Statul francez spera sa atraga cel putin 2,5 miliarde euro din licitatiile pentru frecventele radio din benzile de 800 MHz si respectiv 2,6 GHz in care se vor putea introduce servicii de internet wireless de generatia a 4-a (4G), a declarat pentru cotidianul Le Figaro ministrul industriei din Franta Eric Besson, informeaza Reuters. In Romania, o strategie de dezvoltare a serviciilor mobile de banda larga in aceste frecvente va fi adoptata in acest an, urmand ca in cursul anului 2012 sa fie alocate resursele de spectru din benzile destinate acestor servicii printr-o procedura de selectie.

Franta se afla in prezent in faza finala de stabilire a termenilor licitatiilor pentru spectrul care ar urma sa fie folosit pentru servicii de generatia a 4-a (4G).

Conform declaratiilor oficialului francez, pentru pastrarea echilibrului in piata se vor scoate la licitatie mai multe loturi de frecvente si se va avea in vedere ca grupuri mari precum France Telecom sa nu achizitioneze majoritatea frecventelor in defavoarea unor jucatori mai mici precum Bouygues sau Iliad.

Besson a spus ca autoritatile franceze au stabilit un pret minim pentru lotul de frecvente radio din banda de 800 de MHz de 1,8 miliarde euro, in timp ce pentru frecventele din 2,5 GHz statul vrea sa atraga minim 700 de milioane de euro in urma licitatiilor.

Rezultatul privind castigatorii frecventelor din banda de 2,6 GHz ar urma sa fie anuntat in luna octombrie din acest an, iar castigatorii pentru frecventele din banda de 800 MHz vor fi anuntati o luna mai tarziu.

In Romania, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat saptama trecuta ca va elabora si adopta in anul 2011 o strategie de dezvoltare a serviciilor de internet mobil in benzile de frecvente 2500-2690 MHz si 790-862 MHz si va aloca resursele de spectru din benzile destinate acestor servicii printr-o procedura de selectie in cursul anului 2012.