Lansat miercuri dupa o intarziere de peste doua luni, Ghiseul.ro - sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor - are probleme de functionare. Pe langa faptul ca atunci cand intri prima data pe site, apare mesajul: "This connection is untrusted", semn ca sistemul nu este complet functional, browser-ul avand inca dubii legate de siguranta si autenticitatea certificatelor, cel putin joi dimineata, serviciul era complet indisponibil. Intre timp, sistemul a redevenit functional.

Ghiseul.ro, indisponibil joi dimineataFoto: Captura Ghiseul.ro

UPDATE MCSI a trimis redactiei HotNews.ro o precizare legata de motivele functionarii deficitare a Ghiseul.ro. Iata informatiile Ministerului:

"In cursul diminetii (31.03.2011), au fost efectuate audite de securitate si un update ale sistemului pentru asigurarea unei bune functionari. Va informam ca si pe viitor vor exista astfel de teste cu o durata de maxim 30 minute, iar in cazul in care veti mai sesiza ca sistemul nu functioneaza va rog sa ne contactati de urgenta si va vom comunica motivele. Data si ora la care se efectueaza auditele de securitate nu vor fi comunicate, din motive de securitate lesne de inteles.

SNEP foloseste un certificat calificat, valabil, emis de catre Certsign, pentru criptarea conexiunii iar

in privinta mesajului pe care anumite browsere il afiseaza: "This connection is untrusted", mesaj semnalat de dumneavoastra, acesta nu insemna ca sistemul nu functioneaza ci accesand functionalitatea "more details" a mesajului afisat, vi se vor prezenta detaliile certificatului calificat emis pentru portalul www.ghiseul.ro. Browserele actualizate din punct de vedere al securitatii recunosc in mod automat acest certificat."

Ghiseul.ro a fost lansat miercuri de autoritati, dupa o intarziere de peste doua luni si cu mai putine primarii inrolate in sistem decat se anuntase initial. Mai exact, pentru moment doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor.

Platforma Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO).

Ghiseul.ro pe Firefox

Ghiseul.ro pe Firefox

Foto: Hotnews

Populatia nu poate face plata cu autentificare prin Ghiseul.ro pana nu primeste de la Primarie datele de acces

Platile se pot efectua cu autentificarea utilizatorului (acesta putand vizualiza exact sumele de plata) sau fara autentificare (utilizatorul introducand direct suma pe care stie ca o are de platit).

Pentru plata cu autentificare, utilizatorii au nevoie de date de autentificare in sistem/credentiale, respectiv nume de utilizator si parola. Conform informatiilor ministerului, administratiile locale pot trimite cetatenilor aceste date si de asemenea acestea pot fi solicitate de catre cetateni si la ghiseul administratiilor locale, inrolate in sistem.

Ghiseul.ro pe Chrome

Ghiseul.ro pe Chrome

Foto: Hotnews

Am incercat in aceasta dimineata sa vedem cat de bine functioneaza noul sistem national de plata. Inca de ieri, cand s-a lansat la prima intrare pe acest site iti aparea mesajul: "This connection is untrusted" si "Get me out of here", lucru semnalt si de cititorii HotNews.ro.

Si browserele Chrome si Safari au comunicat la testele din aceasta dimineata ca certificatul nu este emis de o autoritate cunoscuta, autoritatile trebuind sa rezolve acest lucru intr-un termen cat mai scurt.

Contactati in aceasta dimineata de HotNews.ro, oficialii Ministerului Comunicatiilor nu au oferit pana la publicarea acestui material o explicatie pe aceasta tema.