sarcini si consultarea publica a acestuia, proceduri ce se pot desfasura pe parcursul a cel putin trei luni", a spus Marinescu.

Daca SRTV primeste prin incredintare directa o licenta, celelalte cinci licente de televiziune digitala terestra se vor acorda prin procedura de selectie competitiva.

Pentru mai multe detalii pe aceasta tema citeste si Licitatiile pentru televiziunea digitala terestra ar putea incepe in urmatoarele doua luni. Un multiplex national digital va fi acordat catre Televiziunea Romana.