Plata online a taxelor in sectorul 6 din Bucuresti: De la un serviciu suspendat pentru accesul ilegal prin CNP in sistem, la plata prin Ghiseul.ro

de Adrian Vasilache     HotNews.ro
Vineri, 1 aprilie 2011, 14:04 Economie | Telecom


Plata online a taxelor in Sectorul 6 din Bucuresti
Foto: Hotnews
Sistemul de plata online a taxelor locale al Primariei sectorului 6 din Capitala a fost suspendat la mijlocul lunii trecute, dupa ce o investigatie a autoritatii pentru protectia datelor personale a stabilit ca folosirea CNP-ului drept cheie de acces in sistem era ilegala. In urma cu cateva zile, autoritatile au relansat Ghiseul.ro, sistemul national de plata online a taxelor, iar primaria sectorului 6 este printre cele trei administratii publice inrolate care va permite cetatenilor plata darilor catre stat prin noul sistem. Cosmin Popp, director general in cadrul acestei primarii, a explicat pentru HotNews.ro cum s-a ajuns aici, cu cat a scazut comisionul la plata online si cum vor primi locuitorii datele de acces la noul sistem de plata pe internet a taxelor.

La mijlocul lunii martie din acest an, autoritatea pentru protectia datelor cu caracter personal (ANSPDCP) a solicitat Primariei sectorului 6 din Bucuresti suspendarea serviciului de plata online a taxelor si impozitelor oferit populatiei pe motivul folosirii ilegale a CNP drept cheie de acces in sistem, declara in exclusivitate pentru HotNews.ro Alina Savoiu, purtator de cuvant al institutiei.

Accesand aplicatia mai sus amintita doar prin CNP se puteau afla debitele persoanei vizate, defalcate pe ani, inclusiv natura acestora (taxe, impozite si amenzi, dupa caz).

Director Primaria sector 6: Suspendarea serviciului a fost facuta si pentru interconectarea cu Ghiseul.ro

 • "SPFPL Sector 6 a avut implementat un serviciu propriu de plata on-line a taxelor si impozitelor, serviciu care a fost suspendat la jumatatea lunii martie in urma recomandarilor facute de Autoritatea pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal, pe de-o parte si pentru a realiza interconectarea cu SNEP "ghiseul.ro" pe de alta parte", a declarat pentru HotNews.ro Cosmin Popp, director general al Serviciului Public pentru Finante Publice Locale (SPFPL) Sector 6 Bucuresti.

Acesta sustine insa ca sistemul de plata online care a functionat in cadrul primariei "era sigur si nu periclita in niciun fel caracterul personal si/sau confidential al datelor puse la dispozitia utilizatorilor".

 • "Riscul subliniat de reprezentantii ANSPDCP se refera la posibilitatea ca in mod fraudulos, o alta persoana decat posesorul de drept al CNP-ului sa acceseze sistemul si sa afle informatii despre taxele neplatite ale titularului, informatie care, cel putin la acest moment, nu este considerata a avea caracter personal sau confidential", a mentionat Popp.

Ghiseul.ro
Foto: Hotnews
Nu ne-au fost percepute costuri suplimentare pentru conectarea la Ghiseul.ro, spune Cosmin Popp

Indiferent de aceste interpretari, rezultatul final este ca pentru plata online primaria s-a legat acum la sistemul national de plata online a taxelor (SNEP - Ghiseul.ro). Aplicatia anterioara era realizata de firma Integrisoft, cea care asigura in prezent softul de calcul a taxelor si impozitelor in cadrul primariei, in urma unui contract castigat in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), potrivit informatiilor furnizate de Cosmin Popp.

 • "Singurul lucru care s-a schimbat semnificativ este locul de desfasurare a tranzactiilor electronice, acum fiind "ghiseul.ro", restul circuitului a fost adaptat si astfel, intr-un timp foarte scurt am putut realiza conexiunea cu SNEP. In privinta costurilor, pot sa va spun ca nu au fost implicate costuri de dezvoltare, adaptarea modulului de plata on-line (in sensul celor spus mai sus) s-a realizat fara a ne fi percepute costuri, de catre functionarii IT ai institutiei, de catre firma care, conform procedurii de achizitie a obtinut contractul de furnizare a aplicatiei de taxe si impozite si de servicii de intretinere a aplicatiei, de functionari ai CNMSI si STS", a spus Popp.

