Vodafone Romania avea in total peste 9,19 milioane de clienti (n.a. SIM-uri active) la sfarsitul lunii martie din acest an, in scadere cu 5,4% (533.000 de utilizatori) fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate marti de grupul britanic. Profitul operational (EBITDA) a scazut cu 22,8% in anul fiscal incheiat in luna martie din acest an, pana la 305,6 milioane euro, fiind afectat de amenda de la Consiliul Concurentei, au precizat oficialii Vodafone Romania.

Inaki Berroeta, noul sef Vodafone RomaniaFoto: Hotnews

Scaderea numarului de clienti a rezultat in urma deconectarilor SIM-urilor prepay inactive si a aplicarii unor noi standarde de raportare a bazei de clienti, au explicat oficialii Vodafone Romania. La sfarsitul anului financiar, clientii serviciilor pe baza de abonament au reprezentat 37% din totalul bazei, iar cei prepay 63%. Veniturile Vodafone in Romania au depasit 835,6 milioane de euro, in scadere cu 9,3% la nivelul intregului an financiar.

"Desi veniturile au continuat sa scada de la un an la altul, pe fondul dificultatilor economice cu care se confrunta clientii nostri, rata de scadere s-a diminuat de la un trimestru la altul, ceea ce arata o tendinta de revenire a pietei, pe termen lung. Adoptia serviciilor de date mobile si in special a serviciilor de Internet pe Mobil a crescut semnificativ, fiind sustinuta de oferte cu valoare adaugata, care au inclus smartphone-uri la preturi avantajoase", a declarat Inaki Berroeta, presedinte si CEO Vodafone Romania.

Profitul operational inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a atins valoarea de 305,6 milioane de euro in anul financiar 2010-2011 (perioada aprilie 2010-martie 2011) ceea ce reprezinta o scadere de 22,8% de la un an la altul.

"In anul financiar incheiat la 31 martie 2011, profitul operational al Vodafone Romania a fost afectat de amenda aplicata de Consiliul Concurentei", a anuntat operatorul.

Venitul mediu pe utilizator a fost de 6,5 Euro pentru anul financiar 2010/2011 si de 6,1 Euro pentru trimestrul incheiat la 31 martie 2011.

Consiliul Concurentei a anuntat la data de 15 februarie din acest an decizia de a amenda cu 63,1 milioane euro Orange si Vodafone pentru abuz de pozitie dominanta, in urma unei plangeri facute in 2006 de Netmaster, furnizor alternativ de servicii de telefonie fixa. Este cea mai mare amenda aplicata vreodata de Consiliu.

Motivul? CC sustine ca cei doi operatori nu au permis Netmaster accesul la retele lor de telefonie in vederea terminarii apelurilor nationale si internationale tranzitate de acest operator. Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat de autoritatea de reglementare in comunicatii, tarif mai mic decat cele practicate de Orange si Vodafone.

Inca din aceeasi zi, cei doi operatori de telefonie mobila si-au aratat dezacordul, anuntand ca vor ataca in instanta aceasta decizie.