Comisia Europeana a lansat luni o consultare publica privind modul in care s-ar putea valorifica in UE "cloud computing-ul", tehnologie prin care stocarea datelor si executarea aplicatiilor informatice se poate face online prin Internet, informatiile fiind stocate pe servere situate in alta parte. Tehnologia poate reduce necesarul de servere din companii sau din administratia publica si raspunsurile vor fi utilizate in elaborarea unei strategii europene in domeniu ce va fi prezentata in 2012. De notat ca autoritatile romane au discutat la inceputul acestei luni cu oficialii Microsoft despre posibilitatea implementarii cloud computing-ului la nivelul administratiei publice locale.

Tehnologia cloud computing este folosita deja la scara larga, de exemplu pentru serviciile de e-mail prin intermediul internetului. Se estimeaza ca astfel de servicii vor genera in Europa venituri de circa 35 de miliarde de euro pana in 2014, conform Comisiei Europene.

Consultarea publica se va desfasura pana la data de 31 august si prin acest sondaj Comisia Europeana solicita reactii legate de aspecte precum: protectia datelor personale, barierele juridice si tehnice sau solutiile de standardizare si interoperabilitate in utilizarea serviciilor de tip cloud-computing.

  • Intalniri repetate cu Microsoft pe tema introducerii cloud-computing-ului in administratia publica din Romania

La nivel national, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, s-a intalnit la inceputul acestei luni cu presedintele Microsoft pentru Europa Centrala si de Est, Don Grantham, in cadrul evenimentului discutandu-se si despre posibilitatea implementarii cloud computing-ului la nivelul administratiei publice din Romania.

Ministrul a prezentat oportunitatile oferite de noul cadru legislativ din Romania, in special cele referitoare la Parteneriatul Public Privat si a solicitat reprezentantilor Microsoft analizarea acestor oportunitati si eventual, inaintarea unor propuneri de proiecte.

In plus, marti (17 mai), ministerul Comunicatiilor (MCSI) organizeaza in parteneriat cu Microsoft Romania o conferinta de presa pe aceasta tema.