Setul de informatii, respectiv user, parola si instructiuni de utilizare a acestora, destinat accesarii si utilizarii Sistemului national de plata online a taxelor si impozitelor (Ghiseul.ro), va fi tiparit in regim de urgenta de o unitate speciala a ANAF, avand in vedere ca acest sistem ar trebui sa fie pus in aplicare in luna martie 2011, se arata intr-o Ordonanta de Urgenta publicata in Monitorul Oficial. Ghiseul.ro ar fi trebuit sa fie operational din luna ianuarie a acestui an si pentru ca nu s-a intamplat asta presedintele Basescu a transmis public ministrului Comunicatiilor ca asteapta ca aplicatia sa fie finalizata in martie, amenintandu-l in gluma ca in caz contrar ii ia cardul de credit.

Ghiseul.ro, operational incepand de miercuriFoto: Captura Ghiseul.ro
  • "Avand in vedere necesitatea punerii in aplicare, in luna martie 2011, a Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor utilizand cardul bancar (SNEP), este necesara tiparirea in regim de urgenta a credentialelor (setul de informatii, respectiv user, parola si instructiuni de utilizare a acestora, destinat accesarii si utilizarii functionalitatilor SNEP), care permit contribuaililor accesul la situatia financiara in baza careia pot opera platile cu cardul. 
  • Avand in vedere faptul ca Agentia Nationala de Adminstrare Fiscala dispune de o Unitate de imprimare rapida, care poate asigura tiparirea si implicuirea, in mod centralizat, a credentialelor solicitate operatorului SNEP de institutiile publice participante la SNEP, este necesara stabilirea cadrului legal in vederea asigurarii acestor activitati", se arata in motivarea Ordonantei de Urgenta.

Actul normativ stabileste ca ANAF, prin aceasta Unitate de imprimare rapida, "are obligatia de a asigura in mod gratuit imprimarea si transmiterea centralizata a setului de informatii destinat accesarii si utilizarii functionalitatilor Sistemului national electronic de plata online a taxelor si impozitelor (SNEP), solicitat operatorului SNEP de catre institutiile publice participante la acest sistem".

Ghiseul.ro ar fi trebuit sa fie operational 100% incepand cu luna ianuarie 2011, potrivit anunturilor facute la sfarsitul anului trecut de Ministerul Comunicatiilor. Pe 5 ianuarie, presedintele Traian Basescu i-a comuniat public ministrului Comunicatiilor, Valerian Vreme, ca asteapta de la el ca informatizarea sistemului de plata a taxelor si impozitelor sa fie finalizata in martie, iar aceasta sa nu reprezinte o conditie impusa de FMI. Basescu l-a amenintat in gluma ca in caz contrar ii va lua cardul de credit.

Despre Ghiseul.ro

Dezvoltarea si implementarea Sistemului National Electronic de Plata Online a Taxelor si Impozitelor (SNEP) s-a facut de Ministerul Comunicatiilor in colaborare cu Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), la costuri zero pentru statul roman.

Prin acest sistem care va fi accesat la adresa de internet www.ghiseul.ro, romanii isi vor putea plati taxele si impozitele aferente prin cardul bancar.

Prima etapa prevede inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor si oraselor cu populatie mai mare de 150.000 locuitori in termen de sapte luni de la intrarea in vigoare a hotararii. Cetatenii nu sunt obligati sa-si plateasca taxele si impozitele pe aceasta platforma, existand si alternativa efectuarii platilor la ghiseul traditional.