Licitatia organizata la sfarsitul anului trecut de Imprimeria Nationala pentru a cumpara 20 de milioane de semiconductori de tip cip necesari in realizarea cardurilor nationale de sanatate a fost castigata de firma AdvanIDe GmbH din Germania. Patru oferte au fost depuse in cadrul acestei licitatii, iar valoarea finala a contractului, atribuit in aceasta luna, este de 31,5 milioane de euro (inclusiv TVA). Oficialii Imprimeriei Nationale au precizat pentru HotNews.ro ca procedurile de achizitie pentru materiile prime necesare cardurilor s-au incheiat si ca in zilele urmatoare va incepe productia de carduri.

AdvanIDe GmbHFoto: Captura AdvanIDe.com

Contractul de mai sus a fost atribuit in data de 10 martie anul acesta, catre AdvanIDe GmbH, filiala din Germania a unei companii al carei sediu central este in Singapore, conform datelor afisate pe site-ul propriu.

UPDATE: Legat de acesta informatie, Imprimeria Nationala sustine ca firma AdvanIDe GmbH este din Germania.

  • "AdvanIDe este o firma din Germania, specializata in semiconductori, detinuta de firma americana HID (http://www.hidglobal.com), un colos mondial in domeniu, care la randul ei este parte a grupului ASSA ABLOY Group. AdvanIDe are o unitate de productie in Singapore, insa acesta face parte tot din coporatia HID. Nu este corect sa se spuna ca firma este din Singapore", au precizat oficialii Imprimeriei Nationale.

Un contract castigat la capatul mai multor contestatii

O decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) din 1 martie 2011 arata ca aceasta licitatie a fost destul de mult contestata. Decizia in cauza face referire la o contestatie depusa de firma franceza Oberthur Technologies care solicita anularea adresei prin care Imprimeria declarase oferta firmei drept neconforma, precum si anularea tuturor actelor subsecvente (inclusiv a actului de declarare castigatoare a ofertei AdvanIDe Gmbh) si a intregii proceduri.

In final insa, CNSC a decis continuarea procedurii de atribuire in conditiile in care Oberthur Technologies a renuntat la contestatia formulata.

Aceasta nu este insa singura contestatie facuta la CNSC pe marginea acestui contract. La momentul anuntului acestei licitatii, in luna noiembrie a anului trecut, o alta firma - Irmar Imp-Exp SRL, in calitate de reprezentant in Romania al companiei germane Giesecke & Devrient GmbH a facut o contestatie similara la aceasta autoritate.

Drept reactie, oficialii Imprimeriei Nationale precizau la acea data:

  • "In cazul procedurii pentru achizitia semiconductorilor cu cip, C.N.A.S. a remis Imprimeriei Nationale specificatiile tehnice. Exista o singura contestatie, din partea unei firme care nu produce cipuri ci doar le comercializeaza. Compania noastra a inaintat contestatia C.N.A.S., care a formulat raspunsurile in cauza, referitoare la afirmatiile nefundamentate ale contestatarului. Mentionam ca nu s-au inregistrat contestatii din partea producatorilor de cipuri".

Si Marius Stupu, consilier al presedintelui CNAS, a sustinut ca acuzele din respectiva contestatie erau nefondate.

Imprimeria: Producerea cardurilor va incepe in cateva zile. In teritoriu vor fi expediate peste cateva luni

Conform declaratiilor facute la acel moment de oficialii Imprimeriei Nationale, producerea cardurilor nationale de sanatate ar fi trebuit sa inceapa in lna ianurie 2011. Cat de intarziat este acest proces si ce urmeaza sa se mai intample in aceasta directie in perioada urmatoare?

  • "S-au incheiat procedurile de achizitii pentru materiile prime si materialele pentru card (policarbonat, cipuri, cerneala, hartie pentru scrisoare, plicuri pentru expeditia cardului) chiar in aceste zile. In zilele urmatoare va incepe productia de carduri. Cardurile vor fi depozitate pe stoc, urmand a fi expediate in teritoriu peste cateva luni, cand va incepe implementarea structurii IT. In paralel, se dezvolta de CNAS structura de IT si aplicatiile software, estimata a se finaliza in august - septembrie. In acel moment se vor expedia cardurile in tara", a precizat pentru HotNews.ro Corina Ozon, seful departamentului de comunicare in cadrul Imprimeriei Nationale.

Oficialii CNAS nu au putut fi contactati pana la publicarea acestui material.

Despre cardul national de sanatate

Fiecare asigurat cu varsta peste 18 ani din Romania care va dori sa acceseze servicii medicale in unitatile sanitare din reteaua publica va fi obligat sa aiba asupra sa din acest an un card national de sanatate, al carui pret este estimat la doi euro, potrivit unei Ordonante de Urgenta aprobate in luna decembrie a anului trecut de Guvernul Romaniei. In acelasi timp si medicii din sistem vor primi carduri medicale profesionale. Conform actului normativ, nu se va putea efectua niciun serviciu medical daca nu exista cele doua carduri in acelasi timp introduse in sistem. Neprezentarea cardului national de sanatate conduce la acordarea serviciilor medicale contra cost, cu exceptia serviciilor de urgenta.