SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, va avea 1460 de angajati la sfarsitul anului 2011, numar prognozat intr-o Hotarare de Guvern publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial. Compania avea 1900 de angajati la sfarsitul lui 2010. Constantin Campeanu presedintele Federatiei Sindicatelor din Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a circa 85% din salariatii SNR, sustine ca pentru o buna functionare, numarul disponibilizarilor din SNR nu poate depasi 290 de salariati in acest an. Acesta avertizeaza ca daca nu se ajunge la o intelegere care sa permita functionarea companiei s-ar putea ajunge pana la declansarea unui conflict de munca.

Logo SNRFoto: SNR (Radiocom)

O Hotarare de Guvern adoptata la data de 16 martie anul acesta privind bugetul de venituri si cheltuieli al SNR pe 2011 si publicata saptamana trecuta in Monitorul Oficial, mentioneaza ca numarul prognozat de personal SNR la sfarsitul lui 2011 va fi de 1460 de angajati. De asemenea, castigul mediu lunar pe salariat ar urma sa fie de 4068 de lei.

Cum s-ar traduce mai exact acest lucru?

  • "Aceasta ar insemna ca circa 450 de angajati ar urma sa fie disponibilizati, in conditiile in care Guvernul informeaza, cel putin la nivel declarativ, ca in acest an disponibilizarile vor fi mult diminuate", sustine Constantin Campeanu presedintele Federatiei Sindicatelor din Radiocomunicatii.

Nu ar trebui sa fie disponibilizati mai mult de 290 de angajati SNR in 2011, sustine liderul sindical

Lucrurile nu sunt insa atat de grave, tinand cont ca vorbim de o cifra estimativa.

  • "Evident ca numarul salariatilor disponibilizati nu poate fi acesta dar ar trebui sa avem convingerea ca administratia societatii impreuna cu Federatia va analiza in modul cel mai serios activitatea si locurile de munca pe care ar putea sa le disponibilizeze in 2011 fara a perturba ceea ce presupune activitatea de productie. Dupa parerea noastra numarul disponibilizarilor in SNR nu poate depasi in nici un caz 280-290 de salariati anul acesta raportat la cei circa 1900 de salariati", a declarat pentru HotNews.ro Cosntantin Campeanu.

Acesta mai avertizeaza ca "in conditiile in care nu vom ajunge la o intelegere care sa permita functionarea SNR (...) vom merge pana la conflictul de munca".

Mihai Groposila, director national de vanzari SNR: Nu au fost inca aplicate concedieri potrivit prevederilor legale

De cealalta parte, conducerea SNR sustine ca pana acum nu s-au facut concedieri in SNR in conformitate cu prevederile legale.

  • "Daca  ne referim la etapizarea, prioritizarea masurilor de reducere a cheltuielilor operationale legate de personalul RADIOCOM, pentru anul 2011 nu au fost inca aplicate concedieri/restructurari in conformitate cu prevederile legale in vigoare, cu numarul prognozat de 1.460 de angajati la finele anului 2011 conform  HG nr. 238/16.03.2011 referitoare la bugetul de venituri si cheltuieli pentru anul 2011 al Societatii Nationale de Radiocomunicatii dar si cu intentia de relocare a unui numar de 700-800 de persoane conform informatiilor cuprinse in HG nr. 456/ 5.05.2010 si anume Programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor", a precizat pentru HotNews.ro Mihai Groposila, director national de vanzari al SNR (Radiocom).

Amintim ca in luna mai a anului trecut, Executivul a adoptat prin Hotarare de Guvern programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR, proces care vizeaza relocarea a 700-800 de salariati, din cei 2.000 existenti, si reducerea primelor, sporurilor si altor cheltuieli de personal si operationale, masuri care vor genera economii de 76,78 milioane de lei pana in 2012.

Estimari: SNR va trece de la o pierdere neta de 40,3 milioane lei in 2010 la un profit net de circa 250.000 lei in 2011

Mihai Groposila a declarat ca optimizarea cheltuielilor operationale legate de energia electrica, flota auto, intretinerea echipamentelor in uz, reducerea numarului de ore suplimentare au fost masuri realizate incepand cu anul 2010 contribuind astfel la cresterea profitabilitatii SNR. Potrivit estimarilor, SNR va trece de la pierderi la un profit net de 250.000 de lei in acest an.

  • "Chiar si in contextul actual de diminuare a cererii determinata de scaderea puterii de cumparare a clientilor, RADIOCOM a inregistrat, pentru anul 2010, venituri preliminare de 451,3 milioane lei. Desi planul de investitii continua in special in zona de broadcasting, din totalul profitului net preconizat la nivel de Societate pentru anul 2010, RADIOCOM estimeaza o pierdere neta de 40,3 milioane lei", a spus acesta.

Hotararea de Guvern privind bugetul de venituri si cheltuieli al SNR prevede realizarea unui profit net de circa 250.000 lei in 2011. Datele oficialilor companiei arata ca in prezent SNR are un numar de 1.892 angajati. In 2009, SNR a avut o cifra de afaceri de peste 336 milioane lei si o pierdere neta de peste 14,4 milioane lei.