Google va lansa joi sistemul care va permite posesorilor celor mai noi smartphone-uri sa le foloseasca pentru a face plati in magazine prin simpla apropiere de un terminal. Google anuntase ca va include in noile telefoane cu Android chip-uri cu tehnologia NFC care sa permita aparatelor sa devina "portofele electronice", iar sistemul va fi dezvaluit oficial intr-un eveniment la New York.

O serie de telefoane vor contine un mic chip compatibil cu tehnologia Near Field Communicattion care transforma telefonul intr-un mijloc de plata in stilul cartilor de credit.

Chip-ul va contine si informatii bancare astfel incat utilizatorul il poate folosi in mgazine pentru a plati cumparaturile prin simpla apropiere a telefonului de un cititor specializat. Compania va colabora cu Mastercard si Citigroup, iar primii comercianti din new York care il vor adopta vor fi Macy's si Subway.

In afara de faptul ca sistemul va permite utilizatorilor sa faca plati rapid, ii va permite Google sa le dea retailerilor mai multe informatii despre clienti si poate ajuta comerciantii sa trimita mesaje tinta cu oferte adecvate unor utilizatori care trec pe langa magazinele lor.

Google anunta la finalul anului trecut ca smartphone-ul Nexus S cu versiunea 2.3 a Android va fi primul sau telefon cu aceasta tehnologie.

Se zvoneste ca si Apple pregateste un sistem similar pentru posesorii de iPhone, iar informatii similare circula si despre viitoarele telefoane cu Windows ale Nokia, dar si despre Blackberry.

Samsung a anuntat ca va lansa un parteneriat cu Visa pentru folosirea telefoanelor pe post de carti de credit in timpul Jocurilor Olimpice de Vara Londra 2012.

Eric Schmidt, cel care a condus Google timp de zece ani, spunea in ianuarie ca din moment ce telefoanele sunt folosite pentru transfer de bani in multe tari sarace, e normal sa se profite de tehnolgie si sa fie utilizate pentru plati in tarile dezvoltate.

Firma de cercetare Forrester estima ca se vor vinde 40 - 50 de milioane de smartphone-uri cu tehnologia NFC anul acesta.