​VIDEO Prin Ghiseul.ro isi pot plati momentan taxele online doar locuitorii din Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Miercuri, 30 martie 2011, 19:15 Economie | Telecom


Ghiseul.ro
Foto: Hotnews
Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor, Ghiseul.ro, a fost lansat miercuri dupa o intarziere de peste doua luni. Momentan, doar cine are domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti va putea sa-si plateasca online cu cardul prin acest sistem orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor. Sunt obligate Primariile sa adere la aceasta platforma pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO)? Da, spune ministrul Comunicatiilor, care incurca insa termenele limita legale. Desi in lege nu sunt prevazute sanctiuni, autoritatile spun ca in 2012 platforma va acoperi toate administratiile locale.

VIDEO Lansarea Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor:Cine si cum poate fi utilizat Ghiseul.ro:


Doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor.

Platile se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit).

Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem/credentiale, respectiv nume de utilizator si parola. Conform informatiilor ministerului, administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.

In 2012 toate primariile din tara vor fi conectate la Ghiseul.ro, spun autoritatile

Fiind vorba de un sistem pus la dispozitie gratuit de catre APERO, oficialii sunt foarte optimisti ca primariile vor adera rapid la aceasta platforma nationala de plata online a taxelor.

 • "Fiti absolut convinsi ca ministerul va fi asaltat. In prima perioada o primarie trebuie doar sa-si faca legaturile STS si in maxim o luna si jumatate orice primarie poate fi pregatita. (...) Nu cred ca vor fi primarii care nu vor implementa. E absurd. Nici o primarie nu a spus ca nu vrea sa-l implementze. Costa doar atat de a-ti face datoria si respectul fata de cetateni", a declarat Dorin Florea, primarul din Targu Mures si vicepresedinte al Asociatiei Municipiilor din Romania.

In anuntul facut miercuri de minister se spune ca in 2012 toate administratiile locale ar trebui sa fie legate la aceasta platforma.

 • "Platforma Ghiseul.ro urmeaza a fi extinsa pe parcursul acestui an in cat mai multe administratii locale, urmand ca in 2012 acestea sa fie acoperite in totalitate. In prima etapa, in sistem vor intra orasele cu peste 150.000 de locuitori. A doua etapa va include inregistrarea oraselor cu pana la 150.000 de locuitori iar apoi, in cel mult alte 6 luni,  va urma integrarea comunelor si a institutiilor publice nevizate de primele doua etape", se arata in comunicat.

Ministrul nu stie termenele limita pana la care primariile sunt obligate sa se inroleze in Ghiseul.ro. Legea nu prevede sanctiuni

Este totusi obligatoriu sau nu pentru o Primarie sa adere la aceasta platforma? Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, spune ca este dar greseste cand vine vorba de a spune care sunt termenele prevazute de lege.

 • "Este obligatoriu (...) Hotararea de Guvern stipuleaza foarte clar termenele pana la care se pot inrola primariile. (...) In primele sase luni se vor inrola toate municipiile resedinta de judet, in urmatoarele sase luni urmatoarele orase de pana la 150.000 de locuitori si in urmatoarele sase luni  - comune si orase mai mici. Exista un interes al cetatenilor sa devina beneficiarii acestor servicii", a spus ministrul Valerian Vreme.

In Hotararea de Guvern publicata chiar in sectiunea Legislatie de pe Ghiseul.ro se mentioneaza:

"ART. 3
(1) Institutiile publice care desfasoara activitati de incasare a taxelor si impozitelor au obligatia sa se inregistreze in SNEP conform urmatorului calendar:
a) etapa 1: inregistrarea municipiilor resedinta de judet si a municipiilor/oraselor cu populatie mai mare de 150.000 de locuitori, in termen de 7 luni de la intrarea in vigoare a prezentei hotarari".

Ce se intampla cu primariile care nu se inroleaza?

 • "Am sa va rog sa luati Hotararea de Guvern si o sa vedeti acolo toate conditiile si penalitatile care vor fi aplicate celor care nu se inroleaza. Eu sunt sigur ca se vor inrola, exista un interes. (...) Hotararea spune clar ca primariile sunt obligate", a mai spus acesta.

Actul in cauza nu prevede insa nici o sanctiune.

Nu se va mai incuraja dezvoltarea de sisteme locale de plata online, mai spune ministrul

Din datele Ministerului Comunicatiilor, astazi in Romania, exista doar 17 Primarii care pun la dispozitie solutii de plata online a taxelor locale, pe baza de card bancar.

