Romanii ar trebui sa poata incepand de miercuri, 25 mai, sa-si schimbe operatorul de telefonie, fara a schimba si numarul de telefon (portare), intr-o singura zi, conform noilor reglementari europene in domeniul comunicatiilor adoptate spre sfarsitul anului 2009, care ar fi trebuit transpuse in legislatiile nationale pana la aceasta data. Comisia Europeana avertizeaza luni ca ia in calcul lansarea unor proceduri de infringement (incalcarea dreptului comunitar) impotriva statelor membre care nu si-au indeplinit aceasta obligatie. Romania este una din aceste tari.

  • "Cetatenii si intreprinderile ar trebui sa profite la maximum de oportunitatile oferite de aceste noi norme pentru a obtine servicii mai competitive de telecomunicatii. Daca aceste drepturi nu pot fi exercitate in practica, voi lua impotriva statelor membre si a operatorilor de telecomunicatii masurile necesare pentru remedierea situatiei", a declarat luni Neelie Kroes, vicepresedinta Comisiei Europene responsabila cu Agenda digitala.

Schimbari ce ar fi trebuit sa intre in vigoare de la 25 mai 2011 in UE:

  • posibilitatea de schimba operatorul de telefonie fixa sau mobila intr-o singura zi lucratoare, fara a schimba numarul de telefon;
  • o durata maxima de 24 de luni pentru contractele initiale semnate cu clientii si obligatia operatorilor de a oferi contracte pe 12 luni. Acest lucru va permite clientilor sa treaca mai usor la un alt operator in cazul in care gasesc o oferta mai buna;
  • informatii mai clare cu privire la serviciile la care este abonat clientul. Contractele incheiate cu consumatorii trebuie sa ofere informatii despre nivelurile minime de calitate a serviciilor. Concret, abonatii serviciilor de internet trebuie sa fie informati cu privire la tehnicile de gestionare a traficului si la impactul acestora asupra calitatii serviciilor, precum si la alte restrictii (precum limitarea latimii benzilor de frecvente, viteza de conectare disponibila, blocarea sau limitarea accesului la anumite servicii, cum ar fi telefonia prin internet (VoIP). De asemenea, contractele trebuie sa ofere informatii cu privire la despagubirile si rambursarile disponibile in caz de nerespectare a acestor niveluri minime.

In Romania, autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a realizat inca din luna decembrie 2009 un proiect al noii legi privind comunicatiile electronice pentru a transpune in legislatia nationala prevederile UE, dar pana la acest moment actul nu a fost adoptat fiind inca in dezbateri in Parlament.

UPDATE Presedintele ANCOM: Romania depune toate diligentele pentru a evita deschiderea unei proceduri de sanctionare din partea Comisiei Europene

Presedintele autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM), Catalin Marinescu, a precizat in ce stadiu se afla in prezent acest proiect de lege.

"Propunerea legislativa privind legea comunicatiilor ce urmareste armonizarea cadrului legislativ roman cu cel european a fost definitivata si agreata cu industria, fiind depusa la jumatatea lunii februarie la Senatul Romaniei, pentru a urma cursul legislativ. In acest moment, propunerea legislativa se regaseste, spre studiu si completari, la comisiile parlamentare din cadrul Senatului, urmand ca apoi sa parcurga procesul legislativ normal ¬ votarea in cadrul plenului, trimiterea catre Camera Deputatilor si apoi publicarea in Monitorul Oficial. Romania depune toate diligentele pentru a adopta in cel mai scurt timp noua lege telecom si pentru a evita deschiderea unei proceduri de sanctionare din partea Comisiei Europene", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.