Deutsche Telekom isi vinde divizia de telefonie mobila de pe piata americana, T-Mobile, catre al doilea mare operator de telefonie mobila din SUA, AT&T, pentru 39 de miliarde de dolari (in numerar si actiuni), informeaza Bloomberg. In urma tranzactiei, AT&T va castiga circa 34 de milioane de clienti si va deveni lider pe aceasta piata, depasind Verizon Wireless. Deutsche Telekom, care in Romania controleaza indirect Romtelecom si Cosmote, va avea un membru in Consiliul de Administratie al AT&T si va detine pana la 8% din actiunile acestei companii.

AT&T va deveni noul lider de telefonie mobila in SUAFoto: AGERPRES

Potrivit anuntului Deutsche Telekom, in urma tranzactiei grupul german va folosi circa 13 miliarde euro pentru a-si reduce nivelul datoriilor. Fuziunea dintre AT&T si T-Mobile trebuie sa primeasca aprobarea atat din partea Departamentului pentru Justitie (DoJ) cat si a Comisiei Federale pentru Comunicatii (FCC) si se asteapta ca finalizarea tranzactiei sa aiba loc in primele sase luni din 2012.

Bloomberg mai noteaza ca la sfarsitul anului trecut, pe piata americana erau 296,3 milioane de utilizatori de telefonie mobila, potrivit estimarilor firmei de cercetare eMarketer. In urma acestei tranzactii, AT&T va detine o cota de piata de 39%, in timp ce Verizon Wireless are 31% din piata de telefonie mobila din SUA.

Deutsche Telekom detine 30% din grupul elen OTE, actionarul majoritar al companiilor romanesti Romtelecom si Cosmote.