Nokia a inregistrat in primul trimestru rezultate financiare peste asteptarile analistilor din piata, profitul net scazand cu 1%, spre 344 milioane euro, in timp ce vanzarile au avansat cu 9%, la peste 10,4 miliarde euro. Compania finlandeza a ajuns sa detina o cota de 29% pe piata mondiala a telefoanelor mobile, cu patru puncte procentuale mai putin decat acum un an. Nokia a anuntat si semnarea acordului definitiv prin care va adopta sistemul de operare al Microsoft pentru telefoanele sale.

Diversi analisti citati de Reuters si Dow Jones estimau un profit de sub 300 milioane euro pentru primele trei luni, insa Nokia a avut 344 milioane euro, cu doar 5 milioane sub valoarea de acum un an. Vanzarile nete au urcat de la 9,5 miliarde euro, la 10,4 miliarde euro.

Stephen Elop, seful companiei, spune ca primul trimestru a fost unul crucial fiindca s-a trecut de la definirea strategiei de viitor a Nokia, la executarea ei, facand referire directa la semnarea acordului definitiv prin care Nokia va folosi sistemul de operare Microsoft Windows pe terminalele sale.

Cota de piata a Nokia pe piata telefoanelor mobile a continuat sa scada: acum patru ani era de peste 50%, acum un an era de 33%, iar in prezent este 29%.

Compania a vandut 108,5 miliaone telefoane intre ianuarie si martie, din care peste 23 de milioane in Europa si in China si putin peste un milion in America de Nord. Pretul mediu de vanzare al unui telefon mobil a fost 42 euro, fata de 39 euro acum un an.