​VIDEO Portalul eRomania sau cum sa nu faci istorie cu serviciile de e-guvernare

de Adrian Vasilache, Matei Budes     HotNews.ro
Luni, 4 aprilie 2011, 20:20 Economie | Telecom


Lansarea eRomania
Foto: AGERPRES
Va mai amintiti de eRomania, sistemul national integrat pentru servicii publice online in care autoritatile estimau ca vor aloca 500 de milioane euro pana in 2013 pentru a pune la dispozitia romanilor 600 de servicii electronice? Din luna iunie 2009 cand a fost lansat ca si concept si pana in prezent nu s-a facut nimic. Nimic care sa se vada. Ministerul Comunicatiilor sustine insa ca pana la jumatatea acestui an va fi lansata prima componenta eRomania, un portal dezvoltat de Omnilogic care va oferi 20 de servicii publice online. HotNews.ro a realizat o scurta istorie a acestei solutii propuse de autoritati pentru o guvernare eficienta, solutie care pana acum nu poate fi decat un exemplu negativ.

VIDEO Povestea eRomania, solutia care ar fi trebuit sa interconecteze intreaga administratie publica din Romania:

Cele 20 de servicii publice online ce ar trebui oferite de Omnilogic pana la mijlocul acestui an:

1. Serviciul pentru recuperarea masinilor ridicate: Serviciul se adreseaza cetatenilor ale caror masini au fost ridicate de catre autoritatile locale, ca urmare a parcarii lor in locuri neadecvate. Utilizand acest serviciu, cetatenii pot verifica online in ce parc auto a fost gazduita masina ridicata, sumele aferente perioadei de gazduire si institutia careia ii sunt datorate aceste sume.

2. Serviciul pentru verificarea disponibilitatii spatiilor de parcare de resedinta: Prin intermediul acestui serviciu, cetatenii vor avea posibilitatea de a  consulta online locurile de parcare din vecinatatea locatiilor de resedinta, de a verifica disponibilitatea acestora precum si facilitatea de a le rezerva.

3. Serviciu pentru locuri de munca din sectorul public: Acest serviciu se adreseaza cetatenilor care sunt in cautarea unui loc de munca in sectorul public. In acest scop, serviciul permite consultarea ofertelor de joburi din mediul public, a conditiilor ce trebuie indeplinite pentru a candida pentru anumite posturi, depunerea online a CV-urilor si dosarelor de candidatura.

4. Serviciu despre sistemul de pensii din Romania: Serviciul se adreseaza cetatenilor care vor sa se informeze cu privire la categoriile de pensii din sistemul public, pensii de serviciu, pensii obligatorii administrate privat, acte normative in vigoare etc.

5. Serviciu despre programe de formare profesionala: Prin intermediul acestui serviciu cetatenii au posibilitatea de a cauta un program de formare profesionala (criterii de cautare: furnizor, judet, domeniu, tip program - calificare, recalificare, specializare etc). De asemenea pot afla detaliile de contact ale furnizorilor de Formare Profesionala autorizati.

6. Serviciu despre sistemul de credite si burse de studii: Acest serviciu  ofera informatii despre bursele si creditele de studii gestionate la nivel guvernamental. Serviciul se adreseaza celor care:

          - apartin de o institutie de invatamant sau de cercetare din subordinea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, precum: elevi, studenti, masteranzi, doctoranzi, doctori, medici rezidenti, cadre didactice titulare, cercetatori;
          - artisti membri ai uniunilor de profil din Romania;
          - personal incadrat in autoritati si institutii publice, precum si in alte institutii de drept public din Romania.

7. Serviciu despre Programe de formare  pentru personalul didactic: Prin intermediul acestui serviciu sunt puse la dispozitia cadrelor didactice informatii despre programele de formare profesionala in derulare la care se pot inscrie: vizite de studiu, vizite de pregatire, seminarii, programul Erasmus, documente necesare si criterii de eligibilitate.

8. Serviciu despre securitate sociala pentru lucratorii migranti: Serviciul pune la dispozitia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate informatii despre legislatie, sistemele de securitate sociala din tarile UE.

