Nokia a anuntat miercuri ca isi va reduce numarul total de angajati cu circa 4000 de persoane pana la sfarsitul anului 2012, cele mai multe reduceri de personal urmand sa aiba loc in Danemarca, Finlanda si Marea Britanie. Masura este parte a planurilor producatorului de a-si reduce cheltuielile operationale cu pana la un miliard de euro pentru anul 2013. In Romania, masura reducerii de personal va avea impact asupra sitului de Cercetare si Dezvoltare aflat in cadrul Olympia Business Center din Cluj, estimandu-se ca vor fi afectate circa 120 de persoane, a anuntat Nokia Romania.

Nokia inchide centrul de cercetare din ClujFoto: olimpiabusinesscenter.ro
  • "Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimeaza ca anuntul privind reducerea fortei de munca va avea impact asupra sitului de Cercetare si Dezvoltare aflat in cadrul Olympia Business Center din Cluj. Nokia estimeaza ca pana la sfarsitul trimestrului al treilea 2011, proiectele curente desfasurate in aceasta locatie vor fi diminuate complet. Operatiunile de Cercetare si Dezvoltare vor continua sa fie derulate in alte centre Nokia de pe glob. Se preconizeaza ca vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate nici un fel de schimbari la nivelul fabricii Nokia de la Jucu", a anuntat Nokia Romania.

Toti angajatii care ar putea fi afectati de planurile de reducere vor putea ramane pe statele de plata Nokia pana la sfarsitul anului 2011. Reducerea de personal se estimeaza ca se va desfasura in etape, pana la sfarsitul anului 2012 la nivel global, in concordanta cu dezvoltarea portofoliului de produse si servicii ale companiei.

Cele mai multe reduceri de personal sunt planificate in Danemarca, Finlanda si Marea Britanie, iar discutiile cu reprezentantii angajatilor au debutat miercuri, in concordanta cu cerintele fiecareia dintre legislatiile nationale.

Nokia lanseaza un program extins de responsabilitate sociala pentru angajatii si comunitatile care pot fi afectate de reducerile de personal. Programul va fi derulat la nivel local, impreuna cu parteneri si parti interesate din regiunile respective si cu sprijinul managementui superior.

Tot miercuri Nokia a anuntat si intentia sa de a forma o colaborare strategica cu Accenture, care va rezulta in transferul activitatilor de dezvoltare a softului pentru Symbian, inclusiv a aproximativ 3000 de angajati ai Nokia la Accenture.

Parteneriatul prevede de asemenea ca Accenture sa devina partener si furnizor privilegiat pentru dezvoltarea serviciilor pentru platforma Windows Phone si smartphone-urile Nokia.

Pe 11 februarie, Nokia a anuntat semnarea unui parteneriat strategic cu Microsoft, in urma caruia sistemul de operare Windows Phone 7 va deveni paltforma principala utilizata pe telefoanele companiei scandinave.