Comisionul perceput la tranzactia online a scazut de la 1,9% plus comisioane la doar 1,85%. Primaria scetorului 6 suporta aceasta cheltuiala

Potrivit legii, comisionul perceput la fiecare tranzactie online prin Ghiseul.ro poate fi maxim 2% din valoarea tranzactiei, dar nu mai mult de 30 de lei. Cosmin Popp sustine ca in urma inrolarii in SNEP, primaria a renegociat comisionul cu banca Raifeissen, cu care aveau contract pentru platile online si valoarea acestuia a scazut.

"Despre Ghiseul.ro, comisionul este de 1,85% fara nici un alt fel de cost, suportat de catre primarie. Inainte era de 1,9% si comisioane suplimentare dar in virtutea Hotararii de Guvern privind inregistrarea in SNEP am putut negocia un comision mai strans", a mentionat acesta.

Cum vor primi locuitorii din Sectorul 6 datele de acces la Ghiseul.ro

In prezent, contribuabilii Sectorului 6 pot opta doar pentru plata online fara autentificare a taxelor prin Ghiseul.ro. Mai exact, contribuabilul poate intra doar pe baza CNP-ului in Ghiseul.ro pentru a-si plati taxele insa trebuie sa stie exact ce anume are de platit si valoarea exacta pentru ca sistemul nu-i va oferi informatii despre debitele sale.

Primaria sectorului 6 asteapta acum sa primeasca de la ANAF plicurile cu datele de inregistrare in sistem pentru contribuabili (nume de utilizator si parola), dupa care va demara o campanie de distribuire. Oficialii se asteapta ca acest lucru sa se intample saptamana viitoare.

 • "Dupa primirea plicurilor,  SPFPL S6 va demara o campanie de distribuire, din usa in usa a acestora, pentru ca toti contribuabilii sectorului 6 sa fie informati si sa poata aplica cat mai repede noul sistem de plata electronic. Actiunea de distribuire, ce se va desfasura zilnic intre orele 17.00 ¬19.00, se va face cu respectarea caracterului confidential al fiecarui plic, fiecare cetatean ce va primi un astfel de plic va semna personal pentru intrarea in posesie. In acelasi timp, la sediile sale, SPFPL S6 va pune la dispozitia cetatenilor birouri de la care isi vor putea ridica personal plicurile si primi informatii suplimentare in legatura cu accesarea portalului -Ghiseul.ro-", se arata intr-un comunicat al primariei din Bucuresti.

Ghiseul.ro a fost lansat miercuri de autoritati, dupa o intarziere de peste doua luni si cu mai putine primarii inrolate in sistem decat se anuntase initial. Mai exact, pentru moment doar cetatenii cu domiciliul in Targu Mures si sectoarele 2 si 6 din Bucuresti vor putea pentru inceput sa-si plateasca online cu cardul prin Ghiseul.ro orice taxa incasata acum la ghiseele primariilor. Platforma Ghiseul.ro a fost pusa la dispozitie gratuit de Asociatia Pentru Plati Electronice din Romania (APERO).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7231 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  ecsplicatie (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:23)

  IRS [anonim]

  De aia nu plateau manelistii taxe pana acum, ca nu aveau sistem online. Si doctorii si profesorii si floraresele si si si...
 • 0 (2 voturi)    
  prea complicat ! (Vineri, 1 aprilie 2011, 14:37)

  Andrei [anonim]

  De ce vor neaparat sa se complice cu plicuri, curieri, etc ? Un posesor de semnatura electronica legala (in care este listat cnp-ul lui) sa trimita un mail gol si sa primeasca inapoi un mail criptat cu o parola valabila 24h. Cand mai are nevoie dupa 6 luni mai trimite un email. Foarte sigur si cu costuri zero.
  Foarte multi oameni au de voie sau obligati semnaturi electronice astazi, de ce nu le pot folosii ?
  • +1 (1 vot)    
   Semnatura electronica (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:03)

   Luci [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   "Foarte sigur si cu costuri zero.
   <<Foarte multi oameni>> au de voie sau obligati semnaturi electronice astazi, de ce nu le pot folosii ?"