9. Serviciu despre cum sesisez Protectia Consumatorului: Prin intermediul acestui serviciu cetateanul este informat despre: Cum se poate depune o reclamatie. Cine poate depune o reclamatie la ANPC. Informatii de contact pentru Comisariatele Judetene pentru Protectia Consumatorilor.

10. Informatii despre instantele de judecata: Serviciul pune la dispozitia cetatenilor informatii despre instantele de judecata din toata tara (cautare dupa locatie- judet, tip instanta - curti de apel, tribunal, judecatorii.

11. Registru electronic al serviciilor sociale: Prin intermediul acestui serviciu cetateanul este informat despre furnizorii acreditati de servicii sociale dintr-un anumit judet si serviciile oferite de acestia.

12. Serviciu despre vize si servicii consulare: In cadrul acestui serviciu sunt oferite catre cetatean informatii despre: Regimul de vize, Acte normative, Documente de calatorie, Pasaportul simplu electronic, Redobandirea cetateniei romane, Renuntarea la cetatenia romana, Prelucrarea datelor personale, Asistenta consulara europeana, Formulare consulare, Taxe consulare etc.

13. Proiecte publice: Serviciile de informare a cetatenilor cu privire la proiectele publice derulate de administratiile centrale si locale.

14. Serviciul de informare cu privire la patrimoniul romanesc pentru UNESCO: Acest serviciu ofera informatii cu privire la monumentele din Romania inscrise in Lista Patrimoniului Mondial - UNESCO.

15. Serviciul pentru sfaturi de calatorie in afara Romaniei: Prin intermediul acestui serviciu, cetatenii pot fi informati despre restrictii in vigoare cu privire la calatoriile in anumite zone/tari datorate unor evenimente politice, conditii meteorologice, epidemii etc.

16. Serviciul despre informatii fiscale si bilanturi persoane juridice: Prin intermediul acestui serviciu orice cetatean poate obtine informatii despre situatia financiara a unei societati comerciale.

17. Servciul de informare cu privire la asiguratorii si brokerii de asigurare din Romania: Pe baza unor criterii de selectie ca - judet, localitate etc. pot fi obtinute informatii desre asiguratorii si brokerii de asigurare acreditati.

18. Serviciul de programari la Registrul Auto Roman: Acest serviciu ofera informatii si permite programarea la RAR.

19. Calator in Romania: Acest serviciu se adreseaza tuturor cetatenilor care doresc sa afle cat mai multe informatii turistice despre Romania precum: informatii referitoare la cazare, masa, divertisment sau atractii turistice din Romania.

20. Turismul balnear in Romania: Serviciul ofera informatii referitoare la turismul balnear in Romania. Utilizandu-l cetatenii pot afla care sunt statiunile balneare din Romania, atractiile turistice din imprejurimile acestora, hotelurile care ofera servicii de tratament balnear.

Sursa: Ministerul Comunicatiilor (MCSI).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8165 vizualizari

 • +15 (17 voturi)    
  Spagi si bani irositi aiuristic (Luni, 4 aprilie 2011, 20:46)

  Ionut [anonim]

  "Deci cum sa va spun......portalul e romania e un portal" . Atat a fost in stare sa explice jenantul omulet din interviu. De 11 milioane cat a incasat omnilogic pana acum , altii construiesc super sisteme informatice. In cazul de fata, se vede unde s-au scurs banii: spagi si buzunarele unor smecheri care nu vor lasa nimic de calitate in urma lor.
  • +6 (6 voturi)    
   Corect (Luni, 4 aprilie 2011, 21:40)

   G [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Corect
  • +6 (6 voturi)    
   lasa "calitatea"! (Luni, 4 aprilie 2011, 22:03)

   Cristian Ioan [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Importnate sunt viloaiele si Bugatti veyron!

