Vanzarile de telefoane mobile au urcat cu 19% trimestrul trecut, depasind nivelul de 420 milioane unitati, insa Nokia a ajuns la cea mai scazuta cota de piata din 1997 incoace, arata cercetarea firmei Gartner. Nokia are 25% din piata totala, Samsung circa 16%, iar LG 6%. Un sfert dintre toate telefoanele mobile vandute au fost smartphone-uri, iar Android are 36% din piata, iar Symbian, 27%.

Gartner. Situatia pietei in Q1Foto: Gartner

Datele Gartner arata ca s-au vandut pe plan mondial 427,8 milioane telefoane mobile in primele trei luni, crestere de 19% fata de perioada similara din 2010. Gartner spune ca s-ar fi vandut si mai mai multe, insa o serie de companii au anuntat terminale premium pentru trimestrul in curs, astfel ca multi clienti le-au asteptat si nu si-au mai luat telefon in primele trei luni.

Nokia a vandut circa 107 milioane telefoane mobile, Samsung, aproape 69 milioane, iar LG, circa 23 milioane. Vanzarile Apple s-au apropiat de 17 milioane terminale, iar RIM a vandut 13 milioane. In top zece au intrat si doua companii chineze: ZTE si Huawei.

Un sfert dintre telefoanele mobile vandute in trimestrul trecut au fost smartphone-uri, iar sistemul de operare Android a avut cea mai mare cota de piata in randul lor (36%), de patru ori mai mare decat acum un an. Cota Symbian a scazut de la 44% in Q1 2010, la 27,4% acum, iar Apple a urcat cu peste un punct procentual, la 16,8%.