Grupul american Liberty Global, proprietarul UPC Romania, este aproape de achizitia operatorului german de servicii prin cablu Kabel Baden-Wuerttemberg de la fondul de investitii EQT Partners, pentru circa trei miliarde de euro sustin surse citate luni de Wall Street Journal (WSJ) si Bloomberg. Daca s-ar realiza, aceasta ar fi a doua achizitie a unui operator de cablu facuta de Liberty Global pe piata din Germania in mai putin de doi ani, dupa ce in 2009 grupul a cumparat operatorul Unitymedia al doilea mare jucator pe piata de cablu la acea vreme.

Operatiunile Liberty Global la nivel globalFoto: Liberty Global

Potrivit Bloomberg, alte doua fonduri de investitii CVC Capital Partners Ltd. si Hellman & Friedman LLC au renuntat la ofertele facute pentru Kabel BW, al treilea mare operator de cablu de pe piata germana. Sursele citate de Bloomberg sustin ca Liberty Global va plati peste 3 miliarde de euro (4,3 miliarde de dolari) pentru Kabel BW si exista posibilitatea ca un anunt oficial al acordului sa fie facut chiar luni.

Liberty Global, care dispune de 3 miliarde de euro pentru achizitii, ar fi interesata de achizitia unor operatori de cablu pe piata din Vestul Europei, a anuntat luna trecuta Mike Fries, directorul executiv al grupului. Liberty Global ar prefera sa-si intareasca pozitia pe piete vest europene precum Elvetia, Austria, Olanda, Germania si Belgia, a spus acesta.

80% din veniturile totale ale Liberty Global provin din Europa si doua treimi din acestea vin din patru tari, respectiv: Belgia, Olanda, Elvetia si Germania, potrivit lui Fries. In Europa Centrala si de Est, Liberty Global activeaza in cinci tari, printre care si Romania.

UPDATE Liberty Global a anuntat oficial ca va cumpara KBW pentru 3,16 miliarde de euro

Grupul american Liberty Global a anuntat oficial luni ca va cumpara KBW pentru 3,16 miliarde de euro, tranzactie care creeaza cel mai mare operator de comunicatii prin cablu din Germania. Tranzactia trebuie sa fie analizata de autoritatile de reglementare si se estimeaza ca va fi finalizata in a doua jumatate a acestui an.

La sfarsitul lunii trecute, atat Catalin Tolontan, pe blogul sau cat si ZF, ulterior, au informat pe baza unor surse din piata, ca RCS&RDS, cel mai mare operator local de cablu TV negociaza cumpararea UPC. Intr-un interviu acordat exclusiv HotNews.ro, ministrul Comunicatiilor Valerian Vreme a declarat ca daca RCS&RDS si UPC ar fuziona ar depasi 50% din piata de distributie semnal TV, ceea ce ar duce la monopol.

Potrivit acestuia, posibila fuziune ar crea o entitate care ar detine aproape 70% din piata de distributie de semnal TV prin cablu si peste 50% din piata serviciilor de internet fix. Daca o astfel de tranzactie va avea loc, Consiliul Concurentei si autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) sunt cele care vor analiza si decide daca este vorba sau nu de o situatie de monopol.