   In plus, daca din 2009 se facea deja portalul pt 70 de servici, ce erau sa mai faca in continuare, pe ce sa mai cheltuie banii?

   apoi se observa ca implelmntarea nu este functionala, ca e greu de folosit, alti bani, ca informatiile nu sunt actualizate, alti bani ca sa remedieze, prin 2050 se trece la IPV6, alti bani
  • +3 (7 voturi)    
   DAR DE (Marţi, 5 aprilie 2011, 7:20)

   pointless man [utilizator] i-a raspuns lui Ionut

   DIGITALIZAREA CARTII FUNCIARE PORNITA PE VREMEA LUI NASTASE NSHPE CASE ?
  • -2 (2 voturi)    
   Nu ca n-as fi de acord (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:31)

   alex [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   dar faptul ca stirea prezinta drept strigator la cer ca din 2009 nu se vede nimic nu e chiar "strigator la cer". La un portal de asemenea magnitudine trebuie multa gandire si analiza pana sa te chiar apuci de scris cod.
   Bine, ca oricum nu s-a intamplat asta, si ca nu s-a gandit in perspectiva si ca o sa iasa o prostie asta e cu totul alta poveste.
  • 0 (0 voturi)    
   Pii asta doreste guvernul... noi OMNILOGIC nu am f (Miercuri, 12 octombrie 2011, 19:28)

   Sebastian Banica [anonim] i-a raspuns lui Ionut

   Si in plus noi suntem cei care am "implementat":
   - SII - sistemul Informatic Integrat - a lu' SRI care in mod normal trebuia sa-l finalizam in max 1 an si l-am implementat in 7 ani cu o marire de pret de 23 ori.
   - WIMAX Radiocam - initial 54MEURo pe care l-am marit prin alocare directa cu inca aprox. 30 MEURo
   - RCVD - MAI - aici e tare de tot
   - Pasaportul electronic - initial 27MEURO acum ceva mai mult si neterminat, desi trebuia finalizat in 6 luni, acum 2 ani.
   - K4 - MAI - asta a fost foarte tare... raduc stie de ce...
   - etc
 • +6 (6 voturi)    
  fonduri europene (Luni, 4 aprilie 2011, 21:20)

  miky [anonim]

  La capitolul accesare fonduri europene, Min.Comunicatiilor si Societatii Informationale este de departe CEA MAI SLABA autoritate de management din Romania. Exista linii de finantare care din 2008 au avut 1 singur apel de proiecte! Prin comparatie, pe agricultura exista anual in medie 2-3 apeluri per linie finantare. ACESTI OAMENI SUNT UN DEZASTRU!
 • +2 (2 voturi)    
  Vrajeli (Luni, 4 aprilie 2011, 21:40)

  Geno [anonim]

  Ce vrajeli
 • +3 (3 voturi)    
  Oare se schimba ...Vreme(a) ? (Luni, 4 aprilie 2011, 21:49)

  Mitica (Palarierul) [anonim]

  PAMFLET

  Buletin meteorologic si hidrologic

  Le niveau des eaux du Danube, hier a 12:00 h:

  Grenouilles - cent cinquante centimetres, en hausse de dix centimetres

  E-Romania 1 - onze milions lei, en hausse de quatre millions lei, pourboire probable cinq millions lei

  E-Romania 2 - Omnilogic en baisse de forme, duree probable du project cinq ans, purboires en abondance, "gheatza la mal"

  sau pe romaneste

  Apa trece, spagile raman !

  Intrebare: Intre timp a venit primavara, oare este timpul sa se schimbe Vreme(a) ?

  Raspuns: Se schimba dupa cum bate Vantu !

  "Patria si Dreptul Meu !"

  .
 • +4 (4 voturi)    
  Poza si... mia de cuvinte (Luni, 4 aprilie 2011, 22:04)

  Frobenius [anonim]

  Foarte sugestiva imaginea de la inceput ("Lansarea eRomania" Foto: AGERPRES). Nici nu mai era nevoie de risipa de text care ii urmeaza.
 • +1 (1 vot)    
  Vreme e un idiot (Luni, 4 aprilie 2011, 22:30)

  ha [anonim]

  Sa-i spuna cineva: un portal este un view aggregator. Cu alte cuvinte prezinta fragmente de informatie din mai multe surse.
 • +4 (4 voturi)    
  portalul plateste (Luni, 4 aprilie 2011, 22:32)

  Dedalus [anonim]

  un portal inutil, orice banal motor de cautare face acelasi lucru. ALternativa ar fi fost o subpagina de link-uri catre autoritatile statului care au in sarcina temele din portal.

  Costul total al "serviciilor" listate e pe undeva pe al una-doua mii de eur, asta presupunind ca e nevoie de asa ceva..

  Curtea de Conturi are in atributii verificarea corectitudinii achizitiei respective, necesitatea si oportunitatea, respectarea vlaorii de piata.

  Serviciul s-a lansatin 2009, iar de atunci au trcut doua controale ale Curtii de Conturi.

  Spaga eu o inteleg, e normala in toata lumea.

  Dar portalul asta nu e spaga, e jaf de-a binelea.
  • 0 (2 voturi)    
   expert (Marţi, 5 aprilie 2011, 13:15)

   mumu [anonim] i-a raspuns lui Dedalus

   Bine ca le stiti voi pe toate... Ca eu as face, ca ala nu face... Niciun serviciu din lista asta de 20 nu ti se pare util, nu? Ai prefera sa calculez in continuare in caietu' in patratele - doar calculatorul de masa nu este prea util...iar cel ce a inventat focul a fost un adevarat imbecil - auzi? focul....o chestie total redundanta....doar avem pietre...
   Ia zi-mi tu mie cum e cu sistemele astea informatice si toate inutilitatile aferente - securitate, auditare, redundanta, disponibilitate, analiza, dezvoltare, migrare, plan de riscuri, project managementul, mentenanta, testarea, acceptanta, licente, suport, back-up,....zi-mi de ele. Si mai ales....cum le bagi tu in o mie-doua de euro....stimate expert. Ca daca-ti pica sistemul te plangi...ca ce prosti suntem ca l-au spart, ca de ce nu l-au facut redundant....
 • +4 (6 voturi)    
  eRomania (Luni, 4 aprilie 2011, 23:22)

  Andrei [anonim]

  Ministerul mortii. Construim portaluri. Inchidem spitale, omoram oameni... oricum intretinerea portalului va costa enorm.
 • +6 (6 voturi)    
  hmmm (Marţi, 5 aprilie 2011, 6:54)

  Nicolae Kidman [utilizator]

  I-aş fugări cu dobermanii atât pe ştabii de la omnilogic, cât şi pe cei care le-au încredinţat contractul - iar ăstora din urmă nu pentru încredinţarea contractului, ci pentru clauzele şi termenele din el.
 • +3 (5 voturi)    
  "reforma" portocalie!!! (Marţi, 5 aprilie 2011, 8:16)

  costica [anonim]

  cam asa arata in toate reforma lui Boc!!! vai de mama ei de reforma.....ani pierduti cu niste incompetenti ce cred si sper ca nu vor fi depasiti vreodata de vreo alta guvernare la capitolul INCOMPETENTA.....la capitolul "fonduri europene", capitol pierdut definitiv de Romania nici nu mai avem ce discuta......acolo si-a dat Romania masura INCOMPETENTEI din administratia publica centrala si locala, prin miliardele alea de Euro pierdute si prin Romania net contributor la UE.....
  • -1 (3 voturi)    
   "reforma" rosie (Marţi, 5 aprilie 2011, 8:24)

   aaaaa [anonim] i-a raspuns lui costica

   si crezi ca tomatele faceau ceva?
 • +3 (3 voturi)    
  Portal??? (Marţi, 5 aprilie 2011, 8:33)

  Filu [anonim]

  Sa inteleg din descrierea omuletului ca portalul eRomania va fi un site de link-uri. Pai la asta se pricepea si un copil de a 12-a care face proiectul la info. Nu trebuiau omorati atatia bani la altii. Uite ma ofer sa il fac eu gratis in folosul comunitatii.
 • +2 (2 voturi)    
  Baietii astia nu fac istorie (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:10)

  Justin Puscasu [anonim]

  fac avere.
  Pe banii nostri.
 • +2 (2 voturi)    
  HAHA (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:20)

  naoky [anonim]

  Putin Html si css si uite un site de juma de miliard de euro looooooooooooooooooooooooool.
  "nu e un proiect e doar o strategie" de a se fura in masa site-ul asta e cel mai mare jaf pe fata :D
 • +1 (1 vot)    
  Spagile nu sunt risipite aiurea (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:48)

  DanSu [anonim]

  Spunea cineva ca sunt bani si spagi risipite aiurea.
  Cu lucrurile astea nu se glumeste.
  Spagile au mers tintit, au ajuns unde trebuia, la cine trebuia. Acolo eficienta.
  Portalul ... poate daca mai ramane ceva ....
 • +2 (2 voturi)    
  prostii (Marţi, 5 aprilie 2011, 9:58)

  portalelul [anonim]

  imi e greu sa inteleg cum initiative penibile, sau prost definite, cum e si e-Romania, dar cum e si reanviata biblioteca nationala de programe, mai pot sa apara in anul 2011. Mie imi e clar ca intelijentul Vreme atata pricepe, din inaslta lui fosta functie de sef la IIRUC, dar nu se gaseste nimeni sa il traga de maneca ? parca de la 1 februarie ar fi trebuit sa putem plati impozitele on-line ? Asa e don Vreme ???
 • 0 (0 voturi)    
  .......ca si ........ (Marţi, 5 aprilie 2011, 10:38)

  victor [anonim]

  <Din luna iunie 2009 cand a fost lansat ........ca si ..............concept si pana in prezent nu s-a facut nimic.> CU CINE ATI INVATAT LIMBA ROMANA LA SCOALA ?
 • 0 (0 voturi)    
  www.ghiseul.ro (Marţi, 5 aprilie 2011, 12:20)

  cristian@fagadar.com [anonim]

  Ati avut curiozitatea sa verificati ghiseul.ro?Nici o legatura intre ce ofera si pentru ce a fost construit:PF si PFA.Mai mult:personalul angajat cu care chiar am discutat la telefon parea sa nu cunoasca legislatia si obligativitatile de plata legale pentru PFA in curs.Daca nu credeti convingeti-va singuri!
  • 0 (0 voturi)    
   pai, acolo nu-s angajati profesionisti.... (Marţi, 5 aprilie 2011, 13:01)

   costica [anonim] i-a raspuns lui cristian@fagadar.com

   ci clientela politica, cum vrei sa stie despre ce este vorba ??!!!! Fauna cat cupride peste tot in administratia publica de nivel central si local de sus in jos incepand cu Dl Boc !!!! De-aia suntem unde suntem...... Ce spui tu este in MICRO(la nivele de executie) ce vedem sus la Boc in MACRO(la nivel de conducere) !!!! SUCCESURI tot mai multe cu reforma Dlui Boc!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Barbut !!! Pe sume mari;Minciuni (Marţi, 5 aprilie 2011, 21:03)

  critasse [anonim]

  Un singur serviciu lipseste si va lipsi si-n final:Cum sa scapam de hraparetii astia sau Cum sa infiintam o trupa de meseriasi - HAIDUCI - ca sa-i tocam de tot;sa ramaie numa omu cinstit(oare exista asa ceva?)
 • 0 (0 voturi)    
  10. Informatii despre instantele de judecata (Miercuri, 6 aprilie 2011, 0:27)

  dana [anonim]

  Poate pentru cei care nu au auzit inca de portaljust, un portal care functioneaza foarte bine de cativa ani

  Altfel spus, hai sa dublam serviciile pe bani publici sau hai sa ne laudam cu munca altora ...
 • 0 (0 voturi)    
  Doar prin foc se face curatenie (Joi, 7 aprilie 2011, 0:24)

  Emanuel [anonim]

  Pana nu mai dam un exemplu precum Ceausescu nu se va schimba nimic in tara asta. Oricine ar fi in locul lor ar face la fel.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by