De la inceputul anului ministerul a anuntat semnarea mai multor contracte de finantare catre administratii locale, unele pentru proiecte IT de e-guvernare care prevad inclusiv solutii de plata online a taxelor. Nu este la mijloc o dublare tuturor acestor proiecte: pe de o parte un sistem national, pe de alta parte sisteme locale?

 • "Noi venim cu un sistem gratuit catre aceste primarii, iar referitor la proiecte viitoare care sunt in coordonarea MCSI, care au in componenta solutii pentru plati electronice, sa stiti ca avem in cadrul ministerului o echipa care va analiza si va redirectiona respectivele investitii si nu vom mai recomanda sa-si dezvolte asemenea solutii", a precizat Vreme.

Mai mult, Adrian Apolzan, presedintele APERO, a sugerat ca in viitor toate aceste sisteme vor fi legate la Ghiseul.ro:

"Din 320 de orase cate erau oficial inregistrate in Romania in 2010 au fost efectiv implementate in toti acesti ani doar 13 aplicatii de plata online. Aceste aplicatii vor fi convertite si legate la acest sistem national. Probabil ca o perioada vor functiona in paralel dar in final ele vor fi convertite", a declarat Adrian Apolzan.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3741 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  vacs albina...cu vorbe goale (Miercuri, 30 martie 2011, 19:42)

  platitoru' [anonim]

  Chiar credeati ca functioneaza?
  Da de unde!
  Am intrat, am completat pana la ,,Cautare taxe'' si cand am dat sa caut taxa ...nu mai merge....
  Ma miram si eu sa functioneze ceva....
  Cred ca vorbim prea mult si facem prea putin. Poate ar fi mai bine sa facem invers dar cui sa-i ceri asta?
 • +3 (5 voturi)    
  Interesant (Miercuri, 30 martie 2011, 19:47)

  Berzelius [utilizator]

  O sa vedem rezultatele in cateva luni...

  Oricum din manualul de utilizare vad ca peste tot apare:
  "Comisionul este de 2%, in limita maxima de 10 lei, suportat de platitor in proportie de 90%"

  Deci, dupa ce ca banca iti ia comisioane pentru card, cont curent, (si cateodata si pentru) tranzactie, mai trebuie sa platesti inca 1,8% (adica 90% din 2%) ca si comision pentru luxul de a plati prin ghiseul lor online.
  Curat-murdar, coane Fanica!
  • +1 (3 voturi)    
   Cine? (Miercuri, 30 martie 2011, 19:56)

   opiniatorul [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

   Si cine ia comisionul asta? Si dece l-ar lua? Iau comision ca le dai bani?
   • +1 (1 vot)    
    Oare (Miercuri, 30 martie 2011, 20:27)

    Berzelius [utilizator] i-a raspuns lui opiniatorul

    Pai cine sa-l ia? Probabil banca sau institutia care efectueaza trasferul, adica operatorul de plati.
    Sa fim intelesi, peste tot in lumea civilizata, comisionul la plata cu cardul e achitat de catre cel care incaseaza banii, tocmai pentru a impulsiona platitorii sa foloseasca acest mijloc de plata. Dar comisioanele sunt mici (sub 1%).
    Doar in Ro se poate altfel...
    • 0 (0 voturi)    
     Comision (Joi, 31 martie 2011, 10:24)

     Ion [anonim] i-a raspuns lui Berzelius

     Comisioanele la plata prin internet le ia banca+procesatorul+visa/mastercard+transfond, si cumulat nu sunt mici. Daca imi fac un magazin online negocierea incepe de la 4%, (fara limita la x lei).

     Acest 2% limitat la nustiucati lei sigur nu depaseste costurile cu un ghiseu fizic (salar, spatiu, calculator, curent), sa nu vorbim de alte avantaje.

     Si pana la urma nu te obliga nimeni sa platesti online.
 • +4 (4 voturi)    
  despre comision (Miercuri, 30 martie 2011, 19:54)

  claudiu [anonim]

  nu se mentioneaza nimic, 2% nu este de neglijat. stilul reducerii angajatilor din administratia publica pentru crearea cozilor duce la cresterea veniturilor bancilor, tot bancile beneficiaza ...
  • 0 (0 voturi)    
   comision (Miercuri, 30 martie 2011, 22:09)

   tirgumuresan [anonim] i-a raspuns lui claudiu

   La Tirgu Mures s-a aprobat in consiliul local ca acel comision sa fie suportat de primarie. Iar la noi nu e de 2% (ala e plafonul maxim impus de lege) ci numai de 1,8% ..... ;)
   • 0 (0 voturi)    
    :) (Joi, 31 martie 2011, 7:39)

    alex [anonim] i-a raspuns lui tirgumuresan

    Primaria de unde are bani....nu tot de la tine? Ca iti ia un comision direct sub forma de comision...sau ca ti-l ia indirect sub forma de taxe...tot aia e. Banii vin tot de la tine in ambele cazuri.

    Problema nu e daca platesti tu sau primaria. Problema e de ce sa dai 1.8% (sau 10 RON maxim) pentru un transfer care nu costa nimic.

    E legitim sa iti pui intrebarea daca banii astia se duc la o banca (in aceasta situatie comisionul este imens, ridicol de-a dreptul) sau se duc catre Ghiseul.ro sau catre primaria respectiva ca taxa de utilizare a sistemului etc. (caz in care sa zicem ca ar putea fi mai mare, dar oricum 1.8% din suma e cam mult).
 • 0 (0 voturi)    
  Am ajuns - pentru a face o plata (Miercuri, 30 martie 2011, 20:03)

  tt [anonim]

  fara autentificare - pana la pagina https://www.secure11gw.ro/portal/cgi-bin/ . N-am mers mai departe, desigur, dar totusi, fara validare CNP - doar verificare suma de control?!
 • 0 (0 voturi)    
  cetatean (Miercuri, 30 martie 2011, 20:59)

  ION I [anonim]

  l-am auzit pe stimabilul ministru la TVR acum.. cica au termen municipiile (primariile) sa se inroleze in 6 luni (incepand cu 1 ianuarie 2011)...
  cetateanul nu trebuie sa faca nimic ca sa acceseze sistemul fiindca va primi acasa plic automat..

  eu daca nu vreau sa primesc acel plic, sau este trimis la sute si mii de pensionari degeaba, ce se intampla? pentru orice sistem este o lege care protejeaza utilizatorul: care nu vrea sa aibe datele procesate de acel sistem...
  poate nu toti vor sau au posibilitatea sa acceseze acel sistem / foloseasca un card.
 • 0 (0 voturi)    
  Comisioane nesimtite (Miercuri, 30 martie 2011, 21:34)

  gigel [anonim]

  Nesimtire mare cu comisioanele astea, dupa ce ca au tergiversat site-ul atata timp si nici nu e cine stie ce. Probabil daca nu se ratzoia Base la ei o mai ardeau aiurea inca o buna bucata de vreme.
 • 0 (0 voturi)    
  Slab efort, developeri substandard (Miercuri, 30 martie 2011, 23:37)

  kamy [anonim]

  Jalnic ca un serviciu de plata impozite dezvoltat de Romania sa nu isi permita un certificat SSL valid. Mai mult decat atat, desi se foloseste o conexiune https, userul si parola se transmit in plaintext. Nici nu vreau sa ma gandesc cum e la datele de card.
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Joi, 31 martie 2011, 7:40)

   alex [anonim] i-a raspuns lui kamy

   n-am incercat sistemul, dar daca e asa cum zici tu- de evitat. riscurile de securitate- mari.
  • +1 (1 vot)    
   Nu-i chiar asa (Joi, 31 martie 2011, 9:32)

   Nebs [utilizator] i-a raspuns lui kamy

   detaliile de card sunt introduse pe site-ul de la Visa si Mastercard, nu pe ghiseu, mai exact securitatea datelor de card sunt asigurate de Mastercard si Visa :) pe ghiseu alegi doar ce ai de platit :)

   in legatura cu problemele cu securitatea la site..sincer eu as prefera sa intre cineva pe contul meu si sa imi plateasca darile la stat.
  • +1 (1 vot)    
   nu este chiar asa (Joi, 31 martie 2011, 10:31)

   Emil [anonim] i-a raspuns lui kamy

   Certificatul SSL este valid (emis de certSIGN), dupa cum poti vedea daca accesezi www.ghiseul.ro .

   Probabil ai accesat http://ghiseul.ro si a aparut mesaj de avertizare cum ca, certificatul SSL e valid doar pentru domeniul www.ghiseul.ro .

   Mai degraba este o eroare in implementarea redirectionarii (cand accesezi fara www. in prefix).
 • +1 (1 vot)    
  ...ro (Miercuri, 30 martie 2011, 23:50)

  lilly [anonim]

  www. nesimtire crasa din partea autoritatilor.ro
 • 0 (0 voturi)    
  down: error 404 (Joi, 31 martie 2011, 6:31)

  tudor [anonim]

  Nu stiu cum se vede la voi, dar la ora la care scriu eu aici ghiseul.ro nu-mi da decat error:404 Page not found.
  • 0 (0 voturi)    
   www.ghiseul.ro (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:16)

   Mitica [anonim] i-a raspuns lui tudor

   Incearca si matale la adresa:
   https://www.ghiseul.ro


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by