   Mai degraba foarte putini.
  • +2 (2 voturi)    
   bine, mai nene, ne lasi? (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:18)

   unul [anonim] i-a raspuns lui Andrei

   Adica, dupa ce ca TOATE firmele sunt OBLIGATE sa devina clientii uneia dintre cele 3 (TREI) firme care elibereaza semnaturi electronice, vii tu si zici ca si persoanele fizice sa fie obligate sa dea o caruta de bani (cam 50 euro pe an) pe semnatura electronica. Bravo natiune!

   PS: de unde ai scos-o tu pe aia ca "Foarte multi oameni" au semnatura electronica? Asa ar vrea cele 3 firme, dar mai e mult pana departe.
 • +2 (2 voturi)    
  comision (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:19)

  pensionar [anonim]

  Daca platesc cu cardul la magazin, daca platesc cu cardul abonamentul la cablu RCS&RDS, daca incarc online cartela telefonica nu platesc nici un comision.
  Daca vreau sa platesc online la ENEL factura la energie trebuie sa utilizez un sistem internet banking care presupune costuri suplimentare si comisioane grase. Uite ca a avut si onor scumpul nostru guvern de la cine invata. Comisionul de 1,85% sigur va alunga multi platitori persoane fizice intrucat este mult mai mare decat comisionul oricarei banci la bancomat.
  Nu cred ca sistemul va avea trecere decat eventual sa-ti vezi darile la stat.
  • -1 (1 vot)    
   comision (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:40)

   Bogo [anonim] i-a raspuns lui pensionar

   Comisionul respectiv il gasesti la orice tranzactie cu un card. Ca si in orice alt caz si la sectorul 6 acest comision este suportat de institutie. Nu suporti tu comisionul, daca l-ai suporta ar insemna suprataxare ceea ce e interzis de lege
  • -1 (1 vot)    
   Comision (Vineri, 1 aprilie 2011, 15:48)

   Adi [anonim] i-a raspuns lui pensionar

   Comisionul este platit de primarie. Si in momentul in care tu platesti cu cardul cumparaturile la magazin exista un comision care este platit de magazin, la fel si la platile online cu cardul!
  • 0 (0 voturi)    
   Comisioanele prin internet banking: 0-3 lei (Vineri, 1 aprilie 2011, 17:31)

   RT [anonim] i-a raspuns lui pensionar

   Comisioanele de plata prin internet banking nu sunt mari deloc. La majoritatea (daca nu chiar la toate bancile) daca transferul e catre un cont de la aceiasi banca, platiti un comision 0 (zero). Daca plata se face intr-un cont al unei alte banci, comisionul poate varia intre 0 (zero) pt plati mici (sub 200-300 lei) si 2-3 lei.
   Faceti socoteala cat timp va ia sa va duceti si sa pierdeti pe la cozi si veti vedea ca va costa mai mult de 2-3 lei (chiar daca mergeti pe jos). Nu sunt un fan al bancilor, dar hai sa le acuzam cand fac magarii si nu nefondat.
  • 0 (0 voturi)    
   esti cel putin igorant daca nu 'rost de'a binelea (Sâmbătă, 2 aprilie 2011, 9:22)

   cris [anonim] i-a raspuns lui pensionar

   De fapt banca ia comision la fiecare tranzactie insa din cauza este in interesul firmelor particulare de care spui tu sa platesti online, ele suporta comisionul (de fapt comisionul catre banca este si el inclus in pretul pe care il platesti pentru serviciile lor).
   La STAT e diferit pentru ca statul nu iti poate pune adaos ca sa acopere costul transferului bancar online si nici nu are voie sa dea unui particular o parte din taxele platite de tine si el sa incaseze mai putin.

   Faptul ca iti pune la dispozitie sistemul respectiv ar trebui sa iti fie de ajuns. Faptul ca nu au negociat un comision mai mic de 1.85% tine de parghiile pe care le-au avut, insa nu cred ca o banca ar fi acceptat mai putin. Fiecare va pune in balanta costul de 1.85% fata de costul platii la ghiseu si va actiona in consecinta.
 • 0 (0 voturi)    
  Cei mai destupati (Vineri, 1 aprilie 2011, 22:25)

  gigel [anonim]

  Cei de la S6 par a fi cei mai destupati, in orice caz peste aia care au emanat legea cu comisioanele. Bravo lor!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by