Terminalele iPhone si cele bazate pe platforma Android transmit cu regularitate informatii despre localizarea geografica a utilizatorilor catre Apple si respectiv Google, potrivit unor date dezvaluite vineri de Wall Street Journal (WSJ). Problema, semnalata recent de doi programatori in cazul terminalelor iPhone 4 si iPad 3G, a starnit ingrijorari legate de confidentialitatea datelor personale si dreptul la viata privata, iar Germania a cerut deja Apple sa raspunda la o serie de intrebari pe aceasta tema.

In cazul Google, sustine analistul in securitate IT Samy Kamkar, un smartphone HTC Android aduna datele de localizare in mod regulat la cateva secunde si le transmitea catre Google de cel putin cateva ori intr-o ora. De asemenea, erau transmise si date despre retelele WI-FI din apropiere si codul unic de identificare al terminalului in cauza.

De cealalta parte, Apple colecteaza "in mod intermitent" date de localizare, inclusiv coordonate GPS ale multor utilizatori de iPhone, iar datele sunt transmise catre producatorul american la fiecare 12 ore, reiese dintr-o scrisoare transmisa de Apple unor avocati americani si citata de WSJ.

Doi programatori, Alasdair Allan si Pete Warden, au dezvaluit recent o posibila problema de confidentialitate a datelor in cazul produselor 3G ale Apple, legata de un fisier ascuns care stocheaza informatii despre localizarea geografica a utilizatorilor. Ministerul pentru protectia consumatorilor din Germania a anuntat joi ca a solicitat Apple sa ofere explicatii in legatura cu acest aspect.