Circa 500.000 de abonamente LTE (Long Term Evolution), tehnologie ce permite viteze de transfer de date de pana la 100 Mbps, vor fi active in Romania in 2015, estimeaza oficialii Nokia Siemens Netwoks, furnizor care ofera in prezent echipamente pentru opt retele comerciale la nivel mondial. Estimarea este incurajata si de faptul ca tehnologia LTE poate fi implementata inclusiv in asa numitul "dividend digital" (banda de frecvente 790-862 MHz), respectiv acea parte a spectrului radio ce va deveni disponibila in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra.

  • "Pe fondul progresului inregistrat in ceea ce priveste dispozitivele, retelele si noile servicii, utilizarea benzii largi mobile a explodat si a transformat obiceiurile si asteptarile utilizatorilor. Acestia incep sa se bazeze pe aplicatii si servicii mai sofisticate decat simplele aplicatii de e-mail si navigare pe internet. LTE ofera o mai mare eficienta a retelelor, o utilizare optimizata a spectrului si viteze impresionante" a declarat miercuri Dragos Chivu, director de tara in cadrul Nokia Siemens Networks Romania.

Estimarile acestei companii arata ca in 2015 in Romania vor fi 7,5 milioane de smartphone-uri si circa 4,8 milioane de notebook-uri, ceea ce va fi o adevarata provocare pentru retelele operatorilor de comunicatii pentru asigurarea de viteze mai mari si trafic de date crescut. In aceste conditii Nokia Siemens Networks se asteapta ca la aceasta data in Romania sa existe circa 500.000 de abonamente LTE active.

Licitatiile pentru internet mobil in spectrul radio eliberat in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra s-ar putea derula la inceputul lui 2012

Scoaterea la licitatie a dividendului digital (banda de frecvente 790-862 MHz), respectiv acea parte a spectrului radio ce va deveni disponibila in urma tranzitiei la televiziunea digitala terestra, este una din premisele ca aceste estimari sa se adevereasca.

  • "Aria de acoperire mai mare in banda de 800 MHz le permite operatorilor sa deserveasca o anumita zona investind mai putin in infrastructura, comparativ cu aceeasi tehnologie in spectru mai inalt. Operatorii care utilizeaza LTE in banda de 800 MHz pot atinge cu usurinta aceeasi acoperire ca retelele GSM (900 MHz), folosind statiile de baza existente, ceea ce le permite sa faca un pas major inspre atingerea viziunii de a furniza acces universal la servicii in banda larga", sustine Chivu.

Chivu sustine ca miercuri a primit estimari incurajatoare in aceasta directie de la Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, care a declarat:

  • "Estimam ca pana la finalul anului curent vom definitiva strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz, astfel incat la inceput de 2012 sa putem deschide licitatia catre operatori. Exista astfel mari sanse ca in primul semestru al anului viitor sa avem licentele date si sa stimulam astfel investitiile in broadband-ul mobil de banda larga. In alocarea licentelor, ne vom ghida dupa modelul Germaniei, stimuland acoperirea zonelor defavorizate."

La inceputul acestei luni, autoritatea de reglementare in comunicatii a transmis spre consultare operatorilor de comunicatii principiile, conditiile si procedura de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului in benzile de frecvente 2500 - 2690 MHz si 790 - 862 MHz, aspecte ce vor sta la baza elaborarii strategiei privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in aceste benzi.

Strategia privind introducerea serviciilor de comunicatii mobile de banda larga in aceste benzi de frecvente va fi stabilita pe baza propunerilor si raspunsurilor din partea industriei care sunt asteptate pana la data de 31 martie 2011. Autoritatea a mai anuntat ca preconizeaza ca drepturile de utilizare a spectrului in cele doua benzi vor fi acordate in anul 2012, cu utilizare cel tarziu de la 1 ianuarie